Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018

Dear Readers,

Staff Selection Commission will hold the examination from 3rd March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section. We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 3 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपकी रीजिंग खंड में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद करेगी.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिए.
Eccrinology : Secretions :: Cardiology : ?
(a) Insects
(b) Soil
(c) Algae
(d) Heart
S1. Ans. (d)
Sol. Eccrinology : Secretions : : Cardiology : Heart

Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिए.
CFI: XUR : : GJM : ?
(a) TRO
(b) TQN
(c) WQT
(d) QWT
 Ans. (b)
 Sol

Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिए.
BFJ: KOS : : KOS : ?
(a) TXC
(b) SXB
(c) TXB
(d) SXC
Ans. (c)

Q4. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिए.
24 : 36 : : 52 : ?
(a) 19
(b) 70
(c) 49
(d) 78
Ans. (d)
Sol. 6 × 4 : 6 × 6 : : 13 × 4 : 13 × 6    

Q5. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives..
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिए.
(a) Body
(b) Nose
(c) Eyes
(d) Lips
Ans. (a)
Sol. Noes, Eyes, Lips are body parts.

Q6. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिए.
(a) BYCX
(b) DWEV
(c) GUHS
(d) IRJQ
S6. Ans. (c)

Q7. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिए.
(a) 13
(b) 17
(c) 19
(d) 21
 Ans. (d)
Sol. Except 21 rest three numbers are prime.

Q8. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिए.
(a) 25673
(b) 34664
(c) 42763
(d) 25556
Ans. (c)
Sol. 
(a) 2 + 5 + 6 + 7 + 3 = 23
(b) 3 + 4 + 6 + 6 + 4 = 23
(c) 4 + 2 + 7 + 6 + 3 = 22
(d) 2 + 5 + 5 + 5 + 6 = 23

Q9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक पद लुप्त है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा.
DJO, EKP, FLQ, GMR, ?
(a) HOS
(b) HNS
(c) INS
(d) DEF
Ans. (b)
 

Q10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक पद लुप्त है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा.
DEF, ? , OPQ , VWX
(a) HIJ
(b) GHI
(c) IJK
(d) IPV
Ans. (c)

Q11. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक पद लुप्त है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा.
4, 18, 48, ?, 180
(a) 80
(b) 100
(c) 105
(d) 125
Ans. (b)

Q12. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्नों में तीन कथन दिए गए हैं, जिसका अनुसरण दो निष्कर्षों I और IIद्वारा दिया गया है| ज्ञात तथ्यों से अलग होने पर भी आपको दिए गए कथन को सत्य मानना है. दोनों कथनों को ध्यानपूर्वक पढ़िए और ज्ञात तथ्यों को नज़रअंदाज करते हुए निर्णय कीजिये कि कौन सा निष्कर्ष दिए गए कथनों का तर्कपूर्ण अनुसरण करता है.
Statements:(कथन:)
(I) Corruption has complete establishment in each sector of our country.
हमारे देश के प्रत्येक क्षेत्र में भ्रष्टाचार की पूर्ण स्थापना है.
(II) Corruption has gone into their deep roots of every process and system.
भ्रष्टाचार प्रत्येक प्रक्रिया और प्रणाली की अपनी गहरी जड़ों तक पहुँच गया है. 
Conclusion:(निष्कर्ष:)
(I) People think about corruption in a routine way and not especially.
लोग नियमित रूप से भ्रष्टाचार के बारे में सोचते हैं तथा विशेषतः नहीं.
(II) The eradication of corruption depends upon every individual. No government can enforce rules or regulation on people.
भ्रष्टाचार का उन्मूलन प्रत्येक व्यक्ति पर निर्भर करता है. कोई भी सरकार लोगों पर नियम या विनियमन लागू नहीं कर सकती है.
(a) Only conclusion II follows(केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है)
(b) Conclusion I and II both follow(निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं)
(c) Neither I nor II follow(न तो I न ही II अनुसरण करता है)
(d) Only conclusion I follows(केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है)
Ans. (d)

Q13. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक पद लुप्त है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए जो श्रृंखला को पूर्ण करेगा.
Tuesday, Thursday, Saturday, ?
(a) Monday
(b) Sunday
(c) Tuesday
(d) Thursday
Ans. (a)

Q14. Ramesh, Kamal, Mohit, Amit and Rohit are standing in a row in the order of their heights. Ramesh is shorter than Kamal but taller than Rohit. Mohit is the tallest. Amit is a little shorter than Kamal but little taller than Ramesh. Who is the shortest?
रमेश, कमल, मोहित, अमित और रोहित अपनी ऊंचाइयों के क्रम में एक पंक्ति में खड़े हैं. रमेश कमल  से छोटा है लेकिन रोहित से लंबा है. मोहित सबसे लंबा है. अमित कमल से थोडा छोटा है, लेकिन रमेश से थोड़ा लंबा है. कौन सबसे छोटा है?
(a) Amit(अमित)
(b) Mohit(मोहित)
(c) Rohit(रोहित)
(d) Kamal(कमल)
Ans. (c)
Sol. Mohit > Kamal > Amit > Ramesh > Rohit


Q15. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को उस क्रम में आयोजित कीजिए जिसमें वे शब्दकोष में प्रदर्शित होते हैं.
i. Pitiful
ii. Plague
iii. Pitiless
iv. Plaque
v. Plankton
(a) iii, i, ii, v, iv
(b) i, iii, iv, v, ii
(c) i, iii, ii, iv, v
(d) i, iii, ii, v, iv

Ans. (d)
Sol. Pitiful, Pitiless, Plague, Plankton, Plaque


You may also like to read:

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD