Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 24th August (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.Nine years later, age of B will be equal to the present age of A. Sum of A’s age 3 years later and B’s age 4 years ago is 76. If C is half of the present age of B, then what will be C’s age (in years) after 10 years? 
9 वर्ष बाद, B की आयु A की वर्तमान आयु के बराबर होगी. 3 वर्ष बाद A की आयु और 4 वर्ष पूर्व की B की आयु का योग 76 है. यदि C, B की वर्तमान आयु का आधा है, तो C की आयु (वर्षों में) 10 वर्षों बाद कितनी होगी?
(a) 32
(b) 36
(c) 27                
(d) 31
Ans.(c)
Sol.

Q2.In a certain code language, “NIGHT” is written as “ODDGM” and “DARK” is written as “GOYC”. How is “GREEN” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में “NIGHT” को “ODDGM” के रूप में लिखा जाता है और “DARK” को “GOYC” के रूप में लिखा जाता है. इस कूट भाषा में “GREEN” कैसे लिखा जाएगा?
(a) IABPF
(b) MCBNB
(c) OGHVL
(d) FPBAI
Ans.(a)
Sol.

Q3.If 3 # 4 % 8 = 6 and 9 % 4 # 3 = 12, then
यदि 3 # 4 % 8 = 6 और 9 % 4 # 3 = 12, तो 
12 % 6 # 24 = ?
(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 6
Ans.(b)
Sol.

Q4.How many triangle are there in the given figure?
दिए गए चित्र में कितने त्रिभुज है?
(a) 32
(b) 34
(c) 37
(d) 40
Ans.(c)
Sol.
37 triangles

Q5.Three positions of a cube are shown below. What will come opposite to face containing ‘$’?
एक घन की तीन अवस्था नीचे दिखाई गयी है. ‘$’ के विपरीत क्या आएगा?
(a) %
(b) &
(c) ^
(d) +
Ans.(b)
Sol.
$ → & 
% → + 
 * → ^

Q6. In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द का चयन कीजिये.
Goiter : Iodine : : Anemia : ?
घेंघा रोग : आयोडीन :: रक्तक्षीणता: ?
(a) Vitamin D / विटामिन D
(b) Iron / आयरन 
(c) Vitamin E / विटामिन E
(d) Calcium / कैल्शियम
Ans.(b)
Sol.
Goiter is caused due to the deficiency of Iodine.
Anemia is caused due to the deficiency of Iron.

Q7. In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द का चयन कीजिये.
56 : 41 : : 94 : ?
(a) 49
(b) 53
(c) 60
(d) 89
Ans.(a)
Sol.
5 × 6 + (5 + 6) = 41 
9 × 4 + (9 + 4) = 49 

Q8. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द का चयन कीजिये.
(a) MN
(b) NM 
(c) OL
(d) ET 
Ans.(d)
Sol.
Except ET, all are pair of opposite letters

Q9.Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे की वे शब्दकोश में आते हैं.
1. Flinching 2. Flintlock 3. Flinpites 
4. Flintlocks 5. Flinchers 
(a) 15243
(b) 51243
(c) 51324
(d) 51342
Ans.(c)
Sol.
5. Flinchers
1. Flinching
3. Flinpites 
2. Flintlock 
4. Flintlocks 

Q10.In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गई श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
19, 38, ?, 228, 684, 1368
(a) 108
(b) 113
(c) 114
(d) 138
Ans.(c)
Sol.
19 × 2 = 38 
38 × 3 = 114
114 ×  2 = 228 
228 × 3 = 684 
684 × 2 = 1368 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD