Reasoning Questions for Railway Exam 2018: 18th March(Solutions)

Dear Readers,

Staff Selection Commission will hold the examination from 4th March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section and it is equally important for Railway exam which is going to be held in the month of April and May.We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग  4 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं जो रेलवे परीक्षाओं में भी आपके लिए सहायक होगी जो अप्रैल और मई में आयोजित होगी.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
68 : 130 : : 222 : ?
(a) 345
(b) 365
(c) 355
(d) 350

S1. Ans.(d)
Sol. 4³ + 4 : 5³ + 5 : : 6³ + 6 : 7³ + 7 = 343 + 7 = 350

Q2. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
(a) CZHK
(b) SENO
(c) XUBU
(d) MLAE

S2. Ans.(a)
Sol. There is no vowel.

Q3. Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Follicle   2. Folk   3. Follow   4. Foliage
(a) 4, 2, 1, 3
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 2, 4, 3, 1

S3. Ans.(a)
Sol. Correct sequence is –
Foliage → folk → follicle →  follow

Q4. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
463, 452, 439, 424, ?
(a) 407
(b) 413
(c) 419
(d) 411

S4. Ans.(a)
Sol. The difference between numbers –11, –13, –15 & –17 so, next no. is 424 – 17 = 407

Q5. X is the husband of Y. W is the daughter of X. Z is the husband of W. N is the daughter of Z. What is the relationship of N to Y?
(a) Cousin
(b) Niece
(c) Daughter
(d) Grand daughter

S5. Ans.(d)
Sol.
Make family tree.

Q6. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
AIDS : VIRUS : : MALARIA : ?
(a) Protozoa
(b) Bacteria
(c) Fungi
(d) Algae

S6. Ans.(a)
Sol.
First is disease, second is cause.

Q7. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
58531 : 11 : : 78363 : ? 
(a) 2
(b) 9
(c) 4
(d) 7

S7. Ans.(b)
Sol.
78363 is divisible by 9.

Q8. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
(a) EV
(b) GT
(c) JQ
(d) PL

S8. Ans.(d)
Sol.
Except ‘PL’ others are opposite pairs of each other.

Q9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
? , Kerosene, Diesel, Fuel oil
(a) Lubricating oil
(b) Asphalt
(c) Petrol
(d) Wax

S9. Ans.(c)
Sol.
These are petroleum products.

Q10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
MNP, STV, YZB, ?
(a) GHJ
(b) JKM
(c) EFH
(d) CDB

S10. Ans.(c)
Sol.

You may also like to read: