Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 11 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.Select the related word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें. 
Hope : Despair :: Lunatic : ?
आशा: निराशा :: पागल:?
(a) Honest /ईमानदार
(b)Hardworking/ मेहनती
(c) Sane/समझदार
(d) Stylish / स्टाइलिश
Ans.(c)
Sol. 


Q2.Select the odd word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Wall clock/ दीवार की घडी
(b) Painting/ पेंटिंग 
(c) Photo frame / फोटो फ्रेम
(d)Carpet/ कारपेट
Ans.(d)
Sol. All are put on the walls whereas carpet is put on the floor. 

Q3.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सा आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?
Ans.(b)

Q4.Form the given answer figures select the one in which the question figure is hidden/embedded.
दिए गए आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है.
Ans.(c)

Q5.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
Ans.(b)

Q6.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

Ans.(c)

Q7.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these Matrices can be represented first by its row and next by itscolumn, for example ‘K’ can be represented by 42, 38 etc. and ‘Z’ can be represented by 75, 86 etc. Similarly, you have to Identify the set for the word ‘RUBY’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘K’ को 42, 38 आदि. और ‘Z’ को 75, 86 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘RUBY’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.


(a) 42,31,76,68
(b) 00,20,57,88
(c) 30,12,66,67
(d) 67,56,40,88
Ans.(d)


Q8.A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
win, note, grain, broker, ?
(a) refund
(b) pony
(c) banking
(d) mutually
Ans.(c)
Sol. 

Q9.Faiyaz’s birthday is on Wednesday 12thApril. On what day of the week will be Shray’s Birthday in the same year if Shray was born on 2ndOctober?
फेय्याज का जन्मदिन बुधवार 12 अप्रैल को है. उसी वर्ष सप्ताह के किस दिन श्रे का जन्मदिन होगा यदि श्रे का जन्म 2 अक्टूबर को हुआ था?
(a) Monday/सोमवार
(b) Saturday/शनिवार
(c) Wednesday/बुधवार
(d) Sunday/रविवार
Ans.(a)
Sol. 


Q10.The weights of 4 boxes are 20, 90, 40 and 60 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms; of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?
4 बॉक्स का भार 20,90, 40 और 60 किलो है. इनमें से कौन सा वजन कुल वजन, किलोग्राम में, इन बक्से के किसी भी संयोजन के संयोजन का नहीं हो सकता है और एक संयोजन में एक बॉक्स का उपयोग केवल एक बार किया जा सकता है?
(a) 210
(b) 170 
(c) 190
(d) 200 
Ans.(d)
Sol. 20+90+40+60=210
     90+40+60=190 
     20+90+60=170 
     200 is not possible 

Q11.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
दिए गए शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
SMOTHERS
(a) THOSE
(b) METRO
(c) STORE
(d) TEARS
Ans.(d)
Sol. ‘TEARS’ ; There is no ‘A’ in the given word.

Q12. If FRISKED is coded as HTKUMGF, then how will SUN be coded as?
यदि FRISKED को HTKUMGF के रूप में लिखा जाता है, तो SUN को कैसे लिखा जाएगा?
(a) UWP
(b) RGZ
(c) KMJ
(d) ZBF
Ans.(a)
Sol. +2 Series 

Q13.If 45 % 11 = 7, 59 % 34 = 7 then what is the value of 55 % 4 = ?
यदि 45 % 11 = 7, 59 % 34 = 7 तो 55 % 4 = ? का मान क्या होगा?
(a) 6
(b) 40
(c) 45
(d) 50 
Ans.(a)
Sol. (4 + 5) – (1 + 1) = 7 
            (5+9)-(3+4)=7 
            (5+5)-(4)=6 

Q14.Select the missing number from the given responses 
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

(a) 13
(b) 25 
(c) 75
(d) 15 
Ans.(c) 
Sol. 102=87+15
           89=45+44 
          75=25+50 

Q15.Two cars C and D start from the same point. C travels 9 km South, then turns to its left and travels another 11 km. D travels 3 km East, then turns South and travels 5 km, then turns to its left and travels another 8 km. Where is D with respect to C now?
दो कार C और D एक बिंदु से चलना शुरू होती है. C 9 कि.मी. दक्षिण की तरफ यात्रा करता है, फिर बाएं ओर 11 कि.मी. यात्रा करता है. D 3 कि.मी. पूर्व की ओर यात्रा करता है फिर दक्षिण की ओर मुड़ जाता है और 5 कि.मी. यात्रा करता है, फिर अपने बाएं ओर मुड़ता है और 8 कि.मी. यात्रा करता है. C के सम्बन्ध में D कहाँ है?
(a) 4 km South /दक्षिण
(b) 14 km North/उत्तर
(c) 4 km North /उत्तर
(d) 14 km South/दक्षिण
Ans.(c)
Sol. 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?