Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 14th November (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.Select the related word from the given alternatives.    
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
School : Teacher :: Court : ?
विद्यालय : शिक्षक : : अदालत : ?
(a) Lawyer/ वकील
(b) Play/ खेलना
(c) Tennis/टेनिस
(d) Justice/न्याय
Ans.(a)
Sol.
Teachers works at school
Similarly, lawyers work at court

Q2.Select the odd word from the given alternatives.    
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) AEI
(b) JNR
(c) SWA
(d) FHJ
Ans.(d)
Sol.
Except FHJ, rest all follows +4 pattern.

Q3.A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक शब्द अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
hello, lower, error, originate, tense, ?
(a) night
(b) rapture
(c) senile
(d) watch
Ans.(c)
Sol.
Last two letters of a word are the first two letters of the next word.

Q4.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
XXXOXXX, XXXXOXX, XXOXXXX, XXXXXOX, XOXXXXX, ?   
(a) XXXXXXO
(b) OXXXXXX
(c) XXXOXXX
(d) XXXXXX
Ans.(a)
Sol.
XXXXXXO

Q5.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.      
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक संख्या अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
3/5, 1.4, 11/5, ? , 19/5, 4.6
(a) 14/5
(b) 3.2
(c) 16/5
(d) 3
Ans.(d)


Q6.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.   
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
PREACHER
(a) RECAP
(b) PARCH
(c) PEACH
(d) CARES
Ans.(d)
Sol.
CARES, because is no ‘S’ in the given word.

Q7.If MIGRANT is coded as LHFQZMS, then how will GEL be coded as?    
यदि MIGRANT को LHFQZMS के रूप में लिखा जाता है, तो GEL को कैसे लिखा जाएगा?
(a) QXK
(b) FDK
(c) IXZ
(d) IFG
Ans.(b)


Q8.P and Q start cycling from the same point. P cycles 18 km North, then turns to her right and cycles 3 km. Q cycles 9 km East, then turns North and cycles 10 km North, then turns left and cycles 6 km. Where is Q now with respect to the position of P?  
P और Q एक ही बिंदु से साइकिल चलाना शुरू करते हैं. P 18 किमी उत्तर की ओर साइकिल चलाती है, फिर अपने दाहिने ओर मुड़ जाती है और 3 किमी साइकिल चलाती है. Q 9 किमी पूर्व की ओर साइकिल चलाता है, फिर उत्तर की ओर मुड़ जाता है और 10 किमी उत्तर की ओर साइकिल चलता है, फिर अपने बाएं ओर मुड़ता है और 6 किमी साइकिल चलाता है. P की स्थिति के संबंध में अब Q कहां है?
(a) 8 km South/8 किमी दक्षिण
(b) 8 km North/8 किमी उत्तर
(c) 28 km South/28 किमी दक्षिण
(d) 28 km North/28 किमी उत्तर
Ans.(a)


Q9.In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a strong argument.  
प्रश्न में एक बयान दिया गया है, जिसके दो I और II तर्क दिए गए है. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement: Should rock shows be allowed to run till midnight at tourist places? 
कथन: क्या पर्यटक स्थानों पर मध्यरात्रि तक रॉक शो को चलाने की अनुमति दी जानी चाहिए?
Argument I: Yes, more tourists arrive due to rock shows. Tourism is good for local economy./ तर्क I: हां, रॉक शो के कारण अधिक पर्यटक आते हैं. स्थानीय अर्थव्यवस्था के लिए पर्यटन अच्छा है.
Argument II: No, local traditions are harmed due to tourism./ तर्क II: नहीं, पर्यटन के कारण स्थानीय परंपराओं को नुकसान पहुंचाया गया है.
(a) if only  argument I is strong./यदि केवल तर्क I मजबूत है
(b) if only argument II is  strong./यदि केवल तर्क II मजबूत है.
(c) if both I and II are strong./यदि दोनों I और II मजबूत है.
(d) if neither I nor II is strong. /यदि न तो I और न ही II मजबूत है.
Ans.(a)
Sol.
Argument I is strong

Q10.In the following figure, square represents Therapists, triangle represents Geneticists, circle represents yoga practitoners and rectangle represents Fathers. Which set of letters represents yoga practitoners who are neither geneticsts nor fathers?     
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग चिकित्सक का प्रतिनिधित्व करता है, त्रिभुज जेनेटिकिस्ट का प्रतिनिधित्व करता है, सर्कल योग चिकित्सकों का प्रतिनिधित्व करता है और आयताकार पिता का प्रतिनिधित्व करता है. अक्षरों का कौन सा समूह योग चिकित्सकों का प्रतिनिधित्व करता है जो न तो जेनेटिकिस्ट हैं और न ही पिता हैं?

(a) C,B
(b) E,A
(c) G,C
(d) F,G
Ans.(d)
Sol.
F, G

Q11.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?     
कौन सा उत्तर आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?
Ans.(a)
Q12.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embeddeed.    
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।
Ans.(b)
Q13.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.    
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
Ans.(c)

Q14.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?    
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

Ans.(b)



Q15.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The Sets of numbers given in the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘K’ can be represented by 42, 34 etc and ‘Z’ can be represented first by its row and next by its column, for example ‘K’ can be represented by 42, 34 etc and ‘Z’ can be represented by 87, 78 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘REAL’.   
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘K’ को 42, 34 आदि. और ‘Z’ को 87, 78 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘REAL’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a) 21,10,85,96
(b) 85,10,31,04
(c) 14,02,58,88
(d) 20,20,77,56
Ans.(b)

You may also like to read:

 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD