Reasoning: Analogy Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 5th July (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get the dream job. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Direction(1-10):Select the related word/letters/number from the given alternatives.
निर्देश (1-10): दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर / संख्या का चयन कीजिये.
Q1.
Binocular : View : : ? : ?
दूरबीन : दृश्य :: ? : ?
(a) Shovel/ फावड़ा : Scoop/ खोदना 
(b) Spanner/ नापनेवाला: Guard/ गार्ड 
(c) Tongs/ चिमटा: Bore/ सुराख़ करना 
(d) Chisel / छेनी: Grind/ पीसना
S1. Ans.(a)
Sol.
Binocular is used to view.
Shovel is used to scoop.

Q2.
JMPQ : HKNO : : LCOP : ?
(a) JANM
(b) JAMN
(c) MAJP
(d) JANN
S2. Ans.(b)
Sol.
– 2 series 

Q3.  
 6 : 215 : : 8 : ?
(a) 510
(b) 511
(c) 512
(d) 520
S3. Ans.(b)
Sol.
6³ – 1 = 215 
8³ – 1 = 511

Q4.  
Fox : Vixen : : ? : ?
लोमड़ी : मादा लोमड़ी :: ? : ?
(a) Butterfly / तितली  : Caterpillar/ इल्ली
(b) Buck/ हिरन  : Doe/ हिरणी
(c) Colt/ बछेड़ा : Horse/ घोड़ा
(d) Bee/ मक्खी : Drone/ नर मधुमक्खी
S4. Ans.(b)
Sol. Male Female 
Fox   → Vixen 
Buck  → Doe 

Q5.
PQR : MNO : : DEF : ?
(a) ACC
(b) ACB
(c) ABC
(d) BCA
S5. Ans.(c)
Sol. –3 series 

Q6.
13 : 167 : : 15 : ?
(a) 223
(b) 224
(c) 225
(d) 227
S6. Ans.(a)
Sol. (13)^2-2=167 
(15)^2-2=223 

Q7.
Scissors : Cloth : : Axe : ?
कैंची : कपड़ा : : कुल्हाड़ी : ?
(a) Stone / पत्थर 
(b) Wood / लकड़ी 
(c) Hunt / शिकार करना 
(d) Vegetables / सब्जियां 
S7.Ans(b)
Sol. Scissors is used to cut cloth
Axe is used to cut wood.

Q8.
PQRS : QSUW : : ABCD : ?
(a) BCDE
(b) BDHF
(c) BDGI
(d) BDFH
S8.Ans(d)
Sol. 

Q9.
REKM : UHNP : : PKDL : ?
(a) SNGO
(b) SGNO
(c) SNOG
(d) MHAG
S9.Ans(a)
Sol. +3 Series

Q10. 
5 : 125 : : 11 : ?
(a) 1231
(b) 1331
(c) 1441
(d) 1551
S10.Ans(b)
Sol. 53 = 125 ; 113 = 1331

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?