Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 3 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्न्लिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें. 
(a) FHJ
(b) LNQ
(c) JLN
(d) NPR
Ans. (b)
Sol.
+2 series, expect LNQ.

Q2.In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
Banana : Fruit : : Ginger : ?
केला : फल : : अदरक : ?
(a) Root/ जड़
(b) Fruit/फल
(c) Flower/फूल
(d) Stem/ तना
Ans.(d)
Sol. Banana is a fruit 
  Ginger is a stem. 

Q3.Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे वे शब्दकोश में होते हैं।
1. Waste 2. Wrong 3. Witty 4. Worcester 5. Warlike
(a) 51324
(b) 13452
(c) 51342
(d) 15342
Ans.(c)
Sol. 5. Warlike 
1. Waste 
3. Witty 
4. Worcester 
2. Wrong 

Q4.A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
A, C, F, H, K, ?
(a) M
(b) N
(c) L
(d) O
Ans.(a)
Sol. 


Q5.In a row of people Manu is 7th from bottom end of row. Shrey is 10 ranks above Manu. If Shrey is 8th from top end, then how many people are there in this row?
लोगों की एक पंक्ति में मनु पंक्ति के निचले सिरे से 7 वां है. श्रेय मनु से 10 स्थान ऊपर है. यदि श्रेय शीर्ष छोर से 8 वां है, तो पंक्ति में कुल कितने लोग है?
(a) 25
(b) 26
(c) 24
(d) 23
Ans.(c)
Sol. Shrey’s rank from bottom = 7 + 10 = 17 
Shrey’s rank from top = 8 
∴ Total people = 17 + 8 – 1 
= 24 

Q6.Seven years ago, the age of Sahil was equal to the present age of Nihal. Sum of Sahil’s age 5 year ago and Nihal’s age 6 years later is 58 years. If Ruchi is 4 years elder to Sahil, then what will be Ruchi’s age (in years) after 10 years?
सात वर्ष पूर्व, साहिल की आयु निहाल की वर्तमान आयु के बराबर थी. 5 वर्ष पूर्व साहिल की आयु और 6 वर्ष बाद की निहाल की आयु का योग 58 वर्ष है. यदि रूचि साहिल से 4 वर्ष बड़ी है, तो 10 वर्ष बाद रूचि की आयु (वर्षों में) क्या होगी ?
(a) 38
(b) 46
(c) 42
(d) 36
Ans.(b)
Sol. Let the present age of Nihal = x 
∴ Present age of Sahil = x + 7 
T. Q) ⇒[(x+7)-5]+(x+6)=58
2x = 50 
x = 25 
∴ present age of Sahil = 25 + 7 = 32 
∴ Ruchi’s age = 32 + 4 = 36 
∴ Ruchi’s age after 10 years = 36 + 10 = 46

Q7.In a certain code language, “TROUPE” is written as “GILFKV” and “ERUPTION” is written as “VIFKGRLM”. How is “GENIUS” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में “TROUPE” को “GILFKV” के रूप में और “ERUPTION” को “VIFKGRLM” के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “GENIUS” को कैसे लिखा जाएगा?
(a) TVMRFH
(b) TVMRGH
(c) VIKRGH
(d) TUVHRH
Ans.(a)
Sol. Pair of opposite letters. 

Q8.From the given options, which answer figure can be formed by folding the figure given in the question?
दिए गए विकल्पों में से, प्रश्न में दिए गए आंकड़े को तब्दील करके कौन सा उत्तर का आंकड़ा बनाया जा सकता है?

Ans.(a)

Q9.In the given figure, how many bottles are not brown?
दी गयी आकृति में, कितनी बोतलें भूरी नहीं है?
 
(a) 58
(b) 62
(c) 102
(d) 106
Ans.(a)
Sol. Bottles not brown = 1 + 26 + 31 = 58 

Q10.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘E’ can be represented by 21, 44, etc, and ‘T’ can be represented by 65 87, etc. Similarly, you have to identify the set for the word “FATE”.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘E’ को 21, 44 आदि और ‘T’ को 65, 87 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द “FATE” के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a) 56, 00, 87, 11
(b) 96, 41, 59, 44
(c) 88, 12, 76, 33
(d) 78, 34, 98, 21
Ans.(d)

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #0BBBF3;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD