Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 22nd December (Solutions)

Dear Students,


As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC Translator, SSC Stenographer, RRB ALP, RPF SI and constable and many more, so we are here to help you with the subject that is common to all of the given exams. We are providing daily reasoning quizzes, practicing which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation. 

Q1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives.
 दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये।
BDCE : GIHJ : : QSRT : ?
(a) VWXY
(b) UWMX
(c) VXWY
(d) UWNX
Ans.(c)





Q2. For the following question, find the odd word/letters/number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये।
(a) BDF
(b) GIK
(c) LMO
(d) OQS
Ans.(c)





Q3. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे दिए गये प्रश्न में, एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद लुप्त है, आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा।
6, 11, 21, 36, 56, ?
(a) 42
(b) 51
(c) 81
(d) 91
Ans.(c)





Q4. Arrange the following words as per order in the dictionary.  
दिए गए शब्दों को शब्दकोश के क्रमानुसार व्यवस्थित कीजिये।
1. Patriot   
2. Pastor   
3. Patron   
4.   Pattern
5. Pastern
(a) 5, 2, 3, 1, 4
(b) 5, 2, 1, 3, 4
(c) 5, 2, 4, 1, 3
(d) 5, 2, 4, 3, 1
Ans.(b)
Sol. 
Dictionary order is –
5. Postern
2. Pastor
1. Patriot
3. Patron
4. Pattern


Q5. F is the brother of A. C is the daughter of A. K is the sister of F, G is the brother of C. Who is the uncle of G? 
F , A का भाई है।C , A की बेटी है। K , F की बहन है, G , C का भाई है। G का अंकल कौन है? bhai
(a) A
(b) C
(c) K
(d) F
Ans.(d)





Q6. If Jhansi is 12 ahead in rank of Prabha, who ranks 15th from last, then how many students are there in the class if Jhansi ranks 4th in order of merit?  
यदि झाँसी, प्रभा की रैंक से 12 आगे है, जिसकी रैंक अंतिम से 15वीं है, तो कक्षा में कितने विद्यार्थी है, यदि मेरिट के क्रम में झाँसी की रैंक चौथी है?  
(a) 23
(b) 27
(c) 30
(d) 31
Ans.(c)





Q7. दिए गए विकल्पों में से, वह शब्द चुनिए जो दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता है।
From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. 
ENVIRONMENT
(a) ENTER
(b) METRE
(c) IRON
(d) MOMENTUM
Ans.(d)
Sol. 
Momentum; there is no triple ‘M’ and single ‘U’ in ENVIRONMENT.


Ans.(d)





Q9. If 6 × 9 × 3 = 963 and 4 × 8 × 5 = 845 then 9 × 4 × 7 = ? 
यदि  6 × 9 × 3 = 963 है और  4 × 8 × 5 = 845 है तो 9 × 4 × 7 = ? कितना होगा?
(a) 974
(b) 479
(c) 497
(d) 749
Ans.(c)





Q10. For the following question, find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.  
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये। 
(a) बिल्ला /Tomcat
(b) बच्चा/Baby
(c) हिरण का बच्चा /Fawn
(d) शावक/Cub
Ans.(b)
Sol.
Except (b) Baby, all are animal child.


Q11. Ashok went 8 kms south and turned west and walked 3 kms. Again he turned north and walked 5 kms. He took a final turn to east and walked 3 kms. In which direction was Ashok from the starting point?
अशोक दक्षिण की ओर 8 कि.मी. जाता है और पश्चिम की ओर मुड़ता है और 3 कि.मी. चलता है। वह फिर से उत्तर की ओर मुड़ता है और 5 कि.मी. चलता है। वह अंतत: पूर्व की ओर मुड़ता है और 3 कि.मी. चलता है। अशोक, आरंभिक बिंदु के सन्दर्भ में अब कौन सी दिशा में हैं?
(a) पूर्व/East
(b) उत्तर/North
(c) पश्चिम/West
(d) दक्षिण/South
Ans.(d)





Q12. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 
आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है और निर्धारित करना है कि दिए गये निष्कर्षों/पूर्वधारणाओं में से कौन सा दिए गए कथन का निश्चित रूप से अनुसरण करता है।
Statement: कथन:
Ahimsa should be basic principle of human beings. All of us should practice Ahimsa.
अहिंसा मनुष्यों का मूल सिद्धांत होना चाहिए। हम सभी को अहिंसापूर्ण व्यवहार करना चाहिए।
Conclusions: निष्कर्ष:
I. We all know the real meaning of Ahimsa.
I. हम सभी अहिंसा का वास्तविक अर्थ जानते हैं।
Conclusions: निष्कर्ष:
II. Ahimsa promotes global harmony.
II. अहिंसा वैश्विक सद्भावना को बढ़ावा देती है।
(a) only conclusion I follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है।
(b) only conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है।
(c) Neither I conclusion nor II follows/ न तो निष्कर्ष I न ही निष्कर्ष II अनुसरण करता है।
(d) Both conclusion I & II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं।
Ans.(c)
Sol.
Neither I conclusion nor II follows


Q13. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?  
कौन सी उत्तर आकृति, प्रश्न आकृति के प्रतिरूप को पूरा करेगी?



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(b)


Q14. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्न उत्तर आकृतियों में से कौन सी प्रश्न आकृति की सही प्रतिबिम्ब होगी?



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(b)


Q15. In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., G can be represented by 03, 12, etc., and ‘L’ can be represented by 57, 65, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘DATE’  
एक शब्द को विकल्पों में से किसी एक में दिए गए संख्याओं के केवल एक समूह द्वारा दर्शाया गया है। विकल्पों में दिए गए संख्या समूहों को, नीचे दिए गए आव्यूह के अनुसार वर्णों के दो वर्गों द्वारा दर्शाया गया है। आव्यूह I के स्तंभों और पंक्तियों को 1 से 4 तक संख्यांकित किया गया है तथा आव्यूह II के स्तंभों और पंक्तियों को 5 से 9 तक। एक वर्ण को पहले आव्यूह की पंक्ति और बाद में इसके स्तम्भ द्वारा दर्शाया जा सकता है, उदा. G को 03, 12, इत्यादि द्वारा दर्शाया जा सकता है और ‘L’ को 57, 65, इत्यादि द्वारा दर्शाया जा सकता है। उस समूह को पहचानिए जो शब्द ‘DATE’ के लिए नहीं है। 



(a) 23, 68, 24, 97
(b) 14, 96, 11, 85
(c) 23, 96, 40, 85
(d) 32, 89, 10, 68
Ans.(a)
Sol. 
DATE → 23, 68, 24, 97 

    You may also like to read: