Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 26 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.Select the related word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द चुनिए।
Night : Stars :: Day : ?
रात : तारे :: दिन : ?
(a) Sun /सूर्य
(b) Blue/ नीला
(c) Work /कार्य
(d) Planet/ ग्रह
Ans.(a)
Sol. Stars are visible in night 
Sun is visible in the day. 

Q2.Select the odd letters from the given alternatives.  
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द चुनिए।
(a) JPV
(b) UIO
(c) KQW
(d) LRX
Ans.(b)
Sol.  Except UIO, in all other options (+6 pattern) follow.

Q3.A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक शब्द लुप्त है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प को चुनिए जो श्रृंखला को पूरा करती है।
employ, oyster, errors, realty, tennis, ?    
(a) Neptune
(b) nature 
(c) terminate
(d) isomer 
Ans.(d)
Sol. 


Q4.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक पद लुप्त है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प को चुनिए जो श्रृंखला को पूरा करती है।
XXXXXO, XXXXOX, XXXOXX, XXOXXX, XOXXXX ?     
(a) OXXXXX
(b) OXXXXO
(c) OXXXOX
(d) XXXXXX
Ans.(a)
Sol. Position of ‘O’ shifting right to left in each next step.

Q5.A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.   
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक संख्या लुप्त है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प को चुनिए जो श्रृंखला को पूरा करती है।
-7/4, -1, -0.25, ? , 5/4, 2
(a) 0.5
(b) 0.75
(c) 0.25
(d) 1
Ans.(a)
Sol.


Q6.Dhruv’s birthday is on Sunday 28thMay. On what day of the week will be Sahil’s Birthday in the same year if Sahil was born on 19thOctober? 
ध्रुव का जन्मदिन रविवार 28 मई को है। यदि साहिल का जन्म 19 अक्टूबर को हुआ था तो उसी वर्ष साहिल का जन्मदिन सप्ताह के किस दिन होगा?
(a) Saturday/ शनिवार
(b) Wednesday/ बुधवार
(c) Thursday / बृहस्पतिवार
(d) Sunday/ रविवार
Ans.(c)
Sol.


Q7.The weights of 4 boxes are 30, 20, 60 and 70 kilograms. Which of the following cannot be the total weight,in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?        
चार डिब्बों का भार 30, 20, 60 और 70 किलोग्राम है।निम्नलिखित में से डिब्बों के किसी भी संयोजन के कुल भार किलोग्राम में कौन सा नहीं हो सकता है और एक संयोजन में एक डिब्बा एक ही बार प्रयोग में लाया जा सकता है?
(a) 180
(b) 170 
(c) 120
(d) 150 
Ans.(b)
Sol. 30+20+60+70=180
20+60+70=150 
30+20+70=150 
170 is not possible. 

Q8.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. दिए गए विकल्पों में से वह शब्द चुनिए जो दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता है:
PROXIMAL
(a) MOLAR
(b) AXIOM
(c) REALM
(d) APRIL
Ans.(c)
Sol. ‘REALM’; there is no ‘E’ in the given word. 

Q9.If PONDERS is coded as ONMCDQR, then how will MAT be coded as? 
यदि PONDERS के लिए ONMCDQR कूट है,  तो MAT के लिए क्या कूट होगा?
(a) LZS
(b) OLJ
(c) AEG
(d) LDZ
Ans.(a)
Sol. –1 series 

Q10.Select the missing number form the given responses.     
दिए गए विकल्पों में से लुप्त संख्या चुनिए।
 
(a) 172
(b) 75
(c) 77
(d) 170
Ans.(c)
Sol. 111-34=77 
314-39=275 
205-102=103 

Q11.Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?     
निम्नलिखित उत्तर आकृति में से कौन सा घन दी गयी प्रश्न आकृति में से खुले घन से बनाया नहीं जा सकता?
  
Ans.(a)

Sol.


Q12.In the following figure, square represents Pharmacists, triangle represents Singers, circle represents Surgeons and rectangle represents Mothers. Which set of letters represents surgeons who are either mothers or singers?      
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग, फार्मेसिस्ट को दर्शाता है, त्रिभुज, गायकों को दर्शाता है, वृत्त, शल्यचिकित्सकों को दर्शाता है और आयत, माताओं को दर्शाता है। अक्षरों का कौन सा समूह शल्यचिकित्सकों को दर्शाता है जो या तो माताएं हैं या गायक है?
(a) E,D,G
(b) A,F,C 
(c) A,D,C
(d) H,B,C 
Ans.(b)
Sol. A, F, C

Q13.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. Form the given answer figures, indicate how it will appear when opened.     
दर्शायी गई आकृति के अनुसार एक कागज के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया जाता है, कागज़ को खोलने पर किस उत्तर आकृति जैसा दिखाई देगा?
Ans.(d)

Q14.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figure is the right image of the given figure?
यदि MN रेखा पर एक दर्पण रखा जाता है, तो निम्न में से कौन सी उत्तर आकृति, दी गई आकृति का सही प्रतिबिम्ब होगी?
Ans.(a)

Q15.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. Thecolumns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letterfrom these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘K’ can be represented by 42, 34 etc and ‘Z’ can be represented by 76, 88 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘RIDE’.    
निम्नलिखित प्रश्न में विकल्पों में दिए गए संख्या-समूह, अक्षरों के दो वर्गों द्वारा दर्शाए गए हैं, जैसे कि नीचे गए दो आव्युहों में हैं।आव्यूह I के स्तम्भ और पंक्ति की संख्या 0 से 4 तक दी गई है और आव्यूह II के 5 से 9 तक, इन अव्यूहों से एक अक्षर को पहले उसकी पंक्ति और बाद में स्तम्भ संख्या द्वारा दर्शाया जा सकता है। उदहारण के लिए ‘K’ को  42, 34 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है तथा ‘Z’ को 76, 88  आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है। इसी तरह से आपको दिए शब्द ‘RIDE’ के लिए समूह को पहचानना है।

(a) 30,23,85,66
(b) 89,30,10,13
(c) 10,24,68,78
(d) 10,11,88,86
 Ans.(b)

You may also like to read:

 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?