Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018

Dear Readers,

Staff Selection Commission will hold the examination from 3rd March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section. We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 3 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपकी रीजिंग खंड में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद करेगी.



Q1. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) ZBD
(b) JLN
(c) QSU
(d) NOP
S1. (d)
Sol.

Q2. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) 1356
(b) 5497
(c) 8764
(d) 9943
S2. (a)
Sol.
1 + 3 + 5 = 6 = 15
5 + 4 + 9 + 7 = 25
8 + 7 + 6 + 4 = 25
9 + 9 + 4 + 3 = 25

Q3. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) 79
(b) 59
(c) 53
(d) 75
S3. (d)
Sol.
Except 75 other three are prime numbers.

Q4. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गए प्रश्न में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं दिए गये विकल्पों में से आपको उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Pranab Mukherjee, Pratibha Patil, APJ Abdul Kalam,?
(a) Rajendra Prasad
(b) K.R.Narayanan
(c) Shankar Dyal Sharma
(d) V.V.Giri
S4. (b)
Sol.
The successive series of presidents of India.
Pranab Mukherjee, Pratibha Patil, APJ Abdul Kalam, K.R. Narayanan.

Q5. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
नीचे दिए गए प्रश्न में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं दिए गये विकल्पों में से आपको उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
DE, HI, LM,?
(a) QA
(b) PR
(c) PQ
(d) PU
S5. (c)
Sol.

Q6. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
नीचे दिए गए प्रश्न में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं दिए गये विकल्पों में से आपको उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
PR, VX, BD, ?
(a) EF
(b) HI
(c) HJ
(d) HK
S6. (c)
Sol.

Q7. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
नीचे दिए गए प्रश्न में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं दिए गये विकल्पों में से आपको उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
4, 13, 40, 121, ?
(a) 350
(b) 360
(c) 364
(d) 362
S7. (c)
Sol.

Q8. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement:(कथन:)
(I) 28 athletes are facing legal cases due to doping incidents.(डोपिंग की घटनाओं के कारण 28 एथलीट कानूनी मामलों का सामना कर रहे हैं.)
(II) The new wave of Olympic doping cases is based on evidences.(ओलंपिक डोपिंग मामलों की नई लहर साक्ष्य पर आधारित है.)
Conclusions:(निष्कर्ष:)
(I) The report of doping is based on the test that happen.(डोपिंग की रिपोर्ट टेस्ट पर आधारित होती है.)
(II) Doping practice is very common these days among athletes.(एथलीटों में डोपिंग अभ्यास बहुत आम है.)
(a) Only conclusion II follows( केवल II अनुसरण करता है)
(b) Conclusion I and II both follow(निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं)
(c) Neither I nor II follow(न तो I न ही II अनुसरण करता है)
(d) Only conclusion I follows(केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है)
S8. (c)

Q9. There are five boys Prem, Raju, Sundar,Hari and Ompal. Raju has more share of land than Sundar but lesser than Prem.Ompal has the least share and Hari has lesser share of land than Sundar. Who owns the highest share of land?
पांच लड़के प्रेम, राजू, सुंदर, हरि और ओम्पाल. राजू के पास सुन्दर से अधिक जमीन का हिस्सा है लेकिन प्रेम से कम है.ओमपाल के पास सबसे कम हिस्सा है और हरी के पास सुन्दर से कम हिस्सा है. सबसे अधिक भूमि का हिस्सा किसके पास है?
(a) Sundar(सुन्दर)
(b) Raju(राजू)
(c) Hari(हरी)
(d) Prem(प्रेम)
S9. (d)
Sol.
Prem > Raju > Sundar > Hari > Ompal

Q10. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary. 
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये. 
i. Permanence
ii. Permanent
iii. Permafrost
iv. Permeability
(a) ii, iii, iv, i
(b) iii, ii, i, iv
(c) iv, ii, i, iii
(d) iii, i, ii, iv
S10. (d)
Sol.
Permafrost, Permanence, Permanent, Permeability.

Q11. In a certain code language, “TOAST” is written as “03210” and “RIGID” is written as “45759”. How is “DOOR” written in that code language?
एक निश्चित कूट भाषा में, “TOAST” को “03210” और “RIGID” को “45759” लिखा जाता है. उस कूट भाषा में “DOOR” को किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) 9331
(b) 9334
(c) 3390
(d) 1314
S11. (b)
Sol.

Q12. In the following question, select the missing number from the given series. 
नीचे दिए गये आव्यूह में अज्ञात पद ज्ञात कीजिये.

(a) 17
(b) 18
(c) 22
(d) 25
S12. (d)
Sol.

Q13. If “+” means “minus”, “×” means “divided by”, “÷” means “plus” and “–” means “multiplied by”, then
यदि “+” का अर्थ “घटा”, “×” का अर्थ “से भाग”, “÷” का अर्थ “जमा” और “–” का अर्थ “से गुणा”, तो
81 × 9 + 10 – 6 ÷ 5 = ?
(a) 46
(b) –46
(c) –47
(d) –74
S13. (b)
Sol.
81 ÷ 9 – 10 × 6 + 5 = – 46

Q14. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
नीचे दिए गए प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें कुछ पद अज्ञात हैं दिए गये विकल्पों में से आपको उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
a_c_e_b_de
(a) acab
(b) abcd
(c) bdac
(d) abdc
S14. (c)
Sol.
a b c d e a b c d e

Q15. Amit is facing north. He turns 90° right and walks for 50 m, then turns towards the south and walks 50 m, then turns right to walk for another 50 m and from there, he walks 50 m towards north. In which direction/position is he from his original position?
अमित का मुख उत्तर कि ओर है. वह 90° दायें मुड़ता है और 50मी चलता है, फिर वह दक्षिण कि ओर मुड़ता है और 50मी चलता है, फिर वह दायें मुड़ता है और 50मी चलता है वहां से वह उत्तर कि ओर 50मी चलता है. वह अपने वास्तविक स्थान से किस दिशा कि ओर है?
(a) South-west(दक्षिण-पश्चिम)
(b) At the original position(अपने वासतविक स्थान पर)
(c) North-east(उत्तर-पूर्व)
(d) North-west(उत्तर-पश्चिम)

S15. (b)

Sol.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

You may also like to read:

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD