Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Questions for SSC CHSL Exam...

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018

Dear Readers,

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_40.1

Staff Selection Commission will hold the examination from 3rd March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section. We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 3 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपकी रीजिंग खंड में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद करेगी.



Q1. In a certain code language, “HISTORY” is written as “XQNSRHI”. How is “ETHICS” written in that code language?
एक निश्चित कूट भाषा में, “HISTORY” को “XQNSRHI” लिखा जाता है. उस कूट भाषा में “ETHICS” को किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) DSGHBR
(b) RBHGSF
(c) RBHDSG
(d) GSDRBH
S1. Ans.(b)

Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_50.1

Q2. In the following question, select the missing number from the given series.
नीचे दिए गये आव्यूह में अज्ञात पद ज्ञात कीजिये.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_60.1

(a) 9
(b) 8
(c) 6
(d) 7

 S2. Ans.(c)
Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_70.1

Q3. If “S” denotes “multiplied by”, “V” denotes “subtracted from”, “M” denotes “added to” and “L” denotes “divided by”, then
यदि “S” का अर्थ “से गुणा “, “V” का अर्थ “से घटा “, “M” का अर्थ “जमा” और “L” का अर्थ “से भाग “, तो
96 L 8 S 4 V 16 M 9 =?
(a) 32
(b) 37
(c) 41
(d) 48
S3. Ans.(c)

Sol.
96 ÷ 8 × 4 – 16 + 9 = 41 

Q4. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
नीचे दिए गए प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें कुछ पद अज्ञात हैं दिए गये विकल्पों में से आपको उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
c_e_cd_f_d_f
(a) dfcec
(b) dfece
(c) cfede
(d) cdfed

S4. Ans.(b)
Sol.
 c  d  e  f  c  d  e  f  c  d  e  f

Q5. A boy and a girl are facing each other. If the boy is standing at the north-west direction of the girl, in which direction is the girl to the boy?
एक लड़का और एक लड़की एक दूसरे कि ओर मुख करके बैठे हैं. यदि लड़का लड़की के उत्तर-पश्चिम दिशा में खड़ा है, तो लड़की लड़के के किस ओर खड़ी है?
(a) North(उत्तर)
(b) South(दक्षिण)
(c) East(पूर्व)
(d) South-east(दक्षिण-पूर्व)
S5. Ans.(d)

Sol.
 Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_80.1

Q6. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘R’ can be represented by 12, 23 etc. and ‘G’ can be represented by 77, 88 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘FRIEND’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘R’ को 12, 23 आदि. और ‘G’ को 77, 88 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘FRIEND’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_90.1

(a) 76, 23, 85, 21, 78, 20
(b) 87, 23, 79, 21, 78, 20
(c) 87, 12, 68, 21, 99, 33
(d) 98, 23, 68, 96, 78, 20
S6. Ans.(b)

Sol.
8, 7 = F
2, 3 = R
7, 9 = I 
2, 1 = E
7, 8 = N
2, 0 = D

Q7. Aryan has a brother named Bishnu. Aryan is the son of Chetan. Dev is Chetan’s father. In term of relationship, what is Bishnu of Dev?
आर्यन का एक भाई है जिसका नाम है बिश्नु. आर्यन, चेतन का पुत्र है. देव चेतन का पिता है. बिश्नु देव का क्या लगता है?
(a) Grandson
(b) Father
(c) Brother
(d) Cousin
S7. Ans.(a)

Sol.
 Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_100.1

Q8. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_110.1
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_120.1
S8. Ans.(d)

Q9. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
Food Supplement, Bournvita, Horlicks
नीचे दिए गये चित्रों में से कौन सा चित्र फ़ूड सप्लीमेंट, बोर्नवीटा, हॉर्लिक्स के मध्य सबसे बेहतर संबंध दर्शाता है?
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_130.1
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_140.1
S9. Ans.(d)

Q10. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़कर पंच किया जाता है जैसा कि चित्र में दर्शाया गया है, दिए गये उत्तर चित्रों में से देख के बताइए कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का प्रतीत होगा?

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_150.1
S10. Ans.(c)

Q11. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
Five Point Someone : Chetan Bhagat : : Swami and Friends : ?
(a) William Shakespeare
(b) R.K. Narayan
(c) Charles Dickens
(d) Rabindra Nath Tagore

S11. Ans.(b)
Sol.
Five point someone : Chetan Bhagat  : :  Swami and friends : R.K. Narayan

Q12. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
EFG : OPQ : : ? : STU
(a) GHI
(b) LMN
(c) JKL
(d) IJK

S12. Ans.(d)
Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_160.1

Q13. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
? : GA : : QR : JI 
(a) KN
(b) RS
(c) NQ
(d) TZ
S13. Ans.(d)

Sol.
 Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_170.1

Q14. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
14 : 30 : : 16 : ? 
(a) 68
(b) 36
(c) 34
(d) 56
S14. Ans.(c)

Sol.
14 : (14+1)×2 : : 16 : (16+1)×2

Q15. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
(a) Singareni
(b) Raniganj
(c) Jharia
(d) Narora

S15. Ans.(d)

Sol.
Except Narora other three are coalfields.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

You may also like to read:

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_180.1Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_190.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?