Reasoning Questions for Railway Exam 2018: 24th March (Solutions)

Dear Readers,

Staff Selection Commission will hold the examination from 4th March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section and it is equally important for Railway exam which is going to be held in the month of April and May.We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग  4 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं जो रेलवे परीक्षाओं में भी आपके लिए सहायक होगी जो अप्रैल और मई में आयोजित होगी.

Directions (1-10): In each of the following questions, there is a certain relationship between two given numbers on one side of ∷ and one number is given on another side of ∷ while another number is to be found from the given alternatives, having the same relationship with this number as the numbers of the given pair bear. Choose the best alternative.
निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में, :: के बाईं ओर दी गई संख्या और :: के दायीं ओर दी गई संख्या के मध्य एक निश्चित संबंध है और नीचे दी गई श्रंखला में :: के बायीं ओर एक संख्या दी गई है और :: के दायीं ओर की संख्या को आपको ज्ञात करना है.

Q1. 25 : 37 ∷ 49 : ?
(a) 41
(b) 56
(c) 60
(d) 65
S1. Ans.(d)
Sol. 25 : 37 ∷ 49 : ?
5² : 6² + 1
7² : 8² + 1 = 65

Q2. 5 : 124 ∷ 7 : ?
(a) 125
(b) 248
(c) 342
(d) 343
S2. Ans.(c)
Sol. 5 : 124 ∷ 7 : ?
5 : 5³ – 1
7 : 7³ – 1 = 342

Q3. 5 : 36 ∷ 6 : ?
(a) 48
(b) 49
(c) 50
(d) 56
S3. Ans.(b)
Sol. 5 : 36 ∷ 6 : ?
5 : 6²
6 : 7² = 49

Q4. 0.16 : 0.0016 ∷ 1.02 : ?
(a) 0.0102
(b) 0.102
(c) 1.020
(d) 10.20
S4. Ans.(a)
Sol. 0.16 : 0.0016 ∷ 1.02 : ?
0.16 ×1/100=0.0016
1.02×1/100=0.0102

Q5. 7 : 56 ∷ 9 : ?
(a) 63
(b) 81
(c) 90
(d) 99
S5. Ans.(c)
Sol. 7 : 56 ∷ 9 : ?
7 × 8 = 56
9 × 10 = 90

Q6. 9 : 8 ∷ 16 : ?
(a) 27
(b) 18
(c) 17
(d) 14
S6. Ans.(a)


Q7. 8 : 81 ∷ 64 : ?
(a) 125
(b) 137
(c) 525
(d) 625
S7. Ans.(d)
Sol. 8 : 81 ∷ 64 : ?
8 → 2³
81 → 3⁴
64 → 4³
5⁴ → 625

Q8. 182 : ? ∷ 210 : 380
(a) 156
(b) 240
(c) 272
(d) 342
S8. Ans.(d)
Sol. 182 : ? ∷ 210 : 380
210 ⇒ 14 × 14 + 14
380 ⇒ 14 + 5 ⇒ 19 ⇒ 19 × 19 + 19
182 ⇒ 13 × 13 + 13
13 + 5 ⇒ 18 ⇒ 18 × 18 + 18
⇒ 342

Q9. 42 : 56 ∷ 110 : ?
(a) 18
(b) 132
(c) 136
(d) 140
S9. Ans.(b)
Sol. 42 : 56 ∷ 110 : x
6 × 7 = 42
7 × 8 = 56
110 → 10 × 11
x ⇒ 11 × 12 = 132

Q10.Ashok went 8 kms south and turned west and walked 3 kms. Again he turned north and walked 5 kms. He took a final turn to east and walked 3 kms. In which direction was Ashok from the starting point?
अशोक 8 किलोमीटर दक्षिण की ओर चलता है और फिर वह पश्चिम की ओर मुड़ता है और 3 किमी चलता है. फिर फिर वह उत्तर की ओर मुड़ता है और 5 किलोमीटर चलता है. वह पूर्व की ओर एक अंतिम बार मुड़ता है और 3 किमी चलता है. अशोक प्रारंभिक बिंदु से किस दिशा में है?
(a) East/पूर्व
(b) North/उत्तर
(c) West/पश्चिम
(d) South/दक्षिण
S10. Ans.(d)
Sol. Ashok’s movement show below:
He starts from A then A to B, B to C, C to D and D to E.
E is in south direction from the starting point A.

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?