Reasoning Questions for SSC CGL Exam 2017

Dear Readers,

Dear students only 40 days are left and for SSC CGL(Tier-I) Exam 2017 we have provided 60 Days Plan, Today is the 21st Day of plan, so according to that plan we are providing Miscellaneous of Blood Relation & Matrix Reasoning quiz in accordance with the syllabus of SSC CGL Tier-I. Daily we will follow this plan which will really help you in getting more marks in the final exam.

Q1. Sushmita told Vani, “The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother-in-law of my friend’s mother.” How is the girl related to Sushmita’s friend?
(a) Cousin
(b) Daughter
(c) Niece
(d) Friend
Ans.(a)
Sol. The relations may be analysed as follows:
Daughter of brother-in-law – Niece; 
Mother’s neice – Cousin.
So, the girl is the cousin of Sushmita’s friend. 
Hence, the answer is (a).


Q2. S, the son-in-law of Q, is the brother-in-law of P who is the brother of R. How is P related to Q?  
(a) Brother
(b) Son
(c) Father
(d) Data inadequate
Ans.(b)
Sol. S is the son-in-law of Q and brother-in-law of P. This means that Q is the father/mother of S’s wife, and P is the brother of S’s wife. Thus, P is Q’s son. 


Q3. Ajay introduces Himanshu as the son of the only brother of his father’s wife. How is Himanshu related to Ajay?  
(a) Cousin
(b) Son
(c) Uncle
(d) Son-in-law
Ans.(a)
Sol. 

So, Himanshu is Ajay’s cousin. 


Q4. Pradeep’s father is Umesh’s son. Manish is the paternal uncle of Pradeep and Nitish is the brother of Umesh. How is Nitish related to Manish?
(a) Brother
(b) Nephew
(c) Cousin
(d) Paternal uncle
Ans.(d)
Sol. Pradeep’s father is Umesh’s son. So, Umesh is Pradeep’s grandfather. Manish is the paternal uncle of Pradeep. So, Manish is the brother of Pradeep’s father. This means that Manish is also Umesh’s son. Nitish is the brother of Umesh. 
Thus, Nitish is the paternal uncle of Manish.


Q5. M said to N, ‘Your only brother’s son is my wife’s brother.’ How is N related to the wife of M?
(a) Aunt
(b) Mother-in-law
(c) Sister
(d) Can’t determine
Ans.(d)
Sol. 

 We can’t determine because N’s gender is not given.


Q6. A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?
(a) Cousin
(b) Sister-in-law
(c) Mother
(d) Mother-in-law
Ans.(c)
Sol. Clearly, the lady is the grandmother of man’s sister’s son i.e., the mother of the mother of man’s sister’s son i.e., the mother of man’s sister. 
Hence, the answer is (c).


Directions (7-8): Read the following information and answer the questions given below it: 
X is the father of Z. But Z is not his son.
Q is the daughter of Z. R is the spouse of X.
Y is the brother of Z. P is the son of Y.
S is the spouse of Y. T is the father of S.

Q7. Who is the grandmother of P? 
(a) X
(b) Z
(c) R
(d) T
Ans.(c) 
Sol.

So, R is the grandmother of P.

Q8. Who is the son of R? 
(a) Y
(b) Z
(c) P
(d) Q
Ans.(a)
Sol. 
 
As explained above, Y is the son of X and R is the spouse of X. So, Y is the son of R. 


Q9. In this question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two given matrices. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and then the column number e.g. B can be represented by 20, 43, etc. Similarly you have to identify the correct set for the “RAIN”.

(a) 57, 12, 31, 56

(b) 57, 21, 23, 79
(c) 66, 44, 42, 96
(d) 75, 30, 31, 87
Ans.(a)
Sol. 
“R” = 57, 66, 75, 89 or 98.
“A” = 03, 12, 21, 30 or 44.
“I” = 04, 13, 22, 31 or 40.
“N” = 56, 65, 79, 88 or 97.


Q10. In this question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two given matrices. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and then the column number e.g. M can be represented by 58, 67, etc; O can be represented by 01, 24, etc. 
Similarly, you have to identify the correct set for the word “STAY”  

(a) 02, 87, 12, 44
(b) 34, 87, 87, 98
(c) 43, 30, 12, 98
(d) 34, 87, 12, 98
Ans.(d)
Sol. 
‘S’ = 02, 11, 20, 34, 43
‘T’ = 55, 69, 78, 87, 96
‘A’ = 03, 12, 21, 30, 44
‘Y’ = 57, 66, 75, 89, 98


Q11. In this question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two given matrices. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and then the column number. Similarly you have to identify the correct set for the word “BOLD”

(a) 41, 66, 23, 55
(b) 34, 24, 68, 32
(c) 23, 57, 30, 68
(d) 14, 89, 12, 78
Ans.(b)
Sol. 
“B” = 02, 11, 20, 34, 43
“O” = 01, 10, 24, 33, 42
“L” = 59, 68, 77, 86, 95
“D” = 00, 14, 23, 32, 41


Q12. In this question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two given matrices. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and then the column number e.g. M can be represented by 58, 76, etc; O can be represented by 10, 42 etc. 
Similarly, you have to identify the correct set for the word “DARE”  

(a) 23, 03, 75, 78
(b) 23, 21, 75, 79
(c) 23, 21, 00, 79
(d) 23, 21, 75, 87
Ans.(b)
Sol. 
‘D’ = 00, 14, 23, 32, 41
‘A’ = 03, 12, 21, 30, 44
‘R’ = 57, 66, 75, 89, 98
‘E’ = 56, 65, 79, 88, 97

Q13. In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘L’ can be represented by 12, 24 etc., and ‘T’ can be represented by 59, 78, etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘CORK’

(a) 42, 21, 67, 58
(b) 23, 33, 86, 85
(c) 11, 40, 55, 75
(d) 30, 14, 97, 56
Ans.(c)
Sol. 
“C” = 04, 11, 23, 30, 42
“O” = 02, 14, 21, 33, 40
“R” = 55, 67, 79, 86, 98 
“K” = 56, 68, 75, 87, 99


Q14.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., A can be represented by 02, 14, etc., and ‘O’ can be represented by 55, 67, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘SEND’

(a) 34, 43, 40, 56
(b) 20, 31, 77, 99
(c) 41, 12, 41, 59
(d) 22, 14, 65, 75
Ans.(b)
Sol.  
“S” = 01, 13, 20, 32, 44
“E” = 00, 12, 24, 31, 43
“N” = 58, 65, 77, 89, 96
“D” = 56, 68, 75, 87, 99


Q15.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., O can be represented by 21, 40, etc., and R can be represented by 67,86 etc. You have to identify the set for the word ‘NECK’

(a) 96,32,34,68
(b) 77,13,69,75
(c) 65,21,58,99
(d) 89,44,30,87
Ans.(d)
Sol. 
“N” = 58, 65, 77, 89, 96
“E” = 01, 13, 20, 32, 44
“C” = 04, 11, 23, 30, 42
“K” = 56, 68, 75, 87, 99

You may also like to read:

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD