Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 22 September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा AB पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
Ans.(d)

Q2.In the following question, select the related letter pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
KLMN : IJKL : : TUVW : ?
(a) RSUT
(b) VWXY
(c) STUV
(d) RSTU
Ans.(d)


Q3.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
 कौन सा आंकड़ा प्रश्न आंकड़े में पैटर्न को पूरा करेगा?
Ans.(a)
Sol. Option (a) is correct due to alternate dot sign.

Q4.In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) DGJ
(b) KNQ
(c) RUX
(d) ILN
Ans.(d)


Q5.Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे वे शब्दकोश में होते हैं.
1. Clocklipe 2. Cloddier 3. Clodpates
4. Clodpolls 5. Clockwise
(a) 15234
(b) 23154
(c) 24315
(d) 51234
Ans.(a)
Sol.
1. clocklipe  
5. clockwise
2. cloddier
3. clodpates
4. clodpolls 

Q6.In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
5, 13, 40, 104, ?
(a) 229
(b) 239
(c) 259
(d) 269
Ans.(a)


Q7.The ratio of the present ages of Aman and Ankit is 2 : 1 and the sum of their present ages is 72 years. What will be Aman’s age (in years) after 6 years?
अमन और अंकित की वर्तमान आयु का अनुपात 2:1 है और उनकी वर्तमान आयु का योग 72 वर्ष है. 6 वर्ष बाद अमन की आयु (वर्षों में) क्या होगी?
(a) 30
(b) 48
(c) 52
(d) 54
Ans.(d)
Sol.
Let the present age of Aman = 2x
and Ankit = x
A.T.Q.⇒ 
2x + x = 72 
3x = 72 
x = 24
∴ Aman’s age = 2 × 24 = 48 
∴ Aman’s age after 6 years = 48 + 6 = 54 years 

Q8.There are five girls – R, S, T, P and Q sitting in a row facing north. T is sitting exactly in the middle of the row. Q is sitting to the immediate right and immediate left of P and T respectively. S is not sitting at the extreme end. Who is sitting third to the left of R?
पांच लड़कियों – R, S, T, P और Q एक पंक्ति में उत्तर की ओर मुख कर के बैठे हैं. T पंक्ति के बिलकुल बीच में बैठी है. Q, P और T के तत्काल दाएं और तत्काल बाईं ओर बैठा है. S अंतिम छोर पर नहीं बैठा है. R के बाईं ओर तीसरे स्थान पर कौन है?
(a) P
(b) Q
(c) S
(d) T
Ans.(b)
Sol.
P Q  T  S  R
Q is sitting third to the left of R.

Q9.If 6 @ 4 @ 7 = 101 and 2 @ 5 @ 11 = 150, then what is the value of A in A @ 8 @ 9 = 289?
यदि 6 @ 4 @ 7 = 101 और 2 @ 5 @ 11 = 150, तो A @ 8 @ 9 = 289, A का मान क्या है?
(a) 5
(b) 8 
(c) 12
(d) 17 
Ans.(c)
Sol.
6² + 4² + 7² = 101
2² + 5² + 112 = 150 
12² + 8² + 9² = 289 

Q10.If the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से उस संख्या का चयन करें जो प्रश्न चिह्न (?) के संकेत पर रखा जा सकता है.
 
(a) 112
(b) 144
(c) 156
(d) 186
Ans.(c)
Sol.
(2 + 3) × [(2 + 3) – 1] = 20 
(3 + 6) × [(3 + 6) –1] = 72  
(3 + 7) × [(3 + 7) – 1] = 90 
(7 + 4) × [(7 + 4) – 1] = 110 
(1 + 7) × [(1 + 7) – 1] = 56
(7 + 6) × [(7 + 6) – 1] = 156 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}