Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 24th November (Solutions)

Dear Students,


Dear Aspirants,
Following SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.
Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Screw : Screw driver : : Nail : ?
पेच : पेचकस : कील : ?
(a) Nail driver/ नेल ड्राईवर
(b) Polish / पोलिश
(c) Steel /इस्पात
(d) Hammer/ हथौड़ा
Ans.(d)
Sol.
For screw we use Screw driver
Similarly, for nail we use hammer. 

Q2. Select the odd word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Batsman/ बल्लेबाज
(b)Umpire/ अंपायर
(c) Bowler/ गेंदबाज
(d) Wicket-keeper/ विकेट कीपर
Ans.(b)
Sol.
Except Umpire, rests play the game of Cricket. 

Q3. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक संख्या अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
–0.5, –0.35, –0.2, –0.05, ? , 0.25
(a) –0.1
(b) 0.1
(c) 0.15
(d) –0.15
Ans.(b)
Sol.
Q4. If FLOTSAM is coded as UOLGHZN, then how will PIN be coded as? 
यदि FLOTSAM को UOLGHZN के रूप में लिखा जाता है, तो PIN को कैसे लिखा जाएगा?
(a) KRM
(b) GEH
(c) OBI
(d) DVW
Ans.(a)
Sol. 
 
Pair of opposite letters

Q5. A migrating bird flies 40 km North, then turns East and flies 50 km, then turns North and flies 110 km, and turns to its left and flies 50 km. Where is it now with reference to its starting position? 
एक प्रवासित पक्षी 40 किमी उत्तर में उड़ता है, फिर पूर्व की ओर जाता है और 50 किमी उड़ता है, फिर की ओर जाता है और 110 किमी उड़ता है, और अपने बाएं ओर मुड़ता है और 50 किमी उड़ता है. अब अपनी शुरुआती स्थिति के संदर्भ में वह कहां है?
(a) 150 km South /दक्षिण
(b) 150 km North /उत्तर
(c) 70 km North / उत्तर
(d) 70 km South/दक्षिण
Ans.(b)
Sol.
 
It is 110 + 40 = 150 km to the north from its starting position.

Q6. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements. 
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement 1 : All clouds are fog./कथन 1: सभी बादल धुंध हैं.
Statement 2 : All fog are white. / कथन 2: सभी धुंध सफेद हैं.
Conclusion I : Some white are clouds./ निष्कर्ष I: कुछ सफेद बादल हैं.
Conclusion II : Some fog are clouds. / निष्कर्ष II: कुछ धुंध बादल है.
(a) Only conclusion I follows/केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) Only conclusion II follows/केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) Both I and II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither I nor II follows/ न तो I न ही II अनुसरण करता है
Ans.(c)
Sol.
Both conclusions I and II follows. 


Q7. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सी उत्तर आकृति  प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगी?
Ans.(a)

Q8. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।
 
Ans.(c)

Q9. The weights of 4 boxes are 10, 40, 50 and 80 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once? 
4 बक्सों का वज़न 10, 40, 50 और 80 किलो है. निम्नलिखित में से कौन सा इन बक्सों के संयोजन का कुल योग नहीं हो सकता और एक संयोजन में एक बक्सा एक ही बार इस्तेमाल होगा?
(a) 120
(b) 100 
(c) 90
(d) 110
Ans.(d) 
Sol. 10+40+50=100 
40+50=90 
40+80=120 
∴ 110 is not possible 

Q10. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
ELABORATE
(a) BRUTAL
(b) RELATE
(c) EARLOBE
(d) BERATE
Ans.(a)
Sol. ‘BRUTAL’ ; There is no ‘U’ in the given word. 

Q11. In a certain code language, ‘+’ represents ‘×’, ‘–’ represents ‘+’, ‘×’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘–’. What is the answer to the following question? 
किसी निश्चित कूट भाषा में ‘+’ को ‘x’ के रूप में, ‘-‘ को ‘+’ के रूप में, ‘x’ को ‘÷’ के रूप में और ‘÷’ को ‘-‘ के रूप में दर्शाया जाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है?
54 × 9 – 3 ÷ 4 =?
(a) 10
(b) 5
(c) 2
(d) 8
Ans.(b)
Sol. 54×9-3÷4
⇒54÷9+3-4 
⇒6+3-4 
⇒ 5

Q12. If 14 % 32 = 46, 52 % 20 = 72 then what is the value of 35 % 14 =? 
यदि 14 % 32 = 46, 52 % 20 = 72, तो 35 % 14 =? का मान ज्ञात करें?
(a) 39
(b) 29 
(c) 19
(d) 49 
Ans.(d)
Sol. 14+32=46
52+20=72 
35+14=49 

Q13. In the following figure, square represents doctors, triangle represents artists, circle represents weight-lifters and rectangle represents Russians, Which set of letters represents Russians who are not doctors? 
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग डॉक्टरों का प्रतिनिधित्व करता है, त्रिभुज कलाकारों का प्रतिनिधित्व करता है, सर्कल भारोत्तोलक का प्रतिनिधित्व करता है और आयत रूसियों का प्रतिनिधित्व करता है. अक्षरों का कौन सा सेट रूसियों का प्रतिनिधित्व करता है जो डॉक्टर नहीं हैं?
(a) A
(b) E,F,A
(c) A, B,C
(d) B,C,D
Ans.(d)
Sol. B, C, D 

Q14. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figure is the right image of the given figure? 
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
 
Ans.(c)

Q15. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘K’ can be represented by 14, 03 etc and ‘Z’ can be represented by 58, 69 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘FUEL’. 
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘K’ को 14, 03 आदि. और ‘Z’ को 58, 69 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘FUEL’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
 
(a) 21,55,22,02
(b) 56,12,87,22
(c) 23,45,12,22
(d) 11,02,32,65
Ans.(a)
Sol. 

You may also like to read:

    

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}
.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}
.button:hover {background-color:#c72645}
.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?