Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 13th March | Watch LIVE Discussion

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement -Morning walks are good for health/कथन: सुबह की सैर सेहत के लिए अच्छी होती है
Conclusion/निष्कर्ष
I. All healthy people go for morning walks./सभी स्वस्थ व्यक्ति सुबह की सैर पर जाते है
II. Evening walks are harmful./ शाम की सैर हानिकारक होती हैं
(a) Only I follow/केवल I अनुसरण करता है
(b) Only II follows/केवल II अनुसरण करता है
(c) Either I or II follows/या तो I या II अनुसरण करता है
(d) Neither I nor II follows/न तो I न ही II अनुसरण करता है

S1. Ans.(d)
Sol.
Here, it is mentioned that morning walks improves health. But this does not mean that all healthy people go for morning walks. So, Conclusion I does not follow. Also, nothing is mentioned about evening walks in the statement. So, II also does not follow.

Directions (12-13): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.

Q2. 325, 259, 204, 160, 127, 105,?
(a) 94
(b) 96
(c) 98
(d) 100

S2. Ans.(a)
Sol. The pattern is -66, -55, -44, -33, -22, ……
So, missing term = 105 – 11 = 94

Q3. PRQ, UWV, ZBA, ? , JLK
(a) FHG
(b) EGF
(c) DFE
(d) FGE

S3. Ans.(b)
Sol. + 5 series

Q4. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using letters of the given word.
दिए गये वैकल्पिक शब्दों में से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
IMPASSIONABLE
(a) IMPASSABLE
(b) IMPOSSIBLE
(c) IMPASSIVE
(d) IMPASSION

S4. Ans.(c)
Sol. V is not present in IMPASSIONABLE

Q5. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Yielded
ii. Yelp
iii. Yeast
iv. Yogurt
(a) ii, iii, iv, I
(b) iii, ii, i, iv
(c) iv, i, ii, iii
(d) i, ii, iii, iv

S5. Ans.(b)
Sol.
III. Yeast
II. Yelp
I. Yielded
IV. Yogurt

Q6. In a certain code language, “MATERIAL” is written as “RIALMATE”. How is “REMEMBER” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में, “MATERIAL” को “RIALMATE” के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “REMEMBER” किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) REMEREBM
(b) MBEREMER
(c) MBERREME
(d) MBERREEM

Q7. Select the missing number from the given responses.
दी गई प्रतिक्रियाओं में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

S7. Ans.(b)
Sol.
In the first row, (9 + 6 + 3) – (8 + 4 + 4) = 2
∴ In the second row,
Missing number = (4 + 6 + 4) – (9 + 0 + 3) = 2

Q8.Select the answer figure in which the question figure is hidden/embedded.
दिए गए उत्तर आंकड़ों से, उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।

S8. Ans.(d)

Q9 If 4 * 5 % 3 = 8000 and 2 * 3 % 2 = 36, then 4 * 3 % 3 = ?
यदि 4 * 5 % 3 = 8000 और 2 * 3 % 2 = 36, तो 4 * 3 % 3 = ?
(a) 432
(b) 1728
(c) 36
(d) 144

Q10. A man is facing towards the east. He turns towards north and walks for 5 km, and then turns 270 degrees anticlockwise and walks for 12 km more. What is the minimum distance between his initial and final position?
एक आदमी पूर्व की ओर मुख करके बैठा है। वह उत्तर की ओर मुड़ता है और 5 किमी तक चलता है, और फिर 270 डिग्री एंटीकलॉकवाइज मुड़ता है और 12 किमी चलता है। उसकी प्रारंभिक और अंतिम स्थिति के बीच न्यूनतम दूरी क्या है?
(a) 17 km/किमी
(b) 13 km/किमी
(c) 11 km /किमी
(d) 9 km/किमी

Q11. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘N’ can be represented by 21, 67 etc. and ‘R’ can be represented by 66, 57 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘GOLF’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘N’ को 21, 67 आदि. और ‘R’ को 66, 57 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘GOLF’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.


(a) 95, 24, 59, 43
(b) 32, 65, 14, 79
(c) 88, 33, 40, 14
(d) 69, 43, 59, 20

S11. Ans.(a)
Sol. 95, 24, 59, 43

Q12. Introducing a woman, a boy says, “She is the wife of my grandfather’s only son”. How is the woman related to the boy?
एक महिला का परिचय देते हुए, एक लड़का कहता है, “वह मेरे ग्रैंडफादर के इकलौते बेटे की पत्नी है”। महिला लड़के से किस प्रकार संबंधित है?
(a) Aunt /आंट
(b) Wife/पत्नी
(c) Mother/माँ
(d) Cannot be determined/निर्धारित नहीं किया जा सकता

Q13. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

S13. Ans.(c)

Q14. The diagram below represents people who speak English, Hindi or Tamil, Study the diagram and identify the people who speak neither English nor Hindi?
नीचे दिया गया चित्र अंग्रेजी, हिंदी या तमिल बोलने वाले लोगों का प्रतिनिधित्व करता है, चित्र का अध्ययन करें और उन लोगों की पहचान करें जो न तो अंग्रेजी बोलते हैं और न ही हिंदी?

(a) K
(b) M + N + O + K
(c) M + O + K
(d) I+ L + J + M + N + O

S14. Ans.(a)
Sol. ‘K’ represent the person who speak neither English nor Hindi. It means K speaks only Tamil language

Q15. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन-सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगी?

S15. Ans.(a)

RRB-JE