Reasoning Practice Test For SSC CPO Exam

 

Directions (1-4): Find the odd word/letter/numbers /figure from the given responses.
1.
Reward : Punishment
Object : Permit
Sharp : Blunt
Cold : Cool
Solution:
Cold and cool are relative synonyms. In all other pairs, the two words are antonymous to each other.
2.
ZVRN
UQMJ
SOKG
TPLH
Solution:
In all other option , difference between letters is 4.
3.
52, 68
63, 77
64, 80
50, 66
Solution:
Except in number pair 63, 77 in all other number pairs there is a difference of 16 between the two numbers.
4.
Bangalore
Guwahati
Bhopal
Ranchi
Solution:
All except Guwahati are capital cities.
5. In the year 1988, Independence Day was celebrated on Wednesday, and then this day was celebrated in 1989 on which day?
Monday
Tuesday
Thursday
Friday
Solution:
Day on 15 August ( Independence Day), 1988 = Wednesday
Day on 15 August, 1989 =?
Number of odd days between 15 August, 1988 and 15 August, 1989 = 1
Hence, day on 15 August, 1989 = Wednesday + 1 = Thursday
6. In this question you have to identify the correct response from the given premises stated according to following symbols. 
If ˃ =  , ˅ = x, ˂ = +, ˄= – , + = =, x = ˂, – = ˃
6˂ 2˃ 3˄ 8 ˅ 4 +13
6 ˄2˂ 3 ˃8 ˂4 -13
6 ˅2˂ 3˄ 8 ˃4 ×13
6˃2 ˅3˂ 8˄ 4 +13
Solution:
6˃2 ˅3˂ 8˄ 4 +13
6÷2×3+8-4 = 13
13 = 13
7. Find the missing number form the given responses. 
6      15     20 
8       4       5
3       5      20 
___ ____ __ 
102  130    ? 

45
240
405
120
Solution:
6 x 8 + 3 = 51*2=102
15 x 4 + 5 = 65*2=130
20 x 5 + 20 = 120*2=240
8. Find the missing number?
22
33
11
12
Solution:
594 ÷ 198 = 3
198 ÷ 66 = 3
66 ÷ 3= 22
9. If the letters in PRABA are coded as 27595 and THILAK are coded as 368451, how can BHARATI be coded?
9657539
9567538
9657538
9567568
10. If in a code language PARENT is written as BDFGJK and CHILDREN is written as MOXQUFGJ, how is REPRINT written in that code?
FGBFXGD
BGBFXJK
FGBUXJK
FGBFXJK
Solution:
R->F, E->G, P->B, I->X, N->J, T->K
11. A statement followed by two assumptions I & II is given. You have to consider the statement to be true even if they seem at variance from commonly known facts and decide which one of the four given alternatives is correct. 
Statement: If people are intelligent they should be creative.
Assumptions: 
(I) Creativity and intelligence are related.
(II) Creative people are intelligent.
Only I is valid
Only II is valid
Both I and II are valid
Both I and II are invalid
Solution:
Only assumption I is valid Assumption II is mere restatement.
12. Vineet said to Saurav, “Mini is your maternal aunt and my mother is also your maternal aunt and Reeva is my sister”. Now, find out how is Reeva related to Saurav?
Cousin
Brother
Cannot be determined
Nephew
13. Roonie walks a distance of 3 kms towards North, then turns to his left and walks for 2 kms. He again turns left and walks for 3 kms. At this point he turns to his left and walks for 3 kms. How many kms is he from the starting point? 

5 Kms
3 Kms
2 Kms
1 Kms
Solution:
14. In the following question a group of capital letters is given and its code equivalent is given as one of the answer choices. Select the correct code for NITER 
A N G E R T I M U P 
5  1  0  9  6  2 7  3  8  4
71936
72196
17926
17296
15. A word given in capital letters is followed by four answer words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given word. Find out that word. ‘INTERVENTIONISM’.
MENTION
TERRORISM
INTERIM
MISTER
Solution:
There is no sufficient ‘R’ letter in the keyword.
16. In a joint family there are father, mother, 3 married sons and one unmarried daughter. Of the sons, 2 have 2 daughters each, and one has a son. How many female members are there in a family?
2
3
6
9
Solution:
Female members: Mother, 3 daughters- in- law, one daughter. Four granddaughters. Thus there are 9 female members.
17. Which one set of letters when subsequently placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
 i j – – j i i – – i j –
j i i j j
i i j i j
i i j i i
i i i i i
Solution:
The pattern i j i is repeated.
Directions (18-19): Select the related letters/word/ number/figure from the given alternatives. 
18. MASTER : OCUVGT : : LABOUR : ?
NCDQWT
NCCQWT
NCQDWT
NCDWQT
Solution:
19. 2 : 12 : 8 : ?
396
576
18
128
Solution:
2: 12 : : 8 : 576
2: 22 x 3 : : 8 : 82 x 9
20. In the following figure, the boys who are athletic and are disciplined are indicated by which number?

 

 

1
2
6
10
Solution:
The number 2 is common to rectangle, circle and square.
Directions (21-22): In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both of the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Read the statements and conclusions which follow it and–
Give answer (a) if only conclusion I is true.
Give answer (b) if only conclusion II is true.
Give answer (c) if either conclusion I or conclusion II is true.
Give answer (d) if neither conclusion I nor conclusion II is true.
21. Statements:
Some desks are chairs.
Some chairs are doors.
 Some doors are walls.
Conclusions: 
I. Some walls are chairs.
II. No chair is a wall.
a
b
c
d
Solution:
22. Statements: 
All stars are fishes.
Some fishes are moons.
 All moons are birds.
Conclusions:
I. Some birds are fishes.
II. Some stars are moons.
a
b
c
d
Solution:
23. Three positions of a dice are given , find out on their basis that which digit will be opposite to ‘2’?

 

3
5
1
6
Solution:
digit will be opposite to ‘2’ = 6
24. Select a suitable figure from the four alternatives that would complete the figure matrix.

 

a
b
c
d
Solution:
The third figure in each row comprises of parts which are not common to the first two figures.
25. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.
a
b
c
d
               
 
 
 
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD