Reasoning Questions for Railway Exam 2018: 1st May 2018(Solutions)

Dear Readers,

Railway exam will be conducted in the month of April/May 2018 as per the official notification. So, Less time left for exam preparation, for this we are providing important questions, it will help you to score well in Reasoning section.



Directions (1-3): In each of the following questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series. 
नीचे दिए गए प्रश्नों में एक श्रंखला दी गई है जिसमे एक पद अज्ञात है अज्ञात पद ज्ञात कीजिये.

Q1. 325, 259, 204, 160, 127, 105, ?  
(a) 94
(b) 96
(c) 98
(d) 100


S1. Ans.(a)
Sol. The pattern is -66, -55, -44, -33, -22, ……
So, missing term = 105 – 11 = 94


Q2. 9, 27, 31, 155, 161, 1127, ?  
(a) 316
(b) 1135
(c) 1288
(d) 2254


S2. Ans.(b)
Sol. The pattern is ×3, +4, ×5, +6, ×7, …..
So, missing tem = 1127 + 8 = 1135


Q3. 3, 12, 27, 48, 75, 108, ?  
(a) 147
(b) 162
(c) 183
(d) 192


S3. Ans.(a)
Sol.



Q4. Which one of the four interchanges in signs and numbers would make the given equation correct? 
3 + 5 – 2 = 4
चिन्हों और संख्याओं के दिए गए चार बदलाव में कौन सा बदलाव समीकरण को सही बनाएगा? 
3 + 5 – 2 = 4   
(a) + and -, 2 and 3
(b) + and -, 2 and 5
(c) + and -, 3 and 5
(d) None of these


S4. Ans.(c)
Sol.
By making the interchanges given in (a), we get the question as 2 – 5 + 3 = 4 or 0 = 4, which is false.
By making the interchanges given in (b), we get the equation as 3 – 2 + 5 = 4 or 6 = 4, which is false.
By making the interchanges given in (c), we get the equation as 5 – 3 + 2 = 4 or 4 = 4, which is true.
So, the answer is (c).

Q5. Mohini went to the movies nine days ago. She goes to the movies only on Thursday. What day of the week is today? 
मोहिनी नौ दिन पहले फ़िल्म देखने जाती है. वह फ़िल्म देखने वीरवार को जाती है. आज हफ्ते का कौन सा दिन है?
(a) Thursday
(b) Saturday
(c) Sunday
(d) Tuesday

S5. Ans.(b)
Sol. Clearly, nine days ago, it was Thursday.
∴ Today is Saturday.

Q6. The positions of the first and the fifth digits in the number 83256479 are interchanged. Similarly, the positions of the second and the sixth digits are interchanged and so on. Which of the following will be the third to the right of the seventh digit from the right end after rearrangement?  
संख्या 83256479  के पहले और पांचवें अंक के स्थान को आपस में बदल दिया गया. इसी प्रकार दुसरे अंक और छठे अंक एक स्थान को आपस में बदल दिया गया और इसी प्रकार आगे. व्यवस्थापन के बाद निम्नलिखित में से कौन सा अंक दायें छोर से सातवें अंक के दाए से तीसरे स्थान पर होगा ?
(a) 3
(b) 4
(c) 7
(d) None of these

S6. Ans.(d)
Sol. The new number formed after rearrangement is 6 4 7 9 8 3 2 5
The seventh digit from the right end is 4. The third digit to the right of 4 is 8.


Q7. If the following series is written in the reverse order, which number will be fourth to the right of the seventh number from the left?  
7, 3, 9, 7, 0, 3, 8, 4, 6, 2, 1, 0, 5, 11, 13
यदि  नीचे दी गई श्रंखला को उलटे क्रम में लिखा जाए, तो कौन सा अंक बायें से सातवें अंक के दायें से चौथा अंक होगा?  
7, 3, 9, 7, 0, 3, 8, 4, 6, 2, 1, 0, 5, 11, 13
(a) 0
(b) 5
(c) 9
(d) 11


S7. Ans.(a)
Sol. The given series when written in the reserve order becomes:
13, 11, 5, 0, 1, 2, 6, 4, 8, 3, 0, 7, 9, 3, 7
Then 7th number from the left is 6. The 4th number to the right is 6 is 0.


Q8. Rearrange the letters given below to form a meaningful word and select from the given alternatives the word which is almost opposite in meaning to the word so formed. 
R B A N O E H C E R
नीचे दिए गए वर्णों की एक अर्थपूर्ण तरीके से व्यवस्थित कीजिये और उस शब्द का चयन कीजिये जिसका अर्थ निर्मित शब्द के ठीक विलोम है. 
R B A N O E H C E R
(a) Liking
(b) Happy
(c) Aversion
(d) Apprehension  


S8. Ans.(a)
Sol. The letters, on rearrangement, form the word ‘ABHORRENCE’ meaning ‘Hatred’, the opposite of which is ‘Liking’.
So, the answer is (a).


Directions (9-10): In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives. 
नीचे दिए गए प्रश्नों में (?) चिन्ह के स्थान पर क्या आना चाहिए?
Q9. Z, U, Q, ?, L 
(a) I
(b) K
(c) M
(d) N


S9. Ans.(d)
Sol.



Q10. A, CD, GHI, ?, UVWXY 
(a) LMNO
(b) MNO
(c) MNOP
(d) NOPQ

S10. Ans.(c)
Sol. Each term consist of consecutive letters in order. The number of letters in the terms goes on increasing by one at each step. Also, there is a gap of one letter between the last letter of the first term and the first term letter of the second term; a gap of two letters between the last letter of the second term and the first letter of the third term; and so on. So, there should be a gap of three letters between the last letter of the third term and the first letter of the desired term. 

So , The answer is = MNOP

You may also like to read:

      

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD