Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 13 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Product : Multiplication :: Sum : ?
गुणनफल : गुणन :: योग : ?
(a) Comparison / तुलना
(b) Percentage/ प्रतिशत
(c) Numbers/ संख्या
(d) Addition/ जोड़
Ans.(d)
Sol.  


Q2. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
(a) 10
(b) 20
(c) 15
(d) 30
Ans.(c)
Sol. All are divisible by 10 except 15. 
Q3. In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
KlMnO, qRsTu, WxYzA, cDeFg, ?
(a) iJkLm
(b) HiJkL
(c) IjKlM
(d) hIjKl
Ans.(c)
Sol. Alternate capital letter series
Q4. In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be atvariance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a strong argument.
प्रश्न में एक बयान दिया गया है, जिसके दो I और II तर्क दिए गए है. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement : Should street lights be switched off after midnight?
कथन: मध्यरात्रि के बाद स्ट्रीट लाइट्स बंद कर दी जानी चाहिए?
Argument I : No, statistics show that crime and accidents increase if street lights are switched off.
तर्क I: नहीं, आंकड़े बताते हैं कि अगर स्ट्रीट लाइट्स बंद हो जाती है तो अपराध और दुर्घटनाएं बढ़ जाती हैं.
Argument II : Yes, few vehicles ply after midnight, expensive electricity will be wasted. 
तर्क II: हां, मध्यरात्रि के बाद कुछ वाहन चलते हैं, महंगी बिजली बर्बाद हो जाएगी.
(a) If only  argument I is strong. / यदि केवल तर्क I मजबूत है.
(b) If only argument II is  strong./ यदि केवल तर्क II मज़बूत है. 
(c) If both I and II are strong. / यदि I और II दोनों मजबूत हैं.
(d) If neither I nor II is strong. / यदि न तो I और न ही II मजबूत है.
Ans.(c)
Sol. If both I and II are strong 
Q5. In the following figure, square represents Painters, triangle represents women, circle represents Accountants and rectangle represents Americans. Which set of letters represents Americans who are not accountants?
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग चित्रकार का, त्रिभुज महिलाओं का, सर्कल लेखाकारों का और आयताकार अमेरिकियों का प्रतिनिधित्व करता है. वर्णों का कौन सा सेट उन अमेरिकियों का प्रतिनिधित्व करता है जो लेखाकार नहीं हैं?

(a) D,C,H

(b) G,H 
(c) G,B,E
(d) D,A 
Ans.(b) 
Sol. G, H 
Q6. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सा उत्तर आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?
 
Ans.(a)

Q7. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है.
 
Ans.(d)

Q8. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा. 
 
Ans.(a)

Q9. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी? 
Ans.(d)

Q10. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from S to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘K’ can be represented by 42, 34 etc and ‘Z’ can be represented by 76, 59 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SELF’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘K’ को 42, 34 आदि. और ‘Z’ को 76, 59 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘SELF’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
 
(a) 95,23,24,41
(b) 44,43,87,95
(c) 04,31,85,58
(d) 24,04,66,77
Ans.(a)
Sol. 

Q11. In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
0, 3, 8, ? , 24, 35
(a) 15
(b) 16
(c) 18
(d) 9
Ans.(a)
Sol. 0+3=3
          3+5=8 
         8+7=15 
         15+9=24 
       24+11=35 

Q12. In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?
किसी निश्चित कूट भाषा में ‘+’ को ‘x’ के रूप में, ‘-‘ को ‘+’ के रूप में, ‘x’ को ‘÷’ के रूप में और ‘÷’ को ‘-‘ के रूप में दर्शाया जाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है?
80 + 2 ÷ 25 + 5 – 10 = ?
(a) 35
(b) 98
(c) 36
(d) 45
Ans.(d)
Sol. 80+2÷25+5-10
⇒80×2-25×5+10 
⇒160-125+10 
⇒170-125 
⇒45 

Q13. In the questions given below some statements followed by some conclusions. Read all conclusions and give the answer as follows–
नीचे दिए गए प्रश्नों में कुछ कथन दिए गये है जिसके बाद कुछ निष्कर्ष दिए गए है. सभी निष्कर्ष पढ़ें और उत्तर दें-
Statements: / कथन;
I. All trousers are white./ सभी पतलून सफेद हैं.
II. All whites are colour. / सभी सफेद रंग हैं.
Conclusions: / निष्कर्ष:
I. Some whites are trousers /कुछ सफ़ेद पतलून हैं.
II. All colours are white. /सभी रंग सफ़ेद है.
(a) Only conclusion (I) follows. / केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion (II) follows. /केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both conclusion follow. /निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither (I) nor (II) follows. /न तो I न ही II अनुसरण करता है
Ans.(a)
Sol.
I.  
II. 
Only conclusions (I) follows. 
Q14. Which will replace the question mark ? 
प्रश्न चिह्न की जगह क्या आएगा?
3
4
2
1
6
5
4
2
3
7
36
?
(a) 16
(b) 25
(c) 30
(d) 32
Ans.(b)
Sol.
(4 + 3) × 1 = 7 
(2 + 4) × 6 = 36 
Similarly, 
(3 + 2) × 5 = 25

Q15. Two friends Lalit and Amit are standing at a point facing north. Amit walks 5 km to his left then again turns left and walks 10 km. Whereas, Lalit walks 2 km towards north. Then takes right turn and walks 5 km. What is the shortest distance (in km) between Lalit and Amit ?
दो दोस्त ललित और अमित उत्तर की ओर मुख कर के खड़े है. अमित ओने
अमित अपने बायीं ओर 5 किमी तक चलता है फिर दोबारा बाएं मुड़ता है और 10 किमी चलता है. जबकि, ललित उत्तर की ओर 2 किमी चलता है. फिर दाहिने ओर मुड़ता  है और 5 किमी चलता है. ललित और अमित के बीच सबसे कम दूरी (किमी में) क्या है?
(a) √244
(b) √144
(c) √122
(d) √212
Ans.(a)
Sol.
Distance between them = 
(AL)² = (12)² + (10)²
(AL)² = 144 + 100
= √244 km

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD