Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 14th March | Watch LIVE Discussion

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, SSC CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction(1-4): Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.

Q1. Saw : Carpenter : : ? : ?
आरी : बढ़ई : : ? : ?
(a) Pen : Soldier/ कलम: सैनिक
(b) Sword : Sculptor/ तलवार: मूर्तिकार
(c) Scalpel : Plough/ स्कैलपेल: हल
(d) Axe : Woodcutter/ कुल्हाड़ी: लकड़हारा

S1. Ans.(d)
Sol.
Saw is the tool used by carpenter whereas axe is the tool used by woodcutter.

Q2. SQM : RPL : : ? : ?
(a) KCN : JBO
(b) DQA : CPB
(c) BSU : ART
(d) PYC : OXD

Q3. ERASE : FSBTF :: MAGIC : ?
(a) NHBJ
(b) NBHGD
(c) NBJHD
(d) NBHJD

S3. (d);
Sol. +1 series

Q4. 0.16 : 0.0016 : : 1.02 : ?
(a) 10.20
(b) 0.102
(c) 0.0102
(d) 1.020

S4. Ans.(c)
Sol. 0.16/100 = 0.0016, 1.02/100 = 0.0102

Direction (5-7):Select the odd word/ letters/ number/ number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या युग्म का चयन करें.

Q5.
(a) Red /लाल
(b) Green/हरा
(c) White/सफ़ेद
(d) Painting/ चित्र

S5. Ans.(d)
Sol.
Except painting, rest all are colors.

Q6.
(a) GEC
(b) NLJ
(c) OMK
(d) YWN

S6. Ans(d)
Sol. Except YWN, rest all three are -2 series

Q7.
(a) 9, 36, 81
(b) 32, 64, 85
(c) 55, 135, 165
(d) 35, 63, 78

S7. Ans.(c)
Sol. All the three numbers are odd numbers.

Q8. Some equations are solved on the basis of a certain system. Using the same, solve the unsolved equation.
कुछ समीकरण एक निश्चित प्रणाली के आधार पर हल किए जाते हैं। उसी का उपयोग कर के, अनसुलझी समीकरण को हल करना।
If 10 – 3= 12, 12 – 4= 13, 14 – 5= 14, then 16 – 6 = ?
(a) 16
(b) 24
(c) 11
(d) 15

S8. Ans.(d)
Sol. As, 10 – 3 ⇒ 7 + 5 = 12; 12 – 4 ⇒ 8 + 5 = 13;
14 -5 ⇒ 9 + 5 = 14;
Similarly, 16 – 6 ⇒ 10 + 5 = 15

Directions (9-12): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.

Q9. E, I, M, ?, U, Y
(a) Q
(b) R
(c) T
(d) S

S9. Ans.(a)
Sol. +4 series

Q10. 2, 3, 4, 9, 16, 29, 54, ?
(a) 109
(b) 99
(c) 87
(d) 117

S10. Ans.(b)
Sol.
9 = 2 + 3 + 4, 16 = 3 + 4 + 9
29 = 4 + 9 + 16, 54 = 9 + 16 + 29
Similarly 16+29+54 = 99

Q11. AT, DR, GP, JN, ?
(a) MJ
(b) MN
(c) MK
(d) ML

Q12. 1, 2, 4, 3, 9, 4, 16, 5, ?, ?
(a) 6, 22
(b) 21, 9
(c) 25, 6
(d) 30, 8

Q13. If × means +, – means ×, ÷ means +, and + means – then.
यदि x का अर्थ + है, – का अर्थ x है, ÷ का अर्थ + है और + का अर्थ – है, तो
(3 – 15 ÷ 19) × 8 + 6 = ?
(a) 66
(b) 2
(c) 4
(d) -1

S13. Ans.(a)
Sol.
(3 – 15 ÷ 19) × 8 + 6 = ?
= (3 × 15 + 19) + 8 – 6
= 64 + 8 – 6
= 66

Q14. From the given alternatives, select the word which CANNOT be formed using the letters of the given word.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
Reprehensible
(a) Repair
(b) Hen
(c) Rise
(d) Ripe

S14 Ans.(a)
Sol.
Repair because there is no a in the given word

Q15. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Harmony ii. Harness
iii. Honey iv. Harangue
(a) iii,ii,i,iv
(b) iv,i,iii,ii
(c) iv,ii,i,iii
(d) iv,i,ii,iii

S15. Ans (d); The sequences according to dictionary  Harangue Harmony Harness Honey.

Get Free Study material for all the exams conducted by SSC 2019-2020

You may also like to read:

Click Here to view Latest Govt. Jobs 2019

SSC CHSL 2019 Notification Out : Check Now

RRB JE Study Plan

SSC CGL 2019 Study Plan