Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 20th November (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.Select the related word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Cotton : White : : Coal : ?
कपास: सफेद:: कोयला: ?
(a) Fire/आग
(b) Mine/खान
(c) Wood/लकड़ी
(d) Black/काला
Ans.(d)
Sol.
Colour of Cotton:  – White
Colour of Coal: – Black

Q2. Select the odd word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें.
(a) 24
(b) 39 
(c) 65
(d) 51 
Ans.(c)
Sol.
Except 65, rests are multiple of 3
Or,
Only 65 is the multiple of 5

Q3.A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक शब्द अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा
Money, Amity, Camera, Animal, Telomere, ?
(a) Talisman
(b) Litmus
(c) Matter
(d) Shame
Ans.(a)
Sol.
Position of letter ‘M’ shifts to its right.

Q4.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक संख्या अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा
6, 18, 54, ? , 486, 1458
(a) 164
(b) 160
(c) 168
(d) 162
Ans.(d)


Q5.Arnav’s birthday is on Tuesday 14th March. On what day of the week will be Pranay’s Birthday in the same year if Pranay was born on 13th September? 
अर्नव का जन्मदिन 14 मार्च मंगलवार को है. यदि प्रणय का जन्म 13 सितम्बर को हुआ था तो उसी वर्ष सप्ताह के किस दिन प्रणय का जन्मदिन होगा?
(a) Monday/सोमवार
(b) Tuesday/मंगलवार
(c) Wednesday/बुधवार
(d) Thursday/गुरुवार
Ans.(c)


Q6.The weights of 4 boxes are 90, 40, 80 and 50 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of theseboxes and in a combination a box can be used only once? 
4 डिब्बों का भार 90, 40, 80 और 50 किलोग्राम हैं। इनमें से कौन सा वजन कुल वजन, किलोग्राम में, इन बक्से के किसी भी संयोजन के संयोजन नहीं हो सकता है और एक संयोजन में एक बॉक्स का उपयोग केवल एक बार किया जा सकता है?
(a) 200
(b) 260 
(c) 180
(d) 170 
Ans.(a)
Sol.
260 = 90 + 40 + 80 + 50
180 = 90 + 40 + 50
170 = 90 + 80
200 = Not a possible combination

Q7.If BOULDER is coded as ZMSJBCP, then how will ELK be coded as? 
यदि BOULDER को ZMSJBCP के रूप में कोड किया गया है, तो ELK को कैसे कोड किया जाएगा?
(a) XIG
(b) EOC
(c) CJI
(d) BXM
Ans.(c)


Q8.If 6#30=5; 8#24=3; 7#28=4; then what is the value of 8#40=? 
यदि 6#30=5; 8#24=3; 7#28=4; तो 8#40=? का मान ज्ञात करें.
(a) 47
(b) 4 
(c) 5
(d) 24
Ans.(c)
Sol.
30 ÷ 6 =5
24 ÷ 8 =3
28 ÷ 7 =4
40 ÷ 8 = 5

Q9.Select the missing number from the given responses. 
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
(a) 120
(b) 23
(c) 55
(d) 30
Ans.(b)
Sol.
100 + 34 = 134
31 + 86 = 117
64 + 23 = 87

Q10.A plane flies 100 km West, then it turns South and flies 150 km, then it turns West and flies 300 km, then it turns to its right and flies 150 km. Where is it now with reference to its starting position? 
एक जहाज 100 किमी पश्चिम की ओर उड़ता है, फिर दक्षिण मुड़ता है और 150 किमी उड़ता है, फिर पश्चिम मुड़ता है और 300 किमी उड़ता है, फिर दाहिने मुड़ता है और 150 किमी उड़ता है. वह अब इसकी शुरुआती स्थिति के संदर्भ में कहां है?
(a) 400 km East/पूर्व
(b) 200 km West/पश्चिम
(c) 400 km West /पश्चिम                
(d) 200 km East /पूर्व
Ans.(c)


Q11.In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to beat variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements. 
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement 1 : All dawn is day./कथन 1: सभी सुबह, दिन है
Statement 2 : No day is night. /कथन 2: कोई दिन, रात नहीं है.
Conclusion I : No night is day./निष्कर्ष I: कोई रात, दिन नहीं है.
Conclusion II : Some dawn is  night./निष्कर्ष II:कुछ सुबह, रात है.
(a) Only conclusion I follows/केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion  II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both I and II follow/निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते है
(d) Neither I nor II follows/ ना ही I ना II अनुसरण करता है
Ans.(a)


Q12.Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure? 
निम्नलिखित में से कौन सा घन उत्तर आकृति में बिना मुड़े घन के आधार पर नहीं बनाया जा सकता है?
Ans.(d)
Q13.In the following figure, square represents Runners, triangle represents Scientists, circle represents Indians and rectangle Mothers. Which set of letters represents Indians who are runners? 
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग धावकों का प्रतिनिधित्व करता है, त्रिभुज वैज्ञानिकों का प्रतिनिधित्व करता है, सर्कल भारतीयों और आयताकार माताओं का प्रतिनिधित्व करता है. पत्रों का कौन सा सेट भारतीयों का प्रतिनिधित्व करता है जो धावक हैं?
(a)  F, B, D, E
(b) A, D 
(c) G, C, D
(d) B, C, G, F
Ans.(b)
Sol. Set (A + D) represents Indians who are runners.

Q14.Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 
कौन सा उत्तर आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?

Ans.(d)

Q15.From the given answer figure, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।
Ans.(d)

You may also like to read:

   

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD