Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 26 September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।
Ans.(b)

Q2.In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें.
(a) BOH
(b) ERK
(c) HUO
(d) KXQ
Ans.(c)
Sol.
+13, –7 series, except HUO. 

Q3.In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Mathematics : Formulas : : Chemistry : ?
गणित : सूत्र : : रसायन विज्ञान : ?
(a) Reactions/ प्रतिक्रिया
(b) Organisms/ जीव
(c) Theorems/ प्रमेय
(d) Gravity/ गुरुत्वाकर्षण
Ans.(a)
Sol.
Mathematics contains formulas 
Chemistry contains reactions

Q4.A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
FK27, LQ64, RW125, ?
(a) CX216
(b) XB216 
(c) XC216
(d) YB343 
Ans.(c)
Sol.


Q5.Ratio of present ages of P and Q is 9 : 4. The difference between their ages is 20 years. What will be the sum (in years) of their ages after 10 years?
P और Q की वर्तमान आयु का अनुपात 9 : 4 है. उनकी आयु के बीच का अंतर 20 वर्ष है. 10 वर्षों के बाद उनकी उम्र का योग (वर्षों में) क्या होगा?
(a) 62
(b) 66
(c) 72
(c) 76
Ans.(c)
Sol.


Q6.In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है.
REASONABLE
(a) EASE
(b) NOBLE
(c) SEASON
(d) SOLAR 
Ans.(c)
Sol.
‘SEASON’; There is no double ‘S’ in the given word. 

Q7.In a certain code language, “PUNISHED” is written as “288” and “TAILOR” is written as “225”. How is “RELEASED” written in that code language?
एक निश्चित कूट भाषा में, “PUNISHED” को “288” के रूप में और “TAILOR” को “225” के रूप में लिखा जाता है. तो उसी कूट भाषा में “RELEASED” कैसे लिखा जाएगा?
(a) 207
(b) 237
(c) 225
(d) 243
Ans.(a)
Sol.
PUNISHED = (16 + 21 + 14 + 9 + 19 + 8 + 5 + 4) × 3 = 288
TAILOR = (20 + 1 + 9 + 12 + 15 + 18) × 3 = 225
Similarly, 
RELEASED = (18+5+12+5+1+19+5+4) x 3 = 69 x 3 = 207

Q8.If 19 $ 7 = 312 and 23 $ 9 = 448, then
यदि 19 $ 7 = 312 और 23 $ 9 = 448, तो 
31 $ 11 = ?
(a) 231
(b) 441 
(c) 641
(d) 840 
Ans.(d)
Sol.
19² – 7² = 312
23² – 9² = 448 
31² – 11² = 840 

Q9.In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements:/ कथन:
I. All stars twinkle./ सभी सितारे टिमटिमाते है.
II. All satellites twinkle./ सभी उपग्रह टिमटिमाते है.
Conclusions:/ निष्कर्ष:
I. Some stars are satellites./ कुछ सितारे उपग्रह है.
II. Some stars twinkle./ कुछ सितारे टिमटिमाते है.
(a) Only conclusion (I) follows./केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) Only conclusion (II) follows./केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) Neither conclusion (I) nor conclusion (II) follows./ न तो I न ही II अनुसरण करता है
(d) Both conclusions follow. / निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
Ans.(b)
Sol.


Q10.If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figure is the right image of the given figure?
यदि रेखा AB पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Ans.(a)

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}