Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 18th November (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.Select the related word from the given alternatives.  
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Spring : Spiral : : Bangle : ?
सप्रिंग : स्पाइरल : : चूड़ी : ?
(a) Glass/कांच
(b) Circle/ वृत्त
(c) Ornament/ आभूषण
(d) Gold/सोना
S1. (b)
Sol.
Shape of spring is spiral
& shape of bangle is circle

Q2.Select the odd word from the given alternatives.   
दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें.
(a) 700
(b) 250
(c) 350
(d) 640
S2. (d)
Sol.
Except 640, all are multiples of 50.

Q3.A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.  
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक शब्द अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.  
Oxygen, Toil, Arouse, Arson, Tenuous, ?
(a) Onion
(b) Lustrous
(c) Lion
(d) Onto
S3. (b)
Sol.
Position of letter ‘O’ shifts to its right.

Q4.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
ZYX, VUT, QPO, MLK, HGF, ?
(a) DCB
(b) CBA
(c) BCD
(d) EDC
S4. (a)


Q5.Bhavin’s birthday is on Monday 29th May. On what day of the week will be Rachit’s Birthday in the same year if Rachit was born on 17th November?   
भाविन का जन्मदिन 29 मई सोमवार को है. यदि रचित का जन्म 17 नवम्बर को हुआ था तो उसी वर्ष सप्ताह के किस दिन रचित का जन्मदिन होगा?
(a) Saturday/शनिवार
(b) Wednesday/बुधवार
(c) Sunday/रविवार
(d) Friday/शुक्रवार
S5. (d)


Q6.The weights of 4 boxes are 30, 70, 60 and 90 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?   
4 बक्सों का वज़न 30, 70, 60 और 90 किलो है. निम्नलिखित में से कौन सा इन बक्सों के संयोजन का कुल योग नहीं हो सकता और एक संयोजन में एक बक्सा एक ही बार इस्तेमाल होगा?
(a) 250
(b) 200
(c) 190
(d) 220 
S6. (b)
Sol.
250 = 30 + 70 + 60 + 90
190 = 30 + 70 + 90
220 = 70 + 60 + 90
200 = Not a possible combination

Q7.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.   
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
MYSTIQUE
(a) EMITS
(b) TEAMS
(c) SUITE
(d) QUIET
S7. (b)
Sol.
TEAMS, as there is no ‘A’ in MYSTIQUE

Q8.Select the missing number from the given responses .      
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

(a) 42
(b) 56
(c) 2
(d) 5
S8. (c)
Sol.
(6)³ = 216
(2)4 = 16
(7)² = 49

Q9. A man walks 6km to the east and then turns to the south and walks 5 km. Again he turns to the east and walks 6km. Next, he turns northwards and walks 10km. How for is he now from his starting point ?
एक व्यक्ति 6 किमी पूर्व की ओर चलता है और फिर दक्षिण की ओर मुड़ जाता है और 5 किमी चलता है. वह फिर से पूर्व की ओर मुड़ता है और 6 किमी चलता है. वह उत्तर की ओर मुड़ता है और 19 किमी चलता है. वह अब अपनी शुरुआती बिंदु से कितनी दूर है?
(a)  15 km / किमी
(b)  13 km / किमी
(c) 7 km / किमी
(d) 12 km/ किमी
S9. (b);  


Q10. Looking at a portrait of a man, Harsh said, “His mother is the wife of my father’s son. Brother and sisters I have none.” At whose portrait was Harsh looking?
एक आदमी के चित्र को देखते हुए हर्ष ने कहा, “उनकी मां मेरे पिता के बेटे की पत्नी है. मेरा कोई भाई और बहन नहीं है. ” हर्ष किस के चित्र को देख रहा था?
(a)  His son/ उसका बेटा
(b)  His cousin      /उसका कजिन
(c)  His uncle /उसके अंकल
(d)  His nephew   /उसका भांजा/भतीजा
S10. (a); 
Sol. Since Harsh has no brother or sister, so he is his father’s only son. So, wife of Harsh’s father’s son—Harsh’s wife. Thus, Harsh’s wife is the man’s mother or the man is Harsh’s son.

Q11. In a certain code “CERTAIN” is written as “QDBVOJB”. How is “RELATED” written in that code?
किसी निश्चित कूट भाषा में “CERTAIN” को “QDBVOJB” के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “RELATED” को कैसे लिखा जाएगा?
(a)  QDKCVFE 
(b)  KDQCEFU
(c)  DKCQEFV 
(d)  KDQCVFE
S11. (b); 


Directions (12): In each of the questions given below are given some statements followed by some conclusions. Read all conclusions and give the answer as follows–
नीचे दिए गए प्रश्न में कुछ कथन दिए गए हैं जिसके कुछ निष्कर्ष दिए गए हैं. सभी निष्कर्ष पढ़ें और उत्तर दें.

Q12.  Statements :Some mobile are computers./कथन: कुछ मोबाइल कंप्यूटर है.
Some computers are calculators./ कुछ कंप्यूटर कैलकुलेटर हैं.
Some calculators are phones./कुछ कैलकुलेटर फ़ोन है.
Conclusions : I.   Some phones are computers./निष्कर्ष I. कुछ फ़ोन कंप्यूटर है.
II.  Some computers are mobile./कुछ कंप्यूटर मोबाइल है.
(a) If only conclusion I follows. /यदि केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) If only conclusion II follows. / यदि केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) If either conclusion I or II follows. / यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
(d) If neither conclusion I nor II follows. / यदि न तो निष्कर्ष I और II अनुसरण करता है.
S12. (b);  


Direction (13):- In the following question, choose the option figure in which the question figure is embedded.
निम्न प्रश्न में, उस विकल्प का चयन करें जिसमें प्रश्न आकृति एम्बेडेड है.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
S13. (b);


Direction (14) : In the following question first questions figures are given, showing a sequence in which paper is folded and cut from a particular section below these figure a set of answer figures showing the paper actually acquires when it is unfolded are also given. Select your best answer.
निम्नलिखित प्रश्न में पहले प्रश्न आंकड़े दिए गए हैं, जिसमें एक अनुक्रम दिखाया गया है जिसमें पेपर को एक निश्चित अनुभाग से मोड़ा और कटा गया है इन आंकड़ों के नीचे उत्तर आंकड़ों का एक सेट यह दर्शाता है कि इसे खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा. अपना सर्वश्रेष्ठ उत्तर चुनें.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
14.  (c); 


Directions (15): In the following question given below are two matrices, each containing two classes of letters from the alphabet. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that of matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row number and next by its column number. For example, E can be represented by 13, 31. In each of the following questions identify one set of number pairs out of (a), (b), (c), (d) which represents the given word:   
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘E’ को 13, 31 द्वारा दर्शाया जा सकता है. निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में (a), (b), (c), (d) से संख्या जोड़े के एक सेट की पहचान करें जो दिए गए शब्द का प्रतिनिधित्व करता है:      
   
Q15. QATAR
(a) 22, 04, 59, 67, 75 
(b) 65, 00, 33, 14, 57
(c) 79, 95, 98, 75, 99 
(d) 97, 41, 59, 14, 75
15. (d);
Sol. 
QATAR → 97, 41, 59, 14, 75

You may also like to read:

  

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD