Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 15 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
Rectangle : Four : : ? : ?
(a) Square : Seven
(b) Polygon : Two
(c) Circle : Six
(d) Triangle : Three
Ans.(d)
Sol. Square has four sides 
     Triangle has three sides

Q2.In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
(a) Length – Metre
(b) Temperature – Degree
(c) Ampere – Current
(d) Work – Joule
Ans.(c)
Sol. Ampere – Current is in the opposite order rather than all other three pairs.

Q3.Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Brides
2. Boastful
3. Blizzard
4. Biology
5. Brilliant
(a) 15234
(b) 54321
(c) 43215
(d) 32145
Ans.(c)
Sol. 4. Biology 
3. Blizzard 
2. Boastful 
1. Brides 
5. Brilliant

Q4.From the given alternatives, select the word which CANNOT be formed using the letters of the given word.
Precious
(a) Pire
(b) Rise
(c) Rose
(d) Rest
Ans.(d)
Sol. Rest 

Q5.In a certain code language, “RINKS” is written as “SKOMT”. How is “FRIED” written in that code language?
(a) PQGHJ
(b) HUKHD
(c) KOTGJ
(d) GTJGE
Ans.(d)
Sol. +1, +2, +1, +2, +1 series 

Q6.In a certain code language, ‘×’ represents ‘+’, ‘÷’ represents ‘×’, ‘–’ represents ‘÷’ and ‘+’ represents ‘–’.
Find out the answer to the following question.
5 ÷ 4 – 10 + 7 × 16 = ?
(a) 50
(b) 5
(c) 9
(d) 11
Ans.(d)


Q7. Select the missing number from the given responses.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(b)
Sol.
In the first row, (9 + 6 + 3) – (8 + 4 + 4) = 2
∴ In the second row,
Missing number = (4 + 6 + 4) – (9 + 0 + 3) = 2

Q8.A pilot takes off and flies 35 km West then, it turns South and flies 15 km, then it turns to its left and flies 20 km, then it turns north and flies 15 km. Where is the plane now with respect to its starting position?
(a) 55 km West
(b) 15 km East
(c) 15 km West
(d) 55 km East
Ans.(c)


Q9.In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
Statement I: No rings are bangles
Statement II: All gold are rings
Conclusion I: No bangles are gold
Conclusion II: Some rings are gold
(a) Only conclusion I follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Both conclusions I and II follow
(d) Neither conclusion I nor conclusion II follows
Ans.(c)


Q10.In the following figure, rectangle represents Dentists, circle represents Bloggers, triangle represents Comedians and square represents Boxers. Which set of letters represents Dentists who are either Bloggers or Comedians?


(a) LKCB
(b) GLKC
(c) FEC
(d) K
Ans.(b)
Sol. GLKC

Q11.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure ? 
Ans.(c)

Q12.Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure ? 
Ans.(d)

Q13.A work is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘B’ can be represented by 24, 31 etc and ‘X’ can be represented by 56, 59 etc. Similarly, you have to identify the set for work ‘AXES’.


(a) 44,85,21,65
(b) 44,98,40,75
(c) 10,97,31,67
(d) 23,56,11,79
Ans.(d)

Q14. How many triangles are in the given figure ?


(a) 34
(b) 36
(c) 38
(d) 32
Ans. (b)
Sol. 36 triangles

Q15.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened ? 
   


(a) a
(b) b
(c) c
(d) d
Ans.(c)

You may also like to read:

 

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD