Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 28th March | Watch LIVE Discussion

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Select the related word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
School : Teacher :: Court : ?
विद्यालय : शिक्षक : : अदालत : ?
(a) Lawyer/ वकील
(b) Play/ खेलना
(c) Tennis/टेनिस
(d) Justice/न्याय

S1. Ans.(a)
Sol.
Teachers works at school
Similarly, lawyers work at court

Q2. Select the odd word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) AEI
(b) JNR
(c) SWA
(d) FHJ

S2. Ans.(d)
Sol.
Except FHJ, rest all follows +4 pattern.

Q3. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक शब्द अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
hello, lower, error, originate, tense, ?
(a) night
(b) rapture
(c) senile
(d) watch

S3. Ans.(c)
Sol.
Last two letters of a word are the first two letters of the next word.

Q4. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
XXXOXXX, XXXXOXX, XXOXXXX, XXXXXOX, XOXXXXX, ?
(a) XXXXXXO
(b) OXXXXXX
(c) XXXOXXX
(d) XXXXXX

S4. Ans.(a)
Sol.
XXXXXXO

Q5. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक संख्या अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
3/5, 1.4, 11/5, ? , 19/5, 4.6
(a) 14/5
(b) 3.2
(c) 16/5
(d) 3

Q6. The weights of 4 boxes are 30, 70, 60 and 90 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?
4 बक्सों का वज़न 30, 70, 60 और 90 किलो है. निम्नलिखित में से कौन सा इन बक्सों के संयोजन का कुल योग नहीं हो सकता और एक संयोजन में एक बक्सा एक ही बार इस्तेमाल होगा?
(a) 250
(b) 200
(c) 190
(d) 220

S6. (b)
Sol.
250 = 30 + 70 + 60 + 90
190 = 30 + 70 + 90
220 = 70 + 60 + 90
200 = Not a possible combination

Q7. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
MYSTIQUE
(a) EMITS
(b) TEAMS
(c) SUITE
(d) QUIET

S7. (b)
Sol.
TEAMS, as there is no ‘A’ in MYSTIQUE

Q8. Select the missing number from the given responses .
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.


(a) 42
(b) 56
(c) 2
(d) 5

Q9. A man walks 6km to the east and then turns to the south and walks 5 km. Again he turns to the east and walks 6km. Next, he turns northwards and walks 10km. How for is he now from his starting point ?
एक व्यक्ति 6 किमी पूर्व की ओर चलता है और फिर दक्षिण की ओर मुड़ जाता है और 5 किमी चलता है. वह फिर से पूर्व की ओर मुड़ता है और 6 किमी चलता है. वह उत्तर की ओर मुड़ता है और 19 किमी चलता है. वह अब अपनी शुरुआती बिंदु से कितनी दूर है?
(a) 15 km / किमी
(b) 13 km / किमी
(c) 7 km / किमी
(d) 12 km/ किमी

Q10. Looking at a portrait of a man, Harsh said, “His mother is the wife of my father’s son. Brother and sisters I have none.” At whose portrait was Harsh looking?
एक आदमी के चित्र को देखते हुए हर्ष ने कहा, “उनकी मां मेरे पिता के बेटे की पत्नी है. मेरा कोई भाई और बहन नहीं है. ” हर्ष किस के चित्र को देख रहा था?
(a) His son /उनका बेटा
(b) His cousin / उसका चचेरा भाई
(c) His uncle /उसके चाचा
(d) His nephew /उनका भतीजा

S10. (a);
Sol. Since Harsh has no brother or sister, so he is his father’s only son. So, wife of Harsh’s father’s son—Harsh’s wife. Thus, Harsh’s wife is the man’s mother or the man is Harsh’s son.

Q11. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to beat variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement 1 : All dawn is day./कथन 1: सभी सुबह, दिन है
Statement 2 : No day is night. /कथन 2: कोई दिन, रात नहीं है.
Conclusion I : No night is day./निष्कर्ष I: कोई रात, दिन नहीं है.
Conclusion II : Some dawn is night./निष्कर्ष II:कुछ सुबह, रात है.
(a) Only conclusion I follows/केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both I and II follow /निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते है
(d) Neither I nor II follows/ ना ही I ना II अनुसरण करता है

Q12. Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?
निम्नलिखित में से कौन सा घन उत्तर आकृति में बिना मुड़े घन के आधार पर नहीं बनाया जा सकता है?

S12. Ans.(d)

Q13. In the following figure, square represents Runners, triangle represents Scientists, circle represents Indians and rectangle Mothers. Which set of letters represents Indians who are runners?
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग धावकों का प्रतिनिधित्व करता है, त्रिभुज वैज्ञानिकों का प्रतिनिधित्व करता है, सर्कल भारतीयों और आयताकार माताओं का प्रतिनिधित्व करता है. पत्रों का कौन सा सेट भारतीयों का प्रतिनिधित्व करता है जो धावक हैं?

(a) F, B, D, E
(b) A, D
(c) G, C, D
(d) B, C, G, F

S13. Ans.(b)
Sol. Set (A + D) represents Indians who are runners.

Q14. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सा उत्तर आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?

S14. Ans.(d)

Q15. From the given answer figure, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
दिए गए उत्तर आंकड़ों से, उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।

S15. Ans.(d)

 

 

Get Free Study material for all the exams conducted by SSC 2019-2020

You may also like to read:

Click Here to view Latest Govt. Jobs 2019

RRB JE Study Plan

SSC CGL 2019 Study Plan

SSC CHSL Notification: Apply Online