Reasoning Questions for Railway Exam 2018: 7th May 2018(Solutions)

Dear Readers,

Railway exam will be conducted in the month of April/May 2018 as per the official notification. So, Less time left for exam preparation, for this we are providing important questions, it will help you to score well in Reasoning section.



Directions (1–10) : In each of the following questions, select the related letter/word/ figure/ number from the given alternatives.
निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में, दिए गए विकल्पों से संबंधित अक्षर / शब्द / आकृति / संख्या का चयन करें।

Q1. Microphone : Loud :: Microscope : ?
माइक्रोफोन : लाउड :माइक्रोस्कोप : ?
(a) Elongate  / बढ़ाना
(b) Investigate  / जांच करें
(c) Magnify / बढ़ाना
(d) Examine  / जांचना

S1. Ans.(c)
Sol.
As Microphone makes sound louder similarly Microscope makes the object magnified.

Q2. ZRYQ : KCJB : : PWOV : ?
(a) GBHA
(b) ISJT
(c) ELDK
(d) EOFP

S2. Ans.(c)
Sol. Z – 8 → R
R + 7 → Y
Y – 8 → Q

K – 8 → C
C + 7 → J
J – 8 → B

P + 7 → W
W – 8 → O
O + 7 → V

E + 7 → L
L – 8 → D
D + 7 → K

Q3. ? : QEHMDF : : WIDELY : HVCDXK
(a) FRINGE
(b) STRING
(C) FRANCE
(d) DEMAND

S3. Ans.(a)
Sol.

Q4. Melt : Liquid : : Freeze : ?
पिघला: तरल:: जमा हुआ 😕
(a) Ice  / बर्फ
(b) Condense  / कंडेनस
(c) Solid   / ठोस
(d) Force / बल

S4. Ans.(c)
Sol. As on melting, liquid is formed, similarly on freezing solid is formed.

Q5. 8 : 24 : : ? : 32
(a) 5
(b) 6
(c) 10
(d) 8

S5. Ans.(b)
Sol. 24 → 2 × 4 ⇒ 8
32 → 3 × 2 ⇒ 6

Q6. 9 : 8 : : 16 : ?
(a) 27
(b) 17
(c) 16
(d) 18

S6. Ans.(a)
Sol. 9 ⇒ (3)² ⇒ (3 – 1)³ ⇒ 8
16 ⇒ (4)² ⇒ (4 – 1)³ ⇒ 27

Q7. Tree : Forest : : Grass : ?
पेड़ : जंगल : घास 😕
(a) Lawn  / मैदान
(b) Pond  / तालाब
(c) Nest  / घोंसला
(d) Floor / तल

S7. Ans.(a)
Sol. As Tree is found in Forest similarly Grass is found in Lawn.

Q8. AEFJ : KOPT : : ? : QUVZ
(a) GKLP
(b) GLKP
(c) HKLP
(d) HKQL

S8. Ans.(a)
Sol. A + 4 → E
E + 1 → F
F + 4 → J

J + 1 → K
K + 4 → O
O + 1 → P
P + 4 → T

G + 4 → K
K + 1 → L
L + 4 → P

P + 1 → Q
Q + 4 → U
U + 1 → V
V + 4 → Z

Q9. Peace : Uproar : : Creation : ?
शांति: उपरोक्त:: निर्माण:?
(a) Build  / बिल्ड
(b) Construction  / निर्माण
(c) Destruction  / विनाश
(d) Manufacture   / निर्माण

S9. Ans.(c)
Sol. As antonym of peace is uproar similarly antonym of creation is destruction.

Directions (10) : Find the odd word/ letter/ number/ figure from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों से विषम शब्द / अक्षर / संख्या / आकृति का चयन करें  

Q10.
(a) Radio  / रेडियो
(b) Television /  टेलीविजन
(c) Stereo  / स्टीरियो
(d) Loudspeaker / लाउडस्पीकर

S10. Ans.(b)
Sol. Only Television is audio-visual.

You may also like to read:

      

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD