Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 17th September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
19, 26, 45, 71, 116, ?
(a) 166
(b) 172 
(c) 184
(d) 187 
Ans.(d)
Sol. 

Q2.In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed   using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
Superconductors
(a) Sports
(b) Spent
(c) Stern
(d) Spectrum
Ans.(d)
Sol. M word is not present in superconductor. 

Q3.In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से उस संख्या का चयन करें जो प्रश्न चिह्न (?) के संकेत पर रखा जा सकता है.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(a)
Sol. 3+17+4+11=35
2+16+10+7=35 
So, 6+13+15+1=35
So, 1 is correct choice.

Q4.In a certain code language, “ACCOUNT” is written as “DFFRXQW”. How is “MATHS” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में “ACCOUNT”,”DFFRXQW” के रूप में लिखा जाता है. तो उसी कूट भाषा में “MATHS” कैसे लिखा जाएगा?
(a) PDWKV
(b) PKLKP
(c) PEWLU
(d) PWDVK
Ans.(a)
Sol.

Q5.If “–” means “divided by”, “+” means “multiplied by”, “÷” means “added to”, “x” means “subtracted from”, then
यदि “–” का अर्थ “भाग”, “+” का अर्थ “गुणा”, “÷” का अर्थ “जमा”, “x” का अर्थ “घटा” है, तो 
11 ÷ 6 – 2 + 5 x 3 = ?
(a) 17
(b) 21 
(c) 23
(d) 26 
Ans.(c)
Sol. After interchanging the sign- 
= 11 + 6 ÷ 2 × 5 – 3 
= 11 + 15 – 3
= 23 

Q6.In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
19 : 367 : : ? : ?
(a) 21 : 447
(b) 22 : 491
(c) 29 : 850
(d) 31 : 963
Ans.(a)
Sol. 19×19+6=367
21×21+6=447 

Q7.In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) AJ
(b) EN
(c) NW
(d) PW
Ans.(d)
Sol. A + 9 = J 
E + 9 = N 
N + 9 = W 
But P + 7 = W is different. 

Q8.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सा आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?
  
Ans.(d)

Q9. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दिए गए आंकड़ों से, उस आंकड़े का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।
Ans.(b)

Q10. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘P’ can be represented by 32, 44, etc, and ‘U’ can be represented by 76, 88, etc. Similarly, you have to identify the set for the word “PALE”. 
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘P’ को 32, 44 आदि. और ‘U’ को 76, 88 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द “PALE”  के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
 

(a) 43, 23, 55, 56 
(b) 33, 30, 67, 75 
(c) 11, 42, 86, 98 
(d) 20, 04, 79, 87
Ans.(d)
Sol. PALE → 20, 04, 79, 87 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}