Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 3rd November (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.Select the related word from the given alternatives.  
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Cow : Milk :: Bees : ?
गाय: दूध :: मधुमक्खी : ?
(a) Silk/रेशम
(b) Honey/शहद
(c) Flower/फूल
(d) Water/पानी
Ans.(b)
Sol.
Cow gives milk
Bees give honey

Q2.Select the related number from the given alternatives.  
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
64 : 8 :: 0.01 : ?
(a) 0.1
(b) 1
(c) 10
(d) 0.08
Ans.(a)
Sol.
8² = 64
(0.1)² = 0.01

Q3.A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.  
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक शब्द अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
upset, aurora, spurn, strut, status, ?
(a) treasure
(b) perfect
(c) right
(d) unique
Ans.(a)


Q4.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.   
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक संख्या अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
111, 107.5, 104, ? , 97, 93.5
(a) 100
(b) 99.5
(c) 100.5
(d) 99
Ans.(c)


Q5.In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?   
किसी निश्चित कूट भाषा में ‘+’ ‘x’ को, ‘-‘ ‘+’ को, ‘x’ ‘÷’ को और ‘÷’ ‘-‘ को दर्शाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है? 
50 + 5 – 700 x 28 = ?
(a) 94
(b) 100
(c) 90
(d) 275
Ans.(d)
Sol.
50 + 5 – 700 × 28
⇒ 50 × 5 + 700 ÷ 28
⇒ 250 + 25
= 275

Q6.In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be atvariance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements 
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement 1 : All flowers are leaves./कथन 1: सभी फूल पत्ते है.
Statement 2 : Some flowers are plants./कथन 2: कुछ फूल पौधे है.
Conclusion I : Some leaves are plants./निष्कर्ष I: कुछ पत्ते पौधे है.
Conclusion II : Some plants are flowers./निष्कर्ष II: कुछ पौधे फूल है. 
(a) Conclusion I follows/केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows/केवल II अनुसरण करता है
(c) Both I and II follows/निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither I nor II follows/न तो I न ही II अनुसरण करता है
Ans.(c)


Q7.Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?   
उत्तर आकृति में निम्न में से कौन सा घन प्रश्न आकृति में दिए गए घन के आधार पर नहीं बनाया जा सकता है?

Ans.(d)



Q8.In the following figure, square represent Philosophers, triangle represents Police officer, circle represents Pharmacists and rectangle represents Americans. Which set of letters represents Americans who are police officers?     
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग फिलॉसॉफर्स का प्रतिनिधित्व करता है, त्रिभुज पुलिस अधिकारी का प्रतिनिधित्व करता है, सर्कल फार्मासिस्ट का प्रतिनिधित्व करता है और आयताकार अमेरिकियों का प्रतिनिधित्व करता है. अक्षरों का कौन सा सेट उन अमेरिकियों का प्रतिनिधित्व करता है जो पुलिस अधिकारी हैं?


(a) G,F,D,A
(b) B,C
(c) C,D 
(d) B,C,G,F
Ans.(b)
Sol. B, C

Q9.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?   
कौन सा उत्तर आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?
Ans.(b)

Q10.From the given answer figure, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।
Ans.(a)

Q11.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given annwer figures, indicate how it will appear when opened.   
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
Ans.(c)
Q12.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets ofnumbers given in the alternatives are represented bytwo classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘K’ can be represented by 40, 24 etc and ‘Z’ can be represented by 98, 67 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘OXEN’.      
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘K’ को 40, 24 आदि. और ‘Z’ को 98, 67 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘OXEN’के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
 
(a) 65,97,42,99
(b) 21,33,58,67
(c) 44,44,55,58
(d) 14,34,55,66
Ans.(a)

Q13. The ratio of present ages of Anil and Aakash is 4 : 5. Three years later their ages will be in ratio 7 : 8. What is the present age (in years) of Anil?    
अनिल और आकाश की वर्तमान आयु का अनुपात 4:5 है. तीन वर्ष बाद उनकी आयु का अनुपात 7:8 होगा. अनिल की वर्तमान आयु (वर्षों में) क्या होगी?
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 10
Ans.(c)


Q14. Karan remembers that his sister’s birthday is not after 18th August. Karan’s mother remembers that Karan’s sister birthday is before 20th August but after 17th August. On which date of August is Karan’s sister birthday?    
कारण को याद है कि उसकी बहन का जन्मदिन 18 अगस्त के बाद नहीं है. कारण की माँ को याद है कि कारण की बहन का जन्मदिन 20 अगस्त से पहले है पर 17 अगस्त के बाद है. अगस्त की किस तारीख पर करण की बहन जन्मदिन है?
(a) 18
(b) 17
(c) 19
(d) 20
Ans.(a)
Sol.  According to karan – his sister’s birthday. Not after 18 age. 
But karan’s mother says that = 17 Aug < birthday > 20 Aug 
So, only one date confirmed according to both statement. 
⇒ 18 Aug.

Q15.In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.    
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से उस संख्या का चयन करें जो प्रश्न चिह्न (?) के संकेत पर रखा जा सकता है.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(a)
Sol. 3+17+4+11=35
2+16+10+7=35 
So, 6+13+15+1=35
So, 1 is correct choice.

You may also like to read:

 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?