Reasoning Questions for SSC CGL Exam_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Questions for SSC CGL Exam

Reasoning Questions for SSC CGL Exam

Dear Readers,

Here we are providing a Reasoning quiz accordance with the syllabus of SSC CGL Tier-I, This post comprises 15 Questions of Miscellaneous which really helps you getting more marks in final exam.

Reasoning Questions for SSC CGL Exam_40.1

Q1. There is a certain relation between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the given pair has. Select the best alternative. 
Walking : Running : : Smiling : ?
(a) Feeling 
(b) Laughing 
(c) Face 
(d) Weeping 
S1. Ans.(b)

Sol. Second is a more intense form of the first.

Q2. 3, 10, 29, 66, 127, ?
(a) 187 
(b) 218
(c) 164
(d) 216

Reasoning Questions for SSC CGL Exam_50.1

Q3. At the end of a party, 15 people are present, and they all shake hands with each other once. How many handshakes will there be altogether? 

(a) 100
(b) 95
(c) 105
(d) 90
S3. Ans.(c)
Sol.  Clearly, total number of handshakes =[n(n-1)]/2 = 105.
Reasoning Questions for SSC CGL Exam_60.1

S4. Ans.(c)
Sol.  We have: 15 × 2 = 30, 2 × 7 = 14, 7 × 9 = 63. 
So, missing number = 9 × 15 = 135.

Q5. Pointing to a gentleman, Raj said, “His only brother is the father of my daughter’s father.” How is the gentleman related to Raj?
(a)Grandfather 
(b) Father 
(c) Brother-in-law 
(d) Uncle 

S5. Ans.(d)
Sol. Father  of Raj’s daughter’s father – Raj’s father.
So, theman’s brother is Raj’s father 
or the man is the brother of Raj’s father i.e. Raj’s uncle.

Directions (6): In this question three statements are given followed by four conclusions (I), (II), (III) and (IV). You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.
Q6.Statement:   
All dogs are fruits.
No chair is a fruit.
Some chairs are cows.
Conclusions: 
I. Some cows are dogs.
II. Some chairs are dogs.
III. No chair is a dog.
IV. No dog is a cow.
(a) Only either I or IV follows
(b) None follows
(c) Only either I or IV and II follow
(d) Only either I or IV and III follow
Reasoning Questions for SSC CGL Exam_70.1

Q7. If P denotes ‘multiplied by’, T denotes ‘subtracted from’, M denotes ‘added to’ and B denotes ‘divided by’, then 28 B 7 P 8 T 6 M 4 = ?
(a) 40
(b) 30
(c) 36
(d) 31

S7. Ans.(b)
Sol. 28 ÷ 7 x 8 – 6 + 4 = 30

Q8. Arrange the following words according to dictionary arrangement:
1. Epitaxy
2. Episode
3. Epigene
4. Epitome
5. Epilogue
(a) 1,2,3,4,5
(b) 3,2,5,4,1
(c) 3,5,2,1,4
(d) 5,4,2,1,3
S8. Ans.(c)
Sol. Clearly, the correct alphabetical order of the given words is :
Epigene, Epilogue, Episode, Epitaxy, Epitome
Thus, the correct sequence is 3,5,2,1,4.

Q9. Select the related word from the given alternatives.
FUNGI: MYCOLOGY:: TISSUE: ??
(a) Haematology
(b) Cytology
(c) Histology
(d) Bacteriology

S9. Ans.(c)
Sol.  Study of Fungi is Mycology, Similarly study of tissue is Histology. 

Q10.If 5 * 3 = 19 and 8 * 5 = 49, then what should 6 * 4 be?
(a) 24
(b) 28
(c) 18
(d) 16

S10. Ans.(b)
Sol. 5 × 3 = 15 + 22  (5 – 3) = 19
8 × 5 = 40 + 32 (8 – 5) = 49
6 × 4 = 24 + 22 ( 6 – 4) = 28

Q11.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: ILLUSTRIOUS
(a) Lust
(b) Trust
(c) Riot
(d) Rust
S11. Ans.(b)
Sol. Trust cannot be formed from the letters of the ILLUSTRIOUS because it does not contain 2 “T”.
Reasoning Questions for SSC CGL Exam_80.1
S12. Ans.(a)

Q13.Select the related word from the given alternatives:
Dark :Light :: Noise:?
(a) Music
(b) Quiet
(c) Melody
(d) Vacuum

S13. Ans.(b)
Sol. Light is opposite of dark.
Similarly Quiet is opposite of Noise. 

Q14.Find the odd letters from the given alternatives?
(a) HP
(b) CJ
(c) FN
(d) RZ
S14. Ans.(b)
Except option( b) , all the options have a place value difference of 8
Reasoning Questions for SSC CGL Exam_90.1

S15. Ans.(b)
 Reasoning Questions for SSC CGL Exam_100.1
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?