Reasoning: Odd One Out Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 2nd June (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get the dream job. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Directions (1-5): In each of the following questions, three of the given four are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group in the following questions?
नीचे दिए गये प्रश्नों में चार विकल्प दिए गए हैं जिनमें से तीन एक निश्चित रूप से एक जैसे हैं और एक समूह का निर्माण करते हैं. दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जो इस समूह से संबंधित नहीं है?

Q1. 
(a) 125
(b) 343
(c) 27
(d) 144
Ans.(d)
Sol. Except 144 other three are perfect cubes.

Q2. 
(a) 1331
(b) 512
(c) 343
(d) 491
Ans.(d)
Sol. Except 491 other three are perfect cubes.

Q3. 
(a) 8216
(b) 3310
(c) 12224
(d) 6424
Ans.(b)
Sol. 8 × 2 = 16
12 × 2 = 24
6 × 4 = 24

Q4. 
(a) 8632
(b) 7552
(c) 5833
(d)2964 
Ans.(d)
Sol. 8 + 6 + 3 + 2 = 19
7 + 5 + 5 + 2 = 19
5 + 8 + 4 + 2 = 19
2 + 9 + 6 + 4 = 21

Q5. 
(a) 9875
(b) 3589
(c) 4975
(d) 9439
Ans.(a)
Sol. 9 + 8 + 7 + 5 = 29
3 + 5 + 8 + 9 = 25
4 + 9 + 7 + 5 = 25
9 + 4 + 3 + 9 = 25

Directions (6-8): In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, which one is different. Choose out the odd one.
नीचे दिए गये प्रश्नों में चार विकल्प दिए गए हैं जिनमें से तीन एक निश्चित रूप से एक जैसे हैं और एक समूह का निर्माण करते हैं. दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जो इस समूह से संबंधित नहीं है?
Q6. 
(a) Sparrow / गौरैया
(b) Eagle/ चील
(c) Crow/ कौआ
(d) Ostrich/ शुतुरमुर्ग
Ans.(d)
Sol. Except ostrich other three can fly.

Q7. 
(a) Yellow/ पीला
(b) Pink/ गुलाबी
(c) Orange/ नारंगी
(d) Green/ हरा
Ans.(b)
Sol. Pink is not a VIBGYOR color.

Q8. 
(a) Priest/ पुजारी
(b) Padre/ पादरी
(c) Monk/ साधु
(d) Knight/ शूरवीर
Ans.(d)
Sol. Knight is different from other three.

Directions (9-10): In each of the following questions, some letters or groups of letters are given all of which except one, share a common similarity while one is different. Choose the odd one out.
नीचे दिए गये प्रश्नों में चार विकल्प दिए गए हैं जिनमें से तीन एक निश्चित रूप से एक जैसे हैं और एक समूह का निर्माण करते हैं. दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जो इस समूह से संबंधित नहीं है?

Q9. 
(a) JIS
(b) MHU
(c) SRQ
(d) YGF
Ans.(c)
Sol. According to the corresponding value of position.
J + I = S
M + H = U
Y + G = F

Q10. 
(a) 20K9
(b) 14D10
(c) 9K2
(d) 23S4
Ans.(c)
Sol. According to the corresponding value of position.
20 – 9 = K (11)
14 – 10 = D (4)
23 – 4 = S (19) 

You may also like to read:

Download SSC CPO Admit Card 2018