Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 24 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. In following question some statements followed by some conclusions are given. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements: / कथन: 
I. All trousers are white./ सभी पतलून सफेद हैं.
II. All whites are colour. / सभी सफेद रंग हैं.
Conclusions: / निष्कर्ष:
I. Some whites are trousers /कुछ सफ़ेद पतलून हैं.
II. All colours are white. /सभी रंग सफ़ेद है. 
(a) Only conclusion (I) follows. / केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion (II) follows. /केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both conclusion follow. /निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither (I) nor (II) follows. /न तो I न ही II अनुसरण करता है 
Ans.(a)
Sol.


Q2. Which of the following Venn diagram best represents the relationship between Dogs, Animals and Flesh-eaters.
निम्नलिखित में से कौन सा आरेख कुत्तों, पशु और मांस-खाने वालों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है।
Ans.(b)
Sol.
All the dogs are belonging to animals but some dogs are flesh eater but not all.

Q3.Which will replaced the question mark ? 
प्रश्न चिन्ह की जगह क्या आएगा?

(a) 72
(b) 76
(c) 80
(d) 84
Ans.(c)
Sol.
(3)² + (5)² + 11 = 45 
(2)² + (6)² + 4 = 44 
Similarly, 
(3)² + (8)² + 7 = 80 

Q4.If 15 (196) 29 and 6 (100) 16, then what is the value of ‘A’ in 31 (A) 48 ? 
यदि 15 (196) 29 और 6 (100) 16, तो 31 (A) 48 ‘A’ का मान ज्ञात करें.
(a) 361
(b) 256
(c) 324
(d) 289
Ans.(d)
Sol.
29 – 15 = (14)² = 196 
16 – 6 = (10)² = 100
Similarly, 
48 – 31 = (17)² = 289
Q5. In the following question, find out the odd word from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Mobile Phone/ मोबाइल फोन
(b) Laptop/ लैपटॉप
(c) Television/ टेलीविजन
(d) Cathode Rays / कैथोड किरणें
Ans.(d)
Sol.
Except (d), all other options are electronic gadgets.

Q6.In a certain code language, “RESIST” is written as “OANPOE”. How is “GINGER” written in that code language ? 
किसी निश्चित कूट भाषा में, “RESIST” को “OANPOE” के रूप में लिखा जाता है. तो उसी कूट भाषा में “GINGER” कैसे लिखा जाएगा?
(a) NACJEC
(b) KHFOBD
(c) MHFQDF
(d) JECNAC
Ans.(d)
Sol.


Q7.‘Spectacles’ is to ‘see’ as ‘Pencil’ is to _______
‘चश्मा’ ‘देखने’ के लिए होता है उसी तरह ‘पेंसिल’ ______ 
(a) Lead / लीड
(b) Write / लिखना
(c) Paper/ कागज़
(d) Round / गोल
Ans.(b)
Sol.
As spectacles are used to see. Pencil is used to write.

Q8. In the following question, select the missing number from the given series. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
3,  7,  16,  32,  57,  ? 
(a) 68
(b) 82
(c) 74
(d) 93
Ans.(d)
Sol.


Q9.Ranjeet starts from point A and walks 4 m towards. North, then turns to his left and walks 5 m. Again, he turns to his left and walks 7 m up to point B. In which direction is he from his starting point A ? 
रणजीत बिंदु A से चलना शुरू करता है और 4 मीटर उत्तर की ओर चलता है, फिर वह अपने बाएं ओर मुड़ता है ओर 5 मीटर चलता है. फिर, वह अपने बाएं ओर मुड़ता है और 7 मीटर बिंदु B तक चलता है. वह अपनी शुरुआती बिंदु A से किस दिशा में है? 
(a) North-East/उत्तर-पूर्व
(b) South-West/दक्षिण-पश्चिम
(c) West/पश्चिम
(d) South/दक्षिण
Ans.(b)
Sol.


Q10.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
PENULTIMATE
(a) PUIT
(b) PULT
(c) MEAR
(d) TIMA
Ans.(c)
Sol.
There is no ‘R’ in PENULTIMATE 

Q11.How many triangles are there in the given figure? 
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?
     
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
Ans.(c)
Sol.


Q12.It was Sunday on Feb 6, 2006. What was the day of the week Feb 6, 2010 ? 
फेब्रुअरी 6, 2006 को रविवार था. 6 फरवरी, 2010 को सप्ताह का कौन सा दिन था?
(a) Sunday/रविवार
(b) Saturday /शनिवार
(c) Friday /शुक्रवार
(d) Wednesday /बुधवार
Ans.(c)
Sol.
Number of odd days from the year 2006 to 2009 = (1 + 1 + 2 + 1) = 5 days. 
∵ 2008 is a leap year.
So, there is 2 odd days. 
Thus, 6th Feb, 2010 it is Friday. 

Q13.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘V’ can be represented by 10, 23 etc. and ‘D’ can be represented by 66, 98 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘POLICE’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘V’ को 10, 23 आदि. और ‘D’ को 66, 98 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘POLICE’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है. 
(a) 04,99,24,59,21,79
(b) 44,86,23,55,00,67
(c) 20,78,01,97,41,67
(d) 12,56,69,76,41,95
Ans.(c)
Sol.
POLICE → 20, 78, 01,97,41,67

Q14.If mirror is placed on the left of the word, then which of the answer figure is the right image of the given figure?
यदि शब्द के बाईं ओर दर्पण रखा गया है, तो उत्तर में से कौन सा आंकड़ा दिए गए आंकड़े की सही छवि है?
Ans.(b)
Q15.Find out from amongst the four answer figures as to how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.
चार उत्तर आंकड़ों में से बताएं कि जब बिंदीदार रेखा पर पारदर्शी शीट को फोल्ड किया जाएगा तो पैटर्न कैसे दिखाई देगा?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(c)

You may also like to read:

 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD