Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 23 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Find the relationship as expressed in given pair
दिए गए युग्म में व्यक्त रिश्ते को बताएं
Blue whale : Sea : : ? : Land
ब्लू व्हेल : समुद्र : : ? : भूमि
(a) Turtle/ कछुआ
(b) Fish/ मछली
(c) Horse/ घोड़ा
(d) Green Whale/ ग्रीन व्हेल
Ans.(c)
Sol.
As blue whale lives in sea. Similarly, horse lives at land

Q2. In the following question, select the odd number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें.
(a) 3618
(b) 4416
(c) 5421
(d) 9109
Ans.(c)
Sol. 
3 × 6 = 18
4 × 4 = 16
9 × 1 = 9
Similarly, 5 × 4 = 20 ≠ 21

Q3. In a certain code language, “SATURN” is written as “PXQXUQ” and “URANUS” is written as “ROXQXV”. How is “JUITER” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में, “SATURN” को “PXQXUQ” और “URANUS” को “ROXQXV” के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “JUITER” कैसे लिखा जाएगा?
(a) NIPMYF
(b) GRFWHU
(c) NQMPIN
(d) FYLMPI
Ans.(b)
Sol.


Q4. If 27 ψ 4 = 77 and 31 ψ 9 = 239, then 21 ψ 6 = ?
यदि 27 ψ 4 = 77 और 31 ψ 9 = 239, तो 21 ψ 6 = ?
(a) 94
(b) 107
(c) 99
(d)106
Ans.(c)
Sol.
27 × 4 = 108 – (27+4) = 77
31 × 9 = 279 – (31+9) = 239
Similarly,
21 × 6 = 126 – (21+6) = 99

Q5. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है.
DICTIONARIES
(a) CATION
(b) SITE
(c) DICTATE
(d) TIRED
Ans.(c)
Sol. there is no double ‘T’ in DICTIONARIES

Q6. In the following series, select the missing number from the given alternatives?
निम्नलिखित श्रृंखला में, दिए गए विकल्पों से अज्ञात संख्या का चयन करें?
1, 7, 3, 9, 6, 12, 10, 16, 15, ?
(a) 21
(b) 18
(c) 15
(d) 20
Ans.(a)
Sol.


Q7. Which will replace the question mark?
कौन सी संख्या प्रश्न चिह्न को प्रतिस्थापित करेगा?

(a) 84
(b) 136
(c) 144
(d)168
Ans.(d)
Sol.


Q8. In the given figure, which number represents houses which are black and short?
दिए गए आंकड़े में, कौन सा नंबर काले और छोटे घरों का प्रतिनिधित्व करता है?


(a) 7
(b) 8 
(c) 4
(d) 11
Ans.(c)
Sol. 4 is the number that represents houses which are black and short.

Q9. In following question some statements followed by some conclusions are given. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement:/ कथन:
I. Some doors are windows/कुछ दरवाजे खिड़कियाँ है.
II. No window is grille./कोई खिड़की ग्रिल नहीं है.
Conclusions/ निष्कर्ष:
I. Some doors are not grille/ कुछ दरवाजे ग्रिल नहीं है.
II. All doors are grille/ सभी दरवाजे ग्रिल है. 
III. Some grille are not doors/कुछ ग्रिल दरवाजे नहीं है.
(a) Only conclusion I follows/केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) Only conclusion II follows/केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) Only conclusion II and III follows/केवल निष्कर्ष II और III अनुसरण करते है. 
(d) No conclusion follows/ कोई निष्कर्ष अनुसरण नहीं करता है. 
Ans.(a)
Sol.


Q10. How many triangles are there in the given figure?
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?


(a) 14
(b) 12
(c) 16
(d) 20
Ans.(a)
Sol. 14 triangles

Q11. A person walks 9 km to the south. From there he walks 5 km to the north. After this he walks 3 km to the west. In which direction and how far is he now from the starting point?
एक व्यक्ति 9 किमी दक्षिण की ओर चलता है. वहां से वह 5 किमी उत्तर की ओर चलता है. इसके बाद वह 3 किमी पश्चिम की ओर चलता है. वह शुरुआती बिंदु से कितनी दूर ओर किस दिशा में है? 
(a) 4 km south/ 4 किमी दक्षिण
(b) 4 km north/4 किमी उत्तर
(c) 5 km north west/5 किमी उत्तर पश्चिम
(d) 5 km south west/5 किमी दक्षिण पश्चिम
Ans.(d)
Sol.


Q12. P is mother of K; K is the sister of D; D is the father of J. How is P related to J.
P, K की माता है, K, D की बहन है, D, J के पिता है. P, J से कैसे सम्बंधित है?
(a) Mother/माता
(b) Grandmother/ग्रैंडमदर
(c) Aunt/आंट
(d) Data inadequate/ डेटा अपर्याप्त
Ans.(b)
Sol.


Q13. Which of the following venn diagram represents best relation between women, mother and teachers?
निम्नलिखित में से कौन सा वेन आरेख महिलाओं, मां और शिक्षकों के बीच सबसे अच्छा संबंध दर्शाता है?
Ans.(a)
Sol. All mothers are women and some mothers and some women may be teachers.

Q14.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Ans.(d)
   
Q15.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A latter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘K’ can be represented by 24, 32 etc. and ‘X’ can be represented by 57, 98 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘WELD’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘K’ को 24, 32 आदि. और ‘X’ को 57, 98 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘WELD’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
 
(a) 41,56,44,55
(b) 33,78,44,99
(c) 40,88,11,95
(d) 55,33,41,40
Ans.(d)
Sol. 

You may also like to read:

 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD