Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 2nd November (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.Select the related word from the given alternatives.   
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Cow : Calf :: Hen : ?
गाय : बछड़ा : मुर्गी : ?
(a) Chick /चूजा
(b) Cock/ मुर्गा
(c) Egg/अंडा
(d) Fly/ मक्खी
Ans.(a)
Sol.
Young one of cow is calf and young one of Hen is chick

Q2.Select the odd word from the given alternatives.   
दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन  करें.
(a) Book /किताब
(b) Page /पन्ना
(c) Pen/कलम
(d) Diary/डायरी
Ans.(c)
Sol.
Pen is used to write on the rest three items.

Q3.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.   
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक संख्या अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
-4, ?, 3, 8, 14, 21
(a) 0
(b) 1
(c) -2
(d) -1
Ans.(d)
Sol.
-4 + 3 = -1
-1 + 4 = 3
3 + 5 = 8
8 + 6 = 14
14 + 7 = 21

Q4.In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be atvariance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements. 
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement 1 : All steel is iron./कथन 1: सभी स्टील लोहा है
Statement 2 : No iron is solid. /कथन 2: कोई लोहा ठोस नहीं है

Conclusion I : No steel is solid./निष्कर्ष I: कोई स्टील ठोस नहीं है
Conclusion II :Some iron is steel./निष्कर्ष II: कुछ लोहा स्टील है
(a) Only conclusion I follows /केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both I and II follow/ I और II दोनों अनुसरण करता है
(d) Neither I nor II follows/ ना ही I ना II अनुसरण करता है
Ans.(c)


Q5.Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 
कौन सी उत्तर आकृति  प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगी?
Ans.(a)

Q6.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दी गयी उत्तर आकृति से,  उसका चयन कीजिए जिसमें प्रश्न आकृति छिपी/संकलित है?
Ans.(b)

Q7.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the fight image of the given figure?  
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Ans.(d)

Q8.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘Y’ can be represented by 55, 87 etc and ‘Z’ can be represented by 14, 01 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘VERY’.   
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘Y’ को 55, 87 आदि. और ‘Z’ को 14, 01 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘VERY’के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
(a) 01,43,21,78
(b) 31,24,11,87
(c) 11,20,66,85
(d) 88,56,43,20
Ans.(b)

Q9.Advik’s birthday is on Monday 19th June. On what day of the week will be Nishith’s Birthday in the same year if Nishith was born on 17thNovember?   
अद्विक का जन्मदिन 19 जून सोमवार को है. यदि निशीथ का जन्म 17 नवम्बर को हुआ था तो उसी वर्ष सप्ताह के किस दिन निशीथ का जन्मदिन होगा?
(a) Saturday/शनिवार
(b) Wednesday/बुधवार
(c) Friday/शुक्रवार
(d) Sunday/रविवार
Ans.(c)


Q10.The weights of 4 boxes are 90, 30, 40 and 60 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxesand in a combination a box can be used only once?    
4 बॉक्स का भार 90, 30, 40 और 60 किलो है. इनमें से कौन सा वजन कुल वजन, किलोग्राम में, इन बक्से के किसी भी संयोजन के संयोजन का नहीं हो सकता है और एक संयोजन में एक बॉक्स का उपयोग केवल एक बार किया जा सकता है?
(a) 200
(b) 220 
(c) 180
(d) 130 
Ans.(a)
Sol.
90 + 30 + 60 = 180
30 + 40 + 60 = 130
90 + 30 + 40 + 60 = 220
200 is not possible

Q11.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
JAUNTILY  
(a) NEATLY
(b) AUNTY
(c) JAUNT
(d) UNITY
Ans.(a)
Sol.
‘NEATLY’ is not possible as there is no ‘E’ in the given word.

Q12.If UNCOVER is coded as FMXLEVI, then how will TIP be coded as?  
यदि UNCOVER को FMXLEVI के रूप में लिखा जाता है, तो TIP को कैसे लिखा जाएगा?
(a) LTV
(b) NQV
(c) KHQ
(d) GRK
Ans.(d)
Sol. Pair of opposite letters.

Q13.If 3 % 2 = 50, 2 % 4 = 60 then what is the value of 5 % 4 = ?  
यदि 3 % 2 = 50, 2 % 4 = 60 तो 5 % 4 = ? मान क्या होगा?
(a) 16
(b) 9 
(c) 90
(d) 20 
Ans.(c)
Sol.
(3 + 2) × 10 = 50
(2 + 4) × 10 = 60
(5 + 4) × 10 = 90
Q14.Select the missing number from the given responses   
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

(a) 9
(b) 13
(c) 17
(d) 15
Ans.(a)
Sol.
23 × 6 = 138
9 × 13 = 117
12 × 7 = 84

Q15. A paper boy cycles 10 km East, then turns South and cycles 3 km, then turns West and cycles 6   km, then turns to his right and cycles 3 km. Where is he now with reference to his starting position? 
एक अख़बार वाला 10 किमी पूर्व की ओर साइकिल चलता है, फिर वह दक्षिण की ओर मुड़ता है ओर 3 किमी साइकिल चलाता है, फिर वह पश्चिम की ओर मुड़ता है और 6 किमी साइकिल चलाता है, फिर अपने दाहिने ओर मुड़ता है और 3 किमी साइकिल चलाता है. वह अब अपनी शुरुआती स्थिति के संदर्भ में कहां है?
(a) 4 km West/4 किमी पश्चिम
(b) 14 km East/14 किमी पूर्व
(c) 4 km East/4 किमी पूर्व
(d) 14 km West/14 किमी पश्चिम
Ans.(c)

You may also like to read:

 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?