Reasoning Questions for SSC CGL Exam 2017

 Dear Readers,

Here we are providing a Reasoning quiz in accordance with the syllabus of SSC CGL Tier-I, This post comprises 15 Questions of Miscellaneous Questions which will really help you getting more marks in final exam.

ssc-reasoning


Q1. If you are tenth in a queue starting either end, how many are there in the queue?
(a) 20  
(b) 19
(c) 15   
(d) 21
Ans.(b)
Sol. No. of people in a queue = 9 + 1 + 9 = 19


Q2. How many such pairs of letters are there in the word ‘CHILDREN’ each of which has as many letters between them in the word as there are between them in the English alphabet(in both directions Left to right and right to left)?
(a) 4
(b) 5 
(c) 3
(d) 1
Ans.(a)
Sol.

Q3. In this question, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
bc, cde, de, efg, fg, ? 
(a) ijk 
(b) ghi 
(c) fgh 
(d) hij 
Ans.(b)
Sol. bc → cde → de → efg → fg → ghi 


Q4. Find the missing number?
 23 : 8 : : 43 : ? 
(a) 155
(b) 64
(c) 18
(d) 24

S4. Ans.(b)
Sol. 64, second digit becomes the
power of first..           
23
= 8

Similarly 43 = 64 

Q5. Arrange the following words according to the Dictionary :
1. Trinity   
2. Tool
3. Town   
4. Twist
5. Type
(a) 2, 3, 1, 4, 5 
(b) 2, 3, 4, 1, 5
(c) 3, 2, 1, 4, 5
(d) 5, 3, 1, 4, 2
Ans.(a)

Q6. Find the missing number?

(a) 560

(b) 240 
(c) 120
(d) 250 
S6. Ans.(c)

Q7. If a ‘truck’ is called ‘train’, ‘train’ is called ‘tractor’, ‘tractor’ is called ‘ship’, ‘ship’ is called ‘aeroplane’, ‘aeroplane’ is called ‘bulldozer’ and ‘bulldozer’ is called ‘scooter’ which of the following can fly?
(a) Ship 
(b) Bulldozer
(c) Aeroplane
(d) Tractor 
Ans.(b)
Sol. ‘Aeroplane’ can fly and ‘aeroplane’ is called ‘bulldozer’.


Directions (8-9): In each of the following questions, select the missing number from the given responses. 


Q8. 1 ,8 ,27 ,64 ,125 , ?
(a) 343   
(b) 236  
(c) 216   
(d) 525

S8. Ans.(c)
Sol. The terms of the given series are 13,
23, 33, 43, 53

So, missing term = 63 = 216

Q9.

(a) 124 
(b) 126
(c) 122
(d) 128
Ans.(a)
Sol. First Column 
(3 × 4 × 5) – 2 = 58 
Second Column 
(5 × 6 × 2) – 2 = 58 
Third Column 
(8 × 4 × 2) – 2 = 62 
Fort column
(7 × 6 × 3) – 2 = 124 


Q10. Complete the sequence—
a __ bc __  __ b c a b __ __
(a) babbc 
(b) abbca 
(c) abcba 
(d) bcaab 
Ans.(a)
Sol. babbc, this condition fulfill the sequence


Q11. Shikha starts walking from a point towards west 5km, then turn right and walks 5km. Now at what distance she is from the starting point?
(a) 15 km 
(b) 6 km 
(c) 8 km 
(d) 5√2km
Ans.(d)
    
Q12. Find the odd one out from the following alternatives?
(a) 71 
(b) 31 
(c) 23
(d) 91 
Ans.(d)
Sol. Except 91, all are prime numbers. 


Q13. Find the missing term from the given alternatives?
 
(a) 7
(b) 6
(c) 8
(d) 5 
Ans.(c)

Q14. In this dice, which number is come at the bottom of ‘3’?
 
(a) 6
(b) 2
(c) 4
(d)None 
Ans.(c)
Sol. we take clockwise from 1
     1 , 2 ,  4
     1 , 5 ,  3
So 4 will come at the bottom of 3.

Q15. From the given alternative select the word which can be formed using letters given the word. ABOMINABLE 
(a)METAL 
(b)BAWAL 
(c)JETAL 
(d)BOMEL
Ans.(d)
Sol. BOMEL can be formed.



 
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD