Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 1st March

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction (1-3): Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
1. CURE : DISEASE : : HEAL : ?
इलाज: रोग:: स्वस्थ:?
(a) Illness/ रोग
(b) Injury/ चोट
(c) Recover/ स़्वस़्थ होना
(d) Sick/ बीमार

Ans.(b); Cure is related to Disease & heal is related to injury.

2. DBCE : QOPR : : JKLI : ?
(a) YWXU
(b) WYXV
(c) WXYV
(d) WYVX

Ans.(c)

3. 6 : 42 :: 12 : ?
(a) 48
(b) 72
(c) 60
(d) 84

Ans.(d); 6 × 7 = 42
12 ×7 = 84

Direction (4-6):For the following questions. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या युग्म का चयन करें.
4.
(a) Temple/मंदिर
(b) Worship/पूजा
(c) Mosque/मस्जिद
(d) Church/ चर्च

Ans.(b); Except (b) all are places where worship is offered.

5.
(a) M N O M
(b) B D C B
(c) X Z Y X
(d) P R Q P

Ans.(a); Except (a) all options follow following pattern.

6.
(a) 140 – 45
(b) 110 – 35
(c) 100 – 30
(d) 80 – 25

Ans.(c); Except 100 – 30 all others are in series of × 3 + 5.

7. Arrange the following words as per order in the dictionary?
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
1. Forest
2. Fascinating
3. Fantastic
4. Fabulous
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 4, 2, 3, 1
(c) 4, 3, 2, 1
(d) 2, 3, 4, 1

Ans.(c); 4, 3, 2, 1

8. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
दिए गए पत्र श्रृंखला में अंतराल पर अनुक्रमिक रूप से रखे जाने पर अक्षरों का कौन सा सेट इसे पूरा करेगा?
a_ca_c_dc_d_ad_
(a) ddacdc
(b) daadca
(c) dadaac
(d) ddaacc

Ans.(d); d d a a c c

9. Which number comes next in the series?
श्रृंखला में अगला नंबर कौन सा आएगा?
1, 5, 2, 6, 3, 7, ?
(a) 6
(b) 5
(c) 4
(d) 3

Ans.(c); 4

10. P and Q are sisters. R and S are brothers. P’s daughter is R’s sister. What is Q’s relation to S?
P और Q बहनें हैं. R और S भाई हैं P की बेटी R की बहन है. S, Q से किस प्रकार सम्बन्धित है?
(a) Mother / माता
(b) Grandmother/ ग्रैंड मदर
(c) Sister/ बहन
(d) Aunt/ आंटी

Ans.(d); Q is aunt of S

11. P, Q, R and S are four friends. P is shorter than Q but taller than R who is shorter than S. Who is the shortest among all?
P, Q, R और S चार दोस्त हैं. P Q से छोटा है लेकिन R से बड़ा है जो S से छोटा है. सभी में सबसे छोटा कौन है?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S

Ans.(c); R

12. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letter of the given word.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
IMPRACTICABLE
(a) CAPABLE
(b) PARTICLE
(c) PRACTICAL
(d) PEACE

Ans.(d); PEACE

13. If MOTHER is coded as KMRFCP, then HOUSE is coded as:
यदि MOTHER को KMRFCP के रूप में लिखा जा सकता है, तो HOUSE कैसे लिखा जाएगा?
(a) FMRPC
(b) GNSQD
(c) GNRQD
(d) FMSQC

Ans.(d);

14. If D stands for ×, S stands for +, A stands for – and M stands for ÷, what is the value of the given expression
यदि D का अर्थ ‘×’ है , S का अर्थ ‘+’ है , A का अर्थ ‘-’ है और M का अर्थ ‘÷’ है. दी गई अभिव्यक्ति का मान क्या है?
28D6S34M2A8D6
(a) 558
(b) 3312
(c) 137
(d) 31

Ans.(c); =28 D 6 S 34 M 2 A 8 D 6
=28×6+34÷2-8×6
=168+17-48 =137

15. If 3 * 4 = 10, 5 * 8 = 18, 7 * 7 = ?
यदि 3 * 4 = 10, 5 * 8 = 18, तो 7 * 7 = ?
(a) 26
(b) 21
(c) 28
(d) 49

Ans.(b);