Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 1st November (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.Select the related letters from the given alternatives.     
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
DFI : ACF : : OQT : ?
(a) LNQ
(b) MNO
(c) MOR
(d) HJL
Ans.(a)
Sol. –3 series 

Q2.Select the odd letters from the given alternatives.       
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) IKM
(b) OQS
(c) GEC
(d) UWY
Ans.(c)
Sol. +2 series, except GEC (–2 series)

Q3.A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series as per dictionary.     
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक शब्द अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन करें जो शब्दकोश के अनुसार श्रृंखला को पूरा करेगा. 
?, Lifelike, Lifeline, Lifelong
(a) Lifeless
(b) Lifespan
(c) Lifelost
(d) Lifework
Ans.(a)
Sol.


Q4.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.  
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक शब्द अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
B, C, E, H, L, ?
(a) Q
(b) N
(c) O
(d) P 
Ans.(a)
Sol.

Q5.Meetu’s birthday is on Wednesday 8th March. On what day of the week will be Ritu’s Birthday in the same year if Ritu was born on 10th July?    
मीतु का जन्मदिन बुधवार 8 मार्च को है. यदि रितु का जन्म 10 जुलाई को हुआ था तो उसी वर्ष सप्ताह के किस दिन रितु का जन्मदिन होगा?
(a) Monday/सोमवार
(b) Wednesday/ बुधवार
(c) Friday/शुक्रवार
(d) Saturday/शनिवार
Ans.(a)
Sol.

Q6.The weights of 4 boxes are 30, 40, 50 and 80 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?     
4 बक्सों का वज़न 30, 40, 50 और 80 किलो है. निम्नलिखित में से कौन सा इन बक्सों के संयोजन का कुल योग नहीं हो सकता और एक संयोजन में एक बक्सा एक ही बार इस्तेमाल होगा?
(a) 120
(b) 110 
(c) 100
(d) 130 
Ans.(c)
Sol.
30 + 40 + 50 = 120
30 + 80 = 110
50 + 80 = 130
100 is not possible

Q7.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:      
दिए गए शब्दों में से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
DUPLICATE
(a) PLATE
(b) DUCTILE
(c) LUCID
(d) TEAM
Ans.(d)
Sol.
‘TEAM’ there is no ‘M’ in the given word

Q8.If PRIMATE is coded as MOFJXQB, then how will COW be coded as?     
यदि PRIMATE को MOFJXQB के रूप में लिखा जाता है, तो COW कैसे लिखा जाएगा?
(a) ZLT
(b) EDC 
(c) RFV
(d) TGB 
Ans.(a)
Sol. – 3 series

Q9. In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?     
किसी निश्चित कूट भाषा में ‘+’ ‘x’ को, ‘-‘ ‘+’ को, ‘x’ ‘÷’ को और ‘÷’ ‘-‘ को दर्शाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है? 
11 + 50 – 150 ÷ 200 = ?
(a) 200
(b) 500
(c) 250
(d) 50
Ans.(b)
Sol.
11 + 50 – 150 ÷ 200
⇒ 11 × 50 + 150 – 200
⇒ 550 + 150 – 200
⇒ 700 – 200
⇒ 500

Q10.If 7×1=12; 5×4=2; 6×4=4; then what is the value of 7×4 = ?  
यदि 7×1=12; 5×4=2; 6×4=4; तो 7×4 =? का मान क्या होगा?
(a) 8
(b) 6 
(c) 11
(d) 28 
Ans.(b)
Sol.
(7 – 1) × 2 = 12
(5 – 4) × 2 = 2
(6 – 4) × 2 = 4
(7 – 4) × 2 = 6

Q11.Select the missing number from the given responses:         
दिए गए प्रतिक्रिया से अज्ञात संख्या का चयन करें।
 
(a) 12
(b) 2 
(c) 53
(d) 35 
Ans.(d)
Sol.
18 × 5 = 90
13 × 11 = 143
7 × 5= 35

Q12.Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?     
निम्नलिखित उत्तर आकृति में से कौन सा घन दी गयी प्रश्न आकृति में से खुले घन से बनाया नहीं जा सकता?

Ans.(c)
Sol.

Q13.In the following figure, square represents athletes, triangle represents engineers, circle represents fathers and rectangle represents entrepreneurs. Which set of letters represent athletes who are either entrepreneurs or fathers?     
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग एथलीट का प्रतिनिधित्व करता है, त्रिभुज इंजीनियर का प्रतिनिधित्व करता है, सर्कल पिता और आयत उद्यमियों का प्रतिनिधित्व करता है. अक्षरों का कौन सा सेट एथलीट का प्रतिनिधित्व करता है जो या तो उद्यमी या पिता हैं?
(a) F,E,D
(b) D,E,F,G,H,I
(c) G,H,I
(d) E,H 
Ans.(a)
Sol. F, E, D

Q14.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.       
दर्शायी गई आकृति के अनुसार एक कागज के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया जाता है, कागज़ को खोलने पर किस उत्तर आकृति जैसा दिखाई देगा?
Ans.(d)
Q15.A man cycles 7 km East, then turns South and cycles 12 km, then turns West and cycles 7 km, then turns to his left and cycles 10 km. Where is he now with reference to his starting position?   
एक व्यक्ति 7 किमी पूर्व की ओर साइकिल पर जाता है, फिर दक्षिण की ओर मुड़ता है ओर 12 किमी तक चलता है, फिर पश्चिम की ओर मुड़ता है और 7 किमी तक चलता है, फिर अपने बाएं ओर मुड़ता है और 10 किमी तक साइकिल चलाता है. वह अब अपनी शुरुआती स्थिति के संदर्भ में कहां है?
(a) 22 Kms South/22 किमी दक्षिण
(b) 2 Kms South /2 किमी दक्षिण
(c) 22 Kms East /22 किमी पूर्व
(d) 2 Kms East/2 किमी पूर्व
Ans.(a)
Sol.

You may also like to read:

 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD