Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 5 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.Select the related word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Father : Parent :: Sister : ?
पिता : जनक : : बहन : ?
(a) Other/अन्य
(b) Brother/भाई
(c) Daughter/बेटी
(d) Sibling/ सहोदर
Ans.(d) 
Sol. Father is a parent 
  Sister is sibling 

Q2.Select the odd word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Chair/कुर्सी
(b) Sofa/सोफा
(c) Couch/काउच
(d) Television/ टेलीविजन
Ans.(d)
Sol. All are used to sit, except television 

Q3.Hansh’s birthday is on Monday 5th June. On what day of the week will be Tushar’s Birthday in the same year if Tushar was born on 11th December?
हंश का जन्मदिन 5 जून सोमवार को है. उसी वर्ष सप्ताह के किस दिन तुषार का जन्मदिन कब होगा यदि तुषार का जनम 11 दिसम्बर को हुआ था? 
(a) Sunday/रविवार
(b) Wednesday/बुधवार
(c) Monday/सोमवार
(d) Tuesday/मंगलवार
Ans.(c)
Sol. 5th June = Monday 
    Number of days till 11 Dec = 25+31+31+30+31+30+11
    = 189 
∴ No. of odd days = 189/7=0 odd days 
∴ Day on 11 December = Monday + 0 
= Monday 

Q4.If SQUALOR is coded as USWCNQT, then how will WHY be coded as?
यदि SQUALOR को USWCNQT के रूप में लिखा जाता है, तो WHY को कैसे लिखा जाएगा?
(a) CZR
(b) SGY
(c) YJA
(d) YPT
Ans.(c)
Sol. +2 series. 

Q5.In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?
किसी निश्चित कूट भाषा में ‘+’ ‘x’ को, ‘-‘ ‘+’ को, ‘x’ ‘÷’ को और ‘÷’ ‘-‘ को दर्शाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है?
9 + 3 – 72 x 6 ÷ 3 = ?
(a) 46
(b) 21
(c) 9
(d) 36
Ans.(d)
Sol. 9+3–72×6÷3
⇒9×3+72÷6-3 
⇒27+12-3 
⇒39-3 
⇒36 

Q6.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सा उत्तर आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?
Ans.(c)


Q7.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘K’ can be represented by 33, 43 etc and ‘Z’ can be represented by 65, 59 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SIZE’. 
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘K’ को 33, 43 आदि. और ‘Z’ को 65, 59 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘SIZE’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a) 34,32,98,77
(b) 42,00,99,77
(c) 03,44,67,77
(d) 95,24,59,20
Ans.(d)

Q8.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
1, 0.125, 1/27, 1/64, ? , 1/216
(a) 0.025
(b) 1/8
(c) 1/128
(d) 0.008
Ans.(d)


Q9.The weights of 4 boxes are 40, 30, 50 and 20 kilograms. Which of the following cannot be the total weight in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?
4 बक्सों का वज़न 40, 30, 50, और 20 किलोग्राम है. निम्नलिखित में से कौन सा इन बक्सों के संयोजन का कुल योग नहीं हो सकता और एक संयोजन में एक बक्सा एक ही बार इस्तेमाल होगा?
(a) 140
(b) 130
(c) 90
(d) 100
Ans.(b)
Sol. 40+30+50+20=140
40+50=90 
30+50+20=100 
130 is not possible 
Q10.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
TOKENISM
(a) NAMES
(b) EMITS
(c) STONE
(d) NOISE
Ans.(a)
Sol. ‘NAMES’, There is no ‘A’ in the given word.

Q11.If 19#13=3; 25#3=11; 36#10=13; then what is the value of 7#3=?
यदि 19#13=3; 25#3=11; 36#10=13; तो 7#3=? का मान क्या होगा?
(a) 21
(b) 2
(c) 26
(d) 39
Ans.(b)

Q12.Select the missing number from the given responses
दिए गए उत्तर में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
(a) 9
(b) 1
(c) 25
(d) 2
Ans.(d)
Sol. (10×2)–(4×2)=12
(8×1)-(5×1)=3 
(7×3)-(2×3)=15 

Q13.A and B start running from the same point. A runs 3 km West, then turns South and runs 5 km, then turns to her right and runs 7 km. B runs 1 km South then turns to her right and runs 10 km. Where is B with respect to A now?
A और B एक ही बिंदु से भागना शुरू करते है. A 3 कि.मी. पश्चिम की ओर भागती है, फिर दक्षिण की ओर मुड़ जाती है और 5 कि. मी. भागती है, फिर अपने दाहिने ओर मुड़ जाती है और 7 कि. मी. भागती है. B 1 कि.मी. दक्षिण की ओर भागती है फिर अपने दाहिने ओर मुड़ जाती है और 10 कि. मी. भागती है . अब A के सम्बन्ध में B कहाँ है?
(a) 4 km South /दक्षिण
(b) 4 km North/उत्तर
(c) 6 km North /उत्तर
(d) 6 km South/दक्षिण
Ans.(b)
∴ B is 4 km, North with respect to A.


Q14.In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a strong argument.
प्रश्न में एक बयान दिया गया है, उसके दो तर्क I और II दिए गए है. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. आपको यह तय करना होगा कि दिए गए तर्कों में से कौन सा तर्क, यदि कोई है, तो एक मजबूत तर्क है.
Statement : Should speed breakers be banned?
कथन: क्या स्पीड ब्रेकर को प्रतिबंधित किया जाना चाहिए?
Argument I : Yes, data shows that number of accidents increase after putting the speed breakers./ तर्क 1: हां, डेटा दिखाता है कि स्पीड ब्रेकर लगाने के बाद दुर्घटनाओं की संख्या में वृद्धि हुई है
Argument II : No, it teaches fast drivers a lesson./ तर्क 2 : नहीं, यह तेजी से ड्राइवरों को एक सबक सिखाता है
(a) if only argument I is strong. /यदि केवल तर्क I मजबूत है.
(b) if only argument II is strong./ यदि केवल तर्क II मजबूत है.
(c) if both I and II are strong. /यदि दोनों I और II मजबूत है.
(d) if neither I nor II is strong./ यदि न तो I और न ही II मजबूत है
Ans.(a)
Sol. If only argument I is strong. 

Q15.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Ans.(b)

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD