Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Questions for SSC CHSL Exam...

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018

Dear Readers,

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_40.1

Staff Selection Commission will hold the examination from 3rd March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section. We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 3 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपकी रीजिंग खंड में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद करेगी.


Q1. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
नीचे एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जो इस श्रंखला को पूरा करेगा. 
Narendra Modi, Manmohan Singh, Atal Bihari Vajpayee, ?
(a) V.P. Singh
(b) P.V. Narasimha Rao
(c)  Chandra Shekhar
(d) Jawaharlal Nehru
S1. Ans.(b)
Sol.
The successive series of PMs of India. 
Narendra Modi, Manmohan Singh, Atal Bihari Vajpayee, P.V. Narsimha Rao. 
 Q2. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
नीचे एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जो इस श्रंखला को पूरा करेगा. 
FU, LO, RI, ?
(a) PK
(b) XC
(c)  UF
(d) RI
S2. Ans.(b)
Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_50.1
Q3. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
नीचे एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जो इस श्रंखला को पूरा करेगा. 
DE, GI, KN, ?
(a) PS
(b) PR
(c)  PT
(d) TP
S3. Ans.(c)
Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_60.1
Q4. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
नीचे एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जो इस श्रंखला को पूरा करेगा. 
(a) 26
(b) 27
(c)  29
(d) 31
 S4. Ans.(c)
Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_70.1
Q5. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement:(कथन)
(I) Determination is the key to success. If a person determines to achieve a certain goal in his or her life, no one can stop him/her from achieving it.
निर्धारण सफलता की कुंजी है. यदि कोई व्यक्ति अपने जीवन में एक निश्चित लक्ष्य निर्धारित करता है, तो कोई भी उसे प्राप्त करने से उसे रोक नहीं सकता है.
(II) Prioritizing various determined goals is another important aspect of decision making.
 विभिन्न निर्धारित लक्ष्यों को प्राथमिकता देना निर्णय लेने का एक और महत्वपूर्ण पहलू है.
Conclusions:(निष्कर्ष:)
(I) If I determine to achieve three goals in near future, my energy will get divided into three parts and I can never succeed.
यदि मैं नजदीकी भविष्य में तीन लक्ष्यों को प्राप्त करने का निर्णय करता हूं, तो मेरी ऊर्जा तीन भागों में विभाजित हो जाएगी और मैं कभी भी सफल नहीं हो पाऊंगा.
(II) Making a prior plan for achieving those three things I can get near to all my goals.
इन तीनों लक्षों को प्राप्त करने के लिए यदि में पहले ही एक योजना बनाता हूँ तो मैं अपना लक्ष्य प्राप्त कर सकता हूँ.
(a) Only conclusion II follows(केवल II अनुसरण करता है)
(b) Conclusion I and II both follow(निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं)
(c)  Neither I nor II follow(न तो I न ही II अनुसरण करता है)
(d) Only conclusion I follows(केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है)
 S5. Ans.(a)
Q6. Five boys are sitting facing towards South. Raj is between Rohit and Vishal. Vishal is to the immediate right of Manoj and Manoj is to the immediate right of Shekhar. Who is sitting in the middle? 
 पांच लड़के दक्षिण कि ओर मुख करके बैठे हैं. राज रोहित और विशाल के मध्य बैठा है. विशाल मनोज के ठीक दायें है और मनोज, शेखर के ठीक दायें है. मध्य में कौन बैठा है?
(a) Vishal(विशाल)
(b) Manoj(मनोज)
(c) Raj(राज)
(d) Shekhar(शेखर)
S6. Ans.(a)
Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_80.1
Q7. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Application
ii. Approve
iii. Appeal
iv. Astonishing
(a) ii, iii, iv,i
(b) iii, ii,i, iv
(c) iii, i, ii, iv
(d) i, ii, iii, iv
S7. Ans.(c)
Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_90.1
Q8. If in a certain code language, “STUBBORN” is written as “TUVCANQM”. How is”TRAINING” written in that code language?
यदि एक निश्चित कूट भाषा में, “STUBBORN” को “TUVCANQM” लिखा जाता है. तो ”TRAINING” को किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) USBJMHFM
(b) USBJMHMF
(c)  JBSUFMHM
(d) USBJMHME
S8. Ans.(b)
Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_100.1
Q9. If “+” means “minus”, “x” means “divided by”, “÷” means “plus” and “-” means “multiplied by”, then
यदि “+” का अर्थ “घटा”, “x” का अर्थ “से भाग”, “÷” का अर्थ “जमा” और“-” का अर्थ“गुणा”, तो
300 × 10 – 5 + 36 ÷ 57 = ?
(a) 150
(b) 171
(c)  230
(d) 234
S9. Ans.(b)
Sol.
300 ÷ 10 × 5 – 36 + 57 = 171 
Q10. Which of the following interchanges in signs and numbers will make the given equation correct?
चिन्हों में निम्नलिखित में से कौन सा बदलाव समीकरण को सही बनाएगा?
7 × 9 + 5 = 68
(a) + and =, 5 and 6
(b) + and =, 7 and 9
(c)  x and +, 5 and 7
(d) x and +, 7 and 9
S10. Ans.(c)
Sol.
5 + 9 × 7 = 68
Q11. If “+” means “minus”, “x” means “divided by”, “÷” means “plus” and “-” means “multiplied by”, then
यदि “+” का अर्थ “घटा”, “x” का अर्थ “से भाग”, “÷” का अर्थ “जमा” और “-” का अर्थ “से गुणा”, तो
76 x 4 + 4 – 12 ÷ 37 = ?
(a) 9
(b) 7
(c)  8
(d) 3
S11. Ans.(c)
Sol.
76 ÷ 4 – 4 × 12 + 37 = 8 
Q12. A man walks 20 m towards north, then he turns right and walks 3 m, then turns left and walks 4 m and from there he walks 4 m towards east. How far and in which direction is he from his initial position?
 एक व्यक्ति उत्तर कि ओर 20मी चलता है, फिर वह दायें मुड़ता है और 3मी चलता है,फिर वह बाएं मुड़ता है और 4मी चलता है और वहां से वह 4मी पूर्व कि ओर चलता है. वह अपनी आरंभिक स्थिति से कितनी दूर और किस दिशा में है?
(a) 25 m east(25 मी पूर्व)
(b) 25 m north-east(25 मी उत्तर-पूर्व)
(c)  20 m north(20 मी उत्तर)
(d) 24 m north(24 मी उत्तर)
S12. Ans.(b)
Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_110.1
 Q13. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘Q’ can be represented by 22, 33 etc. and ‘G’ can be represented by 86, 89 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘CREED’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘Q’ को 22, 33 आदि. और ‘G’ को 86, 89 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘CREED’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_120.1
(a) 32, 76, 65, 56, 77
(b) 54, 67, 78, 56, 79
(c)  43,32, 65, 56, 77
(d) 32, 85, 56, 65, 78
S13. Ans.(a)
Sol.
3, 2 = C
7, 6 = R
6, 5 = E
5, 6 = E
7, 7 = D
Q14. While posing for a family photo, the father is standing to the right of the son and left of the grandmother. The mother is sitting to the left of her daughter and right of the grandmother. Who is seated in the middle? 
परिवार के साथ फोटो खिचवाते समय, पिता पुत्र के दायें और दादी के बाएं खड़ा है. माँ अपनी पुत्री के बाएं बैठी है और दादी के दायें बैठी है. मध्य में कौन बैठा है?
(a) Grandmother(दादी)
(b) Son(पुत्र)
(c)  Father(पिता)
(d) Mother(माँ)
S14. Ans.(a)
Sol.
Son      Father      Grandmother      Mother      Daughter
Q15. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure ? 
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_130.1
 Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_140.1
S15. Ans.(c)
You may also like to read:

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_150.1Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_160.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?