Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 29th March | Watch LIVE Discussion

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction (1-4): Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/अक्षर/संख्या चुनिए।
Q1. Crime : Punishment : : Honesty : ?
(a)Award
(b) Recognition
(c)Reward
(d) Pride

S1. Ans.(c)
Sol.
Crime deserves punishment, similarly Honesty deserves a reward.

Q2. Chipko Movement : Sunderlal Bahuguna : : Narmada Bachao Andolan : ?
चिपको आंदोलन: सुंदरलाल बहुगुणा:: नर्मदा बचाओ आंदोलन:?
(a)Vinoba Bhave/ विनोबा भावे
(b)R.N. Pachauri/ आर.एन. पचौरी
(c) Pattabhi Sitaramayya/ पट्टाभि सीतारमैया
(d)Medha Patkar/ मेधा पाटकर

S2. Ans.(d)
Sol.
Chipko Movement was lead by Sunderlal Bahuguna, similarly Narmada Bachao Andolan was lead by Medha Patkar.

Q3. 7 : 28 : : 2 : ?
(a)8
(b)12
(c) 16
(d) 24

S3. Ans.(a)
Sol.
7 × 4 = 28
2 × 4 = 8

Q4. XXIV : 48 : : XIV : ?
(a) 28
(b) 24
(c) 14
(d) 30

S4. Ans.(a)
Sol.
XXIV= 24 × 2 = 48
XIV = 14 × 2 = 28

Direction (5-8): Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या/संख्या युग्म ज्ञात कीजिए।
Q5. (a) Sports : Ground
(b)Cinema: Screen
(c)Drama: Stage
(d)Rubber : Erase

S5. Ans.(d)
Sol.
(Activity : Place) pattern, except option (d)

Q6. (a) 62 – 37
(b) 74 – 40
(c) 85 – 60
(d) 103 – 78

S6. Ans.(b)
Sol.
62 – 37 = 25
74 – 40 = 24
85 – 50 = 25
103 – 78 = 25

Q7. (a)68
(b) 85
(c)153
(d) 174

S7. Ans.(d)
Sol. Except option (d), All others are divisible by 17

Q8.(a) (17, 71)
(b) (23, 32)
(c) (19, 90)
(d) (46, 64)

S8. Ans.(c)
Sol.
Except option (c), all other follow same pattern i.e. (ab : ba)

Direction (9-12): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक पद लुप्त है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प को चुनिए जो श्रृंखला को पूरा करती है।
Q9. AC, FH, KM, PR, ?
(a) UX
(b)TV
(c) UW
(d)VW

S9. Ans.(c)
Sol.
It follows (+5 , +5) pattern.

Q10. A/4 , D/9, H/15, M/22 , ?
(a) R/30
(b) S/30
(c) Q/31
(d) R/32

S10. Ans.(b)
Sol.
It follows (+3/+5, +4/+6, +5/+7, +6/+8……) pattern.

Q11. 53, 40, 27, ?
(a)53
(b) 12
(c) 14
(d) 27

S11. Ans.(c)
Sol.
It follows “-13″ pattern.

Q12. 0.5, 2, 4.5, 8, 12.5, ?
(a)17
(b)16
(c) 16.5
(d)18

S12. Ans.(d)
Sol.
It follows (+1.5 , +2.5 , +3.5 ,+4.5 , +5.5…) pattern.

Q13. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
प्रश्न में दो कथन के बाद दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं। आपको दिए गए सभी कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों। इसके बाद निर्णय लेना है कि दिए गए कथनों में से कौन सा यदि कोई हो दिए गए निष्कर्षों का अनुसरण करता है।
Statement/कथन :
Some books are notes/ कुछ बुक्स, नोट्स हैं
All books and notes are materials/ सभी बुक्स और नोट्स, मटेरियल हैं
No book is a test/कोई बुक, टेस्ट नहीं है
Conclusions/निष्कर्ष :
I. Some materials are not books / कुछ मटेरियल, बुक्स नहीं हैं
II.No note is a test/ कोई नोट, टेस्ट नहीं है
(a) Only conclusion I follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither I nor II follows./ न तो I न II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/ I और II दोनों अनुसरण करते हैं

Q14. If 6 Feb 1902 was Thursday, then 27 March 1903 will be what day of the week?
यदि 6 फरवरी 1902 बृहस्पतिवार था, तो 27 मार्च 1903 को सप्ताह का कौन सा दिन होगा?

(a) Wednesday/बुधवार
(b) Sunday/रविवार
(c) Friday/शुक्रवार
(d) Tuesday/मंगलवार

S14. Ans.(c)
Sol.
6 Feb 1902 to 27 March 1903 = 414 days
414 ÷ 7 = 1 odd day (Remainder)
So, 27 March 1903 is Thursday + 1 i.e. Friday

Q15. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘M’ can be represented by 56, 69 etc. and ‘I’ can be represented by 33, 87 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘FAME’.
निम्नलिखित प्रश्न में विकल्पों में दिए गए संख्या-समूह, अक्षरों के दो वर्गों द्वारा दर्शाए गए हैं, जैसे कि नीचे गए दो आव्युहों में हैं।आव्यूह I के स्तम्भ और पंक्ति की संख्या 0 से 4 तक दी गई है और आव्यूह II के 5 से 9 तक, इन अव्यूहों से एक अक्षर को पहले उसकी पंक्ति और बाद में स्तम्भ संख्या द्वारा दर्शाया जा सकता है। उदहारण के लिए ‘M’ को 56, 69 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है तथा ‘I’ को 33, 87 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है। इसी तरह से आपको दिए शब्द ‘FAME’ के लिए समूह को पहचानना है।

(a) 34 , 55 , 69 , 43
(b) 04 , 76 ,13 , 85
(c) 40 , 99 , 23 , 68
(d) 11 , 68 , 97 , 22

S15. Ans.(d)
Sol.
11 , 68 , 97 , 22

 

 

Get Free Study material for all the exams conducted by SSC 2019-2020

You may also like to read:

Click Here to view Latest Govt. Jobs 2019

RRB JE Study Plan

SSC CGL 2019 Study Plan

SSC CHSL Notification: Apply Online