Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Questions for SSC CHSL Exam...

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018

Dear Readers,

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_40.1

Staff Selection Commission will hold the examination from 3rd March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section. We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 3 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपकी रीजिंग खंड में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद करेगी.


Q1. Which of the following interchanges in signs will make the given equation correct?
चिन्हों में निम्नलिखित में से कौन सा बदलाव समीकरण को सही बनाएगा?
17– 15 × 5 = 250
(a) = and ×
(b) + and –
(c) = and –
(d) × and –

S1. Ans.(d)
Sol.17 × 15 – 5 = 250 

Q2. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? 
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें कुछ पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
_k_m_kl_jk_m
(a) jljlm
(b) jljml
(c) jllmj
(d) jllmm
S2. Ans.(b)

Sol.  j   k  l  m  j  k  l  m  j  k  l  m

Q3. Rahul leaves his home and walks 5 km towards east, turns in the south-east direction and walks for 10km, then he turns north-east and moves 10 km. Again, he moves towards the north for 10km. In which direction is he now from starting point?
राहुल अपने घर से 5कि.मी पूर्व कि ओर चलता है और दक्षिण-पूर्व कि ओर मुड़ता है और 10किमी चलता है, फिर वह उत्तर-पूर्व कि ओर मुड़ता है और 10कि.मी चलता है. दोबारा, वह उत्तर कि ओर 10कि.मी चलता है. वह अपने आरंभिक बिंदु से किस दिशा में है?
(a) West(पश्चिम)
(b) East(पूर्व)
(c) North-east(उत्तर-पूर्व)
(d) North-west(उत्तर-पश्चिम)

S3. Ans.(c)
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_50.1

Q4. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘J’ can be represented by 20, 58 etc. and ‘A’ can be represented by 12, 69 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘ANIMAL’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘J’ को 20, 58 आदि. और ‘A’ को 12, 69 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘ANIMAL’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_60.1
(a) 69,22,99,56,23,03
(b) 69,22,99,56,03,23
(c) 69,22,98,56,03,23
(d) 69,22,99,65,03,23

S4. Ans.(b)
Sol.
6, 9 = A
2, 2 = N
9, 9 = I
5, 6 = M 
0, 3 = A
2, 3 = L 

Q5. Introducing a boy a Ankit said,” He is the son of daughter of my grandfather’s son”. How is that boy related to Ankit?
एक लड़के का परिचय देते हुए अंकित ने कहा कि” वह मेरे दादा के पुत्र कि पुत्री का पुत्र है “. वह लड़का अंकित से किस प्रकार संबंधित है?
(a) Cousin(कजिन)
(b) Brother(भाई)
(c) Father-in-law(ससुर)
(d) Nephew(भतीजा/भांजा)

S5. Ans.(d)
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_70.1

Q6. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_80.1
 Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_90.1
S6. Ans.(b)

Q7. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes. 
दिए गए चित्रों में उस चित्र का चयन कीजिये जो नीचे दिए गये शब्दों के मध्य सबसे बेहतर संबंध दर्शाता है?
Sweets, Sugar, Salt, Jaggery
मिठाई, चीनी, नमक, गुड़
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_100.1
S7. Ans.(c)

Q8. A piece of paper is folded is folded and punched as shown in the below question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_110.1
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_120.1
S8. Ans.(a)

Q9. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये. 
Cup : Coffee:: Bowl : ?
(a) Dish
(b) Spoon
(c) Soup
(d) Food

S9. Ans.(c)
Sol.
Cup : Coffee ∷  Bowl : Soup 

Q10. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये. 
ZYX : ABC:: VUT : ?
(a) EFG
(b) FGH
(c)  DEF
(d) CDE
S10. Ans.(a)

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_130.1

Q11. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये. 
ACE : HJL:: LNP : ?
(a) SUW
(b) MOQ
(c)  IJK
(d) BDF
S11. Ans.(a)

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_140.1

Q12. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये. 
96 : 32:: 48 : ?
(a) 14
(b) 12
(c)  16
(d) 18
S12. Ans.(c)

Sol.
Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_150.1

Q13. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
विषम का चयन कीजिये?
(a) Blend
(b) Mingle
(c)  Jumble
(d) Clash

S13. Ans.(d)
Sol.
Except clash in rest of the three act of mixing is there. 

Q14. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
विषम का चयन कीजिये?
(a) ACE
(b) ONE
(c)  EON
(d) RED

S14. Ans.(d)
Sol.
Except RED others have two set of vowels. 

Q15. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
विषम का चयन कीजिये?
(a) 211
(b) 287
(c) 283
(d) 277

S15. Ans.(b)
Sol.
Except 287 others are price numbers. 

You may also like to read:

Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_160.1Reasoning Questions for SSC CHSL Exam 2018_170.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?