Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 13th November (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.Select the related letters from the given alternatives.       
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
ILN : FIK :: RUW : ?
(a) ORT
(b) PSU
(c) NQS
(d) LNQ
Ans. (a) 
Sol. -3 series

Q2.Select the odd number from the given alternatives.       
दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें.
(a) 121
(b) 44 
(c) 66
(d)111
Ans. (d) 
Sol.   1+2+1 = 4 (even)
4 + 4 = 8 (even)
6 + 6 = 12 (even)
1 + 1 +1 = 3 (odd)

Q3.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
YXWv, TSrQ, OnML, jIHG, EDCb, ?
(a) YXwV
(b) ZYxW
(c) XwVU
(d) YxWV
Ans. (b) 
Sol.  -5 series with the position of small letter shifts to its left in every next word.

Q4.Two motorcyclists P and Q start from the same point. P rides 11 km West, then turns South and rides 16 km, then turns to his right and rides 14 km. Q rides 30 km South, then turns to his right and rides 25 km. Where is Q with respect to P now?
दो मोटरसाइकलिस्ट P और Q एक ही बिंदु से शुरू होते हैं. P 11 किमी पश्चिम की ओर यात्रा करता है, फिर दक्षिण की ओर मुड़ जाता है और 16 किमी यात्रा करता है, फिर अपने दाहिने ओर मुड़ता है ओर 14 किमी यात्रा करता है. Q 30 किमी दक्षिण की ओर यात्रा करता है, फिर अपने दाहिने ओर मुड़ जाता है और 25 किमी यात्रा करता है. P के संबंध में Q कहाँ है? 
(a) 14 km North/उत्तर
(b) 14 km South/दक्षिण
(c) 44 km South /दक्षिण
(d) 44 km North / उत्तर
Ans.(b)


Q5.In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be atvariance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a strong argument. 
प्रश्न में एक बयान दिया गया है, जिसके दो I और II तर्क दिए गए है. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement:Should mango export be banned to bring down domestic prices?/ कथन: घरेलू कीमतों को कम करने के लिए आम निर्यात पर प्रतिबंध लगा दिया जाना चाहिए?
Argument I : Yes, environmentalists and dieticians too encourage eating only local fruits./ तर्क : हां, पर्यावरणविद और आहार विशेषज्ञ भी स्थानीय फलों को खाने को प्रोत्साहित करते हैं.
Argument II : No, exports bring in valuable foreign currency. / तर्क II: नहीं, निर्यात मूल्यवान विदेशी मुद्रा लाता है.
(a) if only  argument I is strong./यदि केवल तर्क I मजबूत है
(b) if only argument II is  strong./यदि केवल तर्क II मजबूत है.
(c) if both I and II are strong./यदि दोनों I और II मजबूत है.
(d) if neither I nor II is strong. /यदि न तो I और न ही II मजबूत है.
Ans.(b)
Sol.
Word ‘Only’ makes Argument I weak. Export does bring in foreign currency. So, Argument II is strong.

Q6.In the following figure, squre represents psychologists, triangle represents chemists, circle represents Actors and rectangle represents Fathers. Which set of letters represents psychologists and actors who are also fathers? 
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग मनोवैज्ञानिकों का प्रतिनिधित्व करता है, त्रिभुज रसायनविदों का प्रतिनिधित्व करता है, सर्कल अभिनेताओं का प्रतिनिधित्व करता है और आयताकार पिता का प्रतिनिधित्व करता है. पत्रों का कौन सा सेट मनोवैज्ञानिकों और अभिनेताओं का प्रतिनिधित्व करता है जो पिता भी हैं?

(a)  G, D, A
(b) F, A, C
(c) E, G
(d) E, D, A 
Ans.(c)
Sol. E and G

Q7.Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 
कौन सा उत्तर आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?
Ans.(d)


Q8.From the given answer figure, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है.
Ans.(a)
Q9.Devansh’s birthday is on Friday 14th April. On what day of the week will be Rohan’s Birthday in the same year if Rohan was born on 20th September? 
देवांश का जन्मदिन शुक्रवार 14 अप्रैल को है. यदि रोहन का जन्म 20 सितम्बर को हुआ था तो उसी वर्ष सप्ताह के किस दिन रोहन का जन्मदिन होगा?
(a) Tuesday/मंगलवार
(b) Friday/शुक्रवार
(c) Thursday/गुरुवार
(d) Wednesday/बुधवार
Ans.(d)

Q10.The weights of 4 boxes are 20, 40, 80 and 90 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once? 
4 बक्सों का वज़न 20, 40,80 और 90 किलो है. निम्नलिखित में से कौन सा इन बक्सों के संयोजन का कुल योग नहीं हो सकता और एक संयोजन में एक बक्सा एक ही बार इस्तेमाल होगा?
(a) 220
(b) 230
(c) 150
(d) 210
Ans.(a)
Sol.
230 = 20 + 40 + 80 + 90
150 = 20 + 40 + 90
210 = 40 + 80 + 90
220 is not a possible combination.

Q11.If 11$25 = 18, 12$20 = 16 then what is the value of 4$50 = ? 
यदि 11$25 = 18, 12$20 = 16 तो 4$50 = ? का मान ज्ञात करें.
(a) 42
(b) 17
(c) 27
(d) 37
Ans.(c)
Sol.
(11 + 25) ÷ 2 = 18
(12 + 20) ÷ 2 = 16
(4 + 50) ÷ 2 = 27

Q12.Select the missing number from the given responses.  
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
 
(a) 46
(b) 69
(c) 29
(d) 78
 Ans.(d)
Sol.
113 + 29 = 142
69 + 27 = 96
57 + 21 = 78

Q13.In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?    
किसी निश्चित कूट भाषा में ‘+’ ‘x’ को, ‘-‘ ‘+’ को, ‘x’ ‘÷’ को और ‘÷’ ‘-‘ को दर्शाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है?
27 x 3 ÷ 30 + 5 – 125 = ?
(a) 69
(b) 67
(c) –15
(d) –16
Ans.(d)
Sol.
27 ÷ 3 – 30 × 5 + 125
= 9 – 150 + 125
= 134 – 150
=-16

Q14.Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure? 
उत्तर आकृति में निम्न में से कौन सा घन प्रश्न आकृति में दिए गए घन के आधार पर नहीं बनाया जा सकता है?
Ans.(d)

Q15.Select the related number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
5 : -10 :: -8 : ?
(a) 16
(b) -16
(c) 13
(d) -13
Ans.(a)
Sol.
5 × (-2) = -10
∴ -8 × (-2) = 16

You may also like to read:

 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?