Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 22 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
Seconds : Time : : ? : ?
सेकेंड: समय : : ? : ?
(a) Angle : Pascal/ कोण: पास्कल
(b) Length : Metre/ लंबाई: मीटर
(c) Area : Volume/ क्षेत्र: वॉल्यूम
(d) Ohm : Resistance/ ओहम: प्रतिरोध
Ans.(d)
Sol. Second is the unit of Time 
Ohm is the unit of Resistance. 
Q2. In the following question, select the related letter pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित वर्ण युग्म का चयन करें.
AUR : CXV : : ?  :  ?
(a) RFT : SGU
(b) GEM : IHQ
(c) HSO : GRN
(d) KGA : NIE
Ans.(b)
Sol. +2, +3, +4 series 
Q3. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Rat/ चूहा
(b) Cat/ बिल्ली
(c) Fish/ मछली
(d) Cow/ गाय
Ans.(c)
Sol. Fish is an aquatic animal 
Q4. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे वे शब्दकोश में होते हैं.
1. Opaque
2. Omission
3. Only
4. Onset
5. Omit
(a) 51243
(b) 25341
(c) 42513
(d) 21354
Ans.(b)
Sol. 2. Omission 
5. Omit 
3. Only
4. Onset 
1. Opaque 
Q5. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
S, Q, N, J, ?
(a) D
(b) E
(c) F
(d) G
Ans.(b)
Sol. 

Q6. Weight of C is twice the weight of M. Weight of M is 1/9 of the weight of R. Weight of R is 5/2 of the weight of K. Weight of K is 1/3 of the weight of G. Who is the second lightest?
C का वज़न M के वज़न से दोगुणा है. M का वज़न R के वज़न का 1/9 है. R का वज़न K के वज़न का 5/2 है. K का वज़न G के वज़न का 1/3 है. दूसरा सबसे हल्का कौन है?
(a) C
(b) M
(c) K
(d) G
Ans.(a)
Sol. Let M = 10 kg 
Weight of C = 2 × 10 = 20 kg 
Weight of R = 9 × 10 = 90 kg 
Weight of K = 90 × 2/5=36 kg 
Weight of G = 36 × 3 = 108 kg 
∴ G > R > K > C > M 
∴ C is the second lightest 
Q7. From the given alternatives, select the word which CANNOT be formed using the letters of the given word.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है.
Transaction
(a) Ran
(b) Action
(c) Train
(d) Role
Ans.(d)
Sol. Role 
Q8. In a certain code language, “MAKER” is written as “PDNHU”. How is “TOOLS” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में “MAKER” को “PDNHU” के रूप लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “TOOLS” कैसे लिखा जाएगा?
(a) VTRPM
(b) WRROV
(c) MLQGP
(d) PTNLR
Ans.(b)
Sol. +3 series 
Q9. In a certain code language, ‘-‘ represents ‘x’, ‘÷’ represents ‘+’, ‘+’ represents ‘÷’ and ‘x’ represents ‘-‘. Find out the answer to the following question.
किसी निश्चित कूट भाषा में, ‘-‘ को ‘x’ से, ‘÷’ को ‘+’ से, ‘+’ को ‘÷’ से और ‘x’ को ‘-‘ दर्शाया जाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर बताएं.
 5 – 6 + 30 x 8 ÷ 16 = ?
(a) 37
(b) 24
(c) 9
(d) 36
Ans.(c)
Sol. 5–6+30×8÷16
⇒ 5×6÷30–8+16
⇒ 5×6/30-8+16
⇒ 1 – 8 + 16 
⇒ 17 – 8 
⇒ 9 
Q10. The following equation is incorrect. Which two signs should be interchanged to correct the equation?
निम्नलिखित समीकरण गलत है. समीकरण को सही करने के लिए कौन से दो संकेतों को बदलना चाहिए?
18 + 26-25 x 10 ÷ 5 = 42
(a) -and +/- और +
(b) ÷ and x/÷ और x
(c) x and -/ x और –
(d) ÷ and -/ ÷ और –
Ans.(a)
Sol. 18 + 26 – 25 × 10 ÷ 5 = 42 
After interchanging – and +
⇒ 18 – 26 + 25 × 10 ÷ 5  = 42 
⇒ 18 – 26 + 25 × 2 = 42
⇒ 18 – 26 + 50 = 42 
⇒ 68 – 26 = 42 
⇒ 42 = 42 
Q11. Two rugby players start running from the same place on the pitch. Player A runs 20 m South, then turns to his left and runs 26 m. In the meanwhile Player B runs 12 m West, then he runs 6 m South, the he turns to his left and runs 38 m. Where is Player A with respect to Player B?
दो रग्बी खिलाड़ी पिच पर एक ही स्थान से दोड़ना शुरू करते हैं. खिलाड़ी A 20 मीटर दक्षिण चलाता है, फिर अपने बाएं ओर जाता है और 26 मीटर चलाता है. इस बीच खिलाड़ी B 12 मीटर पश्चिम चलाता है, फिर 6 मीटर दक्षिण, फिर अपने बाएं ओर जाता है और 38 मीटर दोड़ता है. खिलाड़ी B के सम्बन्ध में खिलाड़ी A कहाँ है?
(a) 26 m South/ 26 मीटर दक्षिण
(b) 14 m South/14 मीटर दक्षिण
(c) 14 m North/14 मीटर उत्तर
(d) 26 m North/ 26 मीटर उत्तर
Ans.(b)
Sol. 
A is 14m south with respect to B. 
Q12. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement I: Some notes are coins/ कथन I: कुछ नोट सिक्के है.
Statement II: All notes are currency/ कथन II: सभी नोट्स मुद्रा हैं.
Conclusion I: No coins are currency/निष्कर्ष I: कोई सिक्का मुद्रा नहीं है.
Conclusion II: Some currency are coins/निष्कर्ष II: कुछ मुद्रा सिक्के हैं.
(a) Only conclusion I follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) Only conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) Both conclusions I and II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं 
(d) Neither conclusion I nor conclusion II follows/ न तो I न ही II अनुसरण करता है
Ans.(b)
Sol. 
Only conclusion II follows 
Q13. In the following figure rectangle, represents designers, circle represents lyricists, triangle represents Comedians and square represents Americans. Which set of letters represents Fashion designers who are lyricists?
निम्नलिखित आकृति में, आयताकार, डिजाइनरों का प्रतिनिधित्व करता है, सर्कल गीत लेखक का प्रतिनिधित्व करता है, त्रिभुज कॉमेडियन का प्रतिनिधित्व करता है और वर्ग अमेरिकियों का प्रतिनिधित्व करता है. अक्षरों का कौन सा सेट फैशन डिजाइनरों का प्रतिनिधित्व करता है जो गीत लेखक हैं?

(a) EI
(b) FE
(c) GH
(d) FG
Ans.(b) 
Sol. FE 
Q14. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figure is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Ans.(d)
Q15. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘H’ can be represented by 32, 41 etc and ‘N’ can be represented by 98, 85 etc. similarly, you have to identify the set for the word ‘IOTA’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘H’ को 32, 41 आदि. और ‘N’ को 98, 85 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘IOTA’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
(a) 42,56,11,85
(b) 22,68,22,57
(c) 43,67,55,34
(d) 23,76,14,95
Ans.(c)
Sol.

You may also like to read:

 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD