Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 18th September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q.1.In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या चुनिए।
3 : 27 : : 4 : ?
(a) 63
(b) 64
(c) 65
(d) 15
Ans.(b)
Sol.


Q2.In the following question, select the odd number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से विषम संख्या चुनिए.
(a) 31
(b) 37
(c) 43
(d) 49
Ans.(d)
Sol. 49 is the perfect square of 7. 

Q3.If “P” denotes “multiplied by”, “R” denotes “subtracted from”, “S” denotes “added to” and “Q” denotes “divided by”, then which of the following equation is true?
यदि “P” का अर्थ “गुणा” है, ‘R” का अर्थ “घटाना” है, “s” का अर्थ “जोड़ना” है और “Q” का अर्थ “भाग करना” है, तो निम्नलिखित में से कौन सा समीकरण सही है.
(a) 18 R 60 Q 15 S 2 = 8
(b) 15 S 16 Q 2 P 4 = 47
(c) 3 P 5 R 18 Q 3 = 6
(d) 15 S 28 Q 4 P 2 = 27
Ans.(b)
Sol. From options- 
15+16÷2×4=47 
15+32=47 
47=47 
So, satisfied the equation.

Q4.If 4 =* 7 * 2  361 and 5 * 9 * 1 = 480, then 2 * 1 * 3 = ?
यदि 4 =* 7 * 2  361 और 5 * 9 * 1 = 480, तो 2 * 1 * 3 = ?
(a) 312
(b) 324 
(c) 210
(d) 102 
Ans.(d)
Sol. 4-1=3 5-1=4 2 – 1 = 1 
7 – 1 = 6 9 – 1 = 8 1 – 1 = 0
2 – 1 = 1, 1 – 1 = 0, 3 – 1 = 2 
So, 102 is correct. 

Q5.In each of the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्न में कुछ कथन और उसके बाद कुछ निष्कर्ष दिए गए हैं. दिए गये कथनों को सत्य मानना है, भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. सभी निष्कर्षो को पढ़िए और फिर निर्णय लीजिये कि दिया गया कौन सा निष्कर्ष तर्कसंगत रूप से दिए हुए कथनों का अनुकरण करता है.
Statements/ कथन:
I. All cups are vegetable./ सभी कप वेजीटेबल हैं.
II. All vegetable are pens./ सभी वेजीटेबल पेन हैं.
Conclusions/ निष्कर्ष: 
I. Some pens are vegetable./कुछ पेन वेजीटेबल हैं.
II. Some pens are cups./ कुछ पेन कप हैं 
(a) Only conclusion (I) follows./ केवल निष्कर्ष (I) अनुसरण करता है
(b) Only conclusion (II)  follows./ केवल निष्कर्ष (II) अनुसरण करता है
(c) Both conclusion follow./ दोनों निष्कर्ष अनुसरण करते हैं
(d) Neither conclusion (I) nor conclusion (II) follows./ न तो निष्कर्ष (I) न ही (II) अनुसरण करता है
Ans.(c)
Sol. 

Q6.Three positions of a cube are shown below. What will come opposite to face containing ‘5’?
नीचे एक घन की तीन स्थितियां दी गयी हैं. ‘5’ के विपरीत फलक पर क्या आयेगा? 

(a) 6
(b) 1
(c) 3
(d) 2
Ans.(b)
Sol. 


Q7.In the given figure, how many are musical toys?
दी गई आकृति में, कितने म्यूजिकल खिलौने हैं?
(a) 53
(b) 61
(c) 42
(d) 45
Ans.(c)
Sol. Required Musical toys = 14 + 28 = 42 

Q8.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?
एक कागज़ के टुकड़े को नीचे दी गई प्रश्न आकृति में दर्शाए गए अनुसार मोड़ा जाता है और उसे छिद्रित किया जाता है. दी गई उत्तर आकृतियों में से, बताइए कि खोलने के बाद वह कागज़ कैसा दिखाई देगा?
Ans.(c)

Q9.If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि एक दर्पण रेखा AB पर स्थित है, तो कौन सी उत्तर आकृति दी गई आकृति का सही प्रतिबिम्ब होगी? 
Ans.(b)

Q10.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘P’ can be represented by 31, 40, etc, and ‘K’ can be represented by 76, 85, etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SPEAK’
निम्नलिखित प्रश्न में विकल्पों में दिए गए संख्या-समूह, अक्षरों के दो वर्गों द्वारा दर्शाए गए हैं, जैसे कि नीचे गए दो आव्युहों में हैं। आव्यूह I के स्तम्भ और पंक्ति की संख्या 0 से 4 तक दी गई है और आव्यूह II के 5 से 9 तक, इन आव्यूहों से एक अक्षर को पहले उसकी पंक्ति और बाद में स्तम्भ संख्या द्वारा दर्शाया जा सकता है। उदहारण के लिए, P को 31, 40 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है तथा K को 76, 85 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है। इसी तरह से आपको दिए गए शब्द ‘SPEAK’ के लिए समूह को पहचानना है। 
(a) 10,12,11,66,57
(b) 43,31,33,89,86
(c) 21,40,44,57,99
(d) 32,03,20,97,66
Ans.(C)
Sol. SPEAK = 21, 40, 44, 57, 99 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}