Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 21st February

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Smoke : Pollution : : Fire : ?
धुआं: प्रदूषण:: आग:?
(a) Death/मृत्यु
(b) Sound/ध्वनि
(c) Ash/राख
(d) Cold/ठण्ड

S1. Ans.(c)
Sol. Pollution is caused by smoke 

Ash is caused by fire

Q2. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
Players : Team : : ? : ?
खिलाड़ी: टीम:? 😕
(a)Car : Group/गाडी : समूह
(b)Ship : Fleet/जहाज : फ्लीट
(c)Airplane : Flight/ हवाई जहाज: उड़ान
(d)Pen : Heap/ पेन: ढेर

S2. Ans.(b)
Sol. Group of players form Team
Group of ships form Fleet.

Q3. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
Thursday : Friday : : ? : ?
गुरुवार : शुक्रवार : : ? : ?
(a) Monday : Tuesday/सोमवार : मंगलवार
(b) Friday :Sunday/शुक्रवार : रविवार
(c) Friday : Wednesday/शुक्रवार : बुधवार
(d) Sunday : Tuesday/रविवार : मंगलवार

S3. Ans.(a)
Sol.
Friday comes after Thursday
Similarly, Tuesday comes after Monday

Q4. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
594 : 592 : : 368 : ?
(a) 370
(b) 340
(c) 364
(d) 366

Q5. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द युग्म का चयन करें.
(a) Mass – Balance/भार – संतुलन
(b) Temperature – Thermometer/ तापमान – थर्मामीटर
(c) Scale – Length/ स्केल- लम्बाई
(d) Pressure – Barometer/ दबाव – बैरोमीटर

S5. Ans.(c)
Sol. Scale does not always measure length, such as PH Scale which is used to measure how acidic or basic a solution is? etc.

Q6. In the following question, four number pairs are given. The number on left side of (–) is related to the number on the right side of (–) with some Logic/Rule/Relation. Three are similar on basis of same Logic/Rule/Relation. Select the odd one out from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, चार संख्या युग्म दिए गये है. (-) के बाईं ओर की संख्या कुछ तर्क / नियम / संबंध के साथ (-) के दाईं ओर की संख्या से संबंधित है। तीन समान तर्क / नियम / संबंध के आधार पर समान हैं। दिए गए विकल्पों में से विषम का चयन करें।
(a) 11 – 1331
(b) 15 – 3375
(c) 12 – 1728
(d) 14 – 2788

S6. Ans.(d)
Sol. 11³ = 1331
12³ = 1728
15³ = 3375
14³ = 2744 ≠ 2788

Q7. In the following question, select the odd letter/letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम वर्ण/वर्णों का चयन करें.
(a) HPY
(b) AIQ
(c) GOW
(d) DLT

S7. Ans.(a)
Sol. +8 series except option (a) HPY

Q8. How many triangles are there in the question figure?
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज हैं?

(a) 6

(b) 10
(c) 12

(d) 16

S8. Ans. (d);
Sol. Number of triangles = 16 

Q9. Which of the following diagrams represent the relationship between Awards, Pulitzer Prize and Oscars?
निम्नलिखित में से कौन सा चित्र पुरस्कार, पुलित्जर पुरस्कार और ऑस्कर के बीच संबंध का प्रतिनिधित्व करता है?

Q10. In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
4, 5, 8, 9, 12, 13, ?
(a) 14
(b) 16
(c) 15
(d) 20

Q11. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
EGL, DFK, CEJ, ?, ACH
(a) BFJ
(b) CFD
(c) HDI
(d) BDI

S11. Ans.(d)
Sol.
– 1 series

Direction (12-13): Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.

Q12. 1. Rangle
2. Regal
3. Royal
4. Room
5. Rested
(a) 15432
(b) 45312
(c) 12543
(d) 13542

S12. Ans.(c)
Sol. 1. Rangle
2. Regal
5. Rested
4. Room
3. Royal 

Q13. 1. Soul
2. Strain
3. Syrup
4. Sand
5. Strained
(a) 41253
(b) 42153
(c) 54312
(d) 45312

S13. Ans.(a)
Sol. 4. Sand
1. Soul
2. Strain
5. Strained
3. Syrup

Q14. From the given alternatives, select the word which CANNOT be formed using the letters of the given word.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
Gymnastic
(a) Man
(b) Stick
(c) Gym
(d) Aim

S14. Ans.(b)
Sol. Stick can’t be formed because K is not available in the given word.

Q15. In a certain code language, “pen” means “paper”, “paper” means “yellow”, “yellow” means “blanket”, “blanket” means “shirt” and “shirt” means “pencil”.
एक निश्चित कूट भाषा में, “पेन” का अर्थ है “पेपर”, “पेपर” का अर्थ है “पीला”, “पीला” का अर्थ है “कंबल”, “कंबल” का अर्थ है “शर्ट” और “शर्ट” का अर्थ है “पेंसिल”।
Where do we write?
हम कहाँ लिखते हैं?
(a) pen /पेन
(b) blanket/कम्बल
(c) yellow/पीला
(d) shirt/शर्ट

S15. Ans.(c)
Sol. We write on paper and paper means yellow.

RRB-JE