Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 29th July(Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.0.5, 2, 3.5, ? , 6.5 
नीचे दिए गये प्रश्नों में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा? 0.5, 2, 3.5, ? , 6.5
(a) 5
(b) 4.5
(c) 4
(d) 6


Q2. Mohan, Ritika, Janvi, Priya and Riya are friends. Janvi runs faster than Ritika but slower than Priya. Mohan is the slowest runner and Riya runs faster than Priya. Who runs the fastest among the five?
मोहन, रितिका, जानवी, प्रिया और रिया पांच मित्र हैं. जानवी रितिका से तेजलेकिन प्रिय से धीरे दौड़ती है. मोहन सबसे धीरे दौड़ता है और रिया, प्रिय से तेज दौड़ती है. उनमें से सबसे तेज कौन दौड़ता है?
(a) Priya / प्रिया
(b) Riya / रिया
(c) Ritika /रितिका
(d) Mohan / मोहन

S2. Ans.(b)
Sol.
Riya > Priya > Janvi > Ritika > Mohan

Q3. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Beguile
ii. Bigot
iii. Begun
iv. Bigamy
(a) i, iii, ii, iv
(b) i, iii, iv, ii
(c) i, ii, iii, iv
(d) i, iv, iii, ii

S3. Ans.(b)
Sol.
Beguile → Begun → Bigamy → Bigot

Q4. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या/ संख्या युग्म का चयन कीजिये.
(a) America
(b) India
(c) Bangladesh
(d) Pakistan

S4. Ans.(a)
Sol.
Except America other three are southeast Asian countries.

Q5. Akram is the son of Shahid. Shahid’s sister, Julie has a son Zeeshan and a daughter Yana. Zeba is the sister of Zeeshan’s mother. How is Yana related to Zeba?
अकरम, शाहिद का पुत्र है. शाहिद की बहन, जूली का एक पुत्र जीशान और एक पुत्री याना है. ज़ेबा, जीशान की माँ की बहन है. याना, ज़ेबा से किस प्रकार संबंधित है?
(a) Mother / माँ
(b) Granddaughter / पोती
(c) Sister /बहन
(d) Niece / भतीजी/भांजी


Q6. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Seed, Sapling, Plant, Flower, ?
(a) Stem
(b) Fruit
(c) Root
(d) Branch
S6. Ans.(b)
Sol.
Successive stags of plant fertilization.
Q7. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary. 
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये. 
i. Aperture 
ii. Application 
iii. Appliance 
iv. Appeal
(a) iv, i, ii, iii
(b) i, iv, iii, ii
(c) i, iii, ii, iv
(d) i, ii, iii, iv
S7. Ans.(b)
Sol.
Aperture → Appeal → Appliance → Application
Q8. A’s weight is more than the weight of C, and A has the second highest weight. E weighs more than A. B weighs more than D. Who is the heaviest?
A का भर C के भार से अधिक है और A का भार दूसरा सबसे अधिक भार है. E का भार A से अधिक है. B का भार D से अधिक है. सबसे भारी कौन है?
(a) B
(b) D
(c) E 
(d) A

S8. Ans.(c)
Sol.
E > A > C 
And as A is second highest. Therefore E will be the highest.

Q9.In the given figure, how many pages are either new or white but not both? 
दिए गए चित्र में, कितने पेज या तो नए या सफेद हैं लेकिन दोनों नहीं हैं?
(a) 111
(b) 100
(c) 125
(d) 168
S9. Ans.(b)
Sol. Pages either new or white but not both 
= 43 + 57 
= 100 

Q10. How many triangles are there in the given figure?
दिए गए चित्र में कितने त्रिभुज हैं?

(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 14

S10. Ans.(b)
Sol. 11 triangles

You may also like to read:

          

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?