Indian Polity Quiz for SSC CGL 2016 & Railways Exam

Dear Readers,We are providing you a Polity Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL
1. On whose satisfaction period of emergency shall be extended for operation in case security of India or any part of the Indian territory is threatened—
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) President of India
(D) Vice-President of India

Answer:(C)


2. Who declares the financial emergency—
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) None of the above
Answer:(A) 


3. After declaration of financial emergency by the President, what is the period of operation without approval by the Parliament—
(A) Three Months
(B) Four Months
(C) Two Months
(D) One Month
Answer:(C)


4. Within what period, the Parliament has to approve Financial emergency declared by the President—
(A) Six Months
(B) Two Months
(C) Three Months
(D) Four Months
Answer: (B)


5. In Financial Emergency, salaries and allowances of which groups get reduction—
(A) Central Government Employees
(B) Judges of the Supreme Court and High Courts
(C) A & B
(D) None of the above
Answer:(C)


6. If any State Government fails to comply with or to give effect to any direction given by the Union Government, who can come to conclusion that a situation has arisen in which the State cannot carry out governance in accordance with the provision in the Constitution—
(A) President 
(B) Prime Minister
(C) Home Minister
(D) Supreme Court
Answer:(A)


7. Which Constitutional Amendment introduced the subject Tribunal in the Indian Constitution—
(A) Forty-second Amendement Act
(B) Sixty-ninth Amendment Act
(C) Seventeenth Amendment Act
(D) Seventy-one Amendment Act
Answer:( A)


8. On which Administrative Tribunal have no right to adjudicate disputes—
(A) Members of the Defence Forces
(B) Officers and Servants of the Supreme Court or of any High Court
(C) Members of the Secretariat Staff of Parliament or of any legislature of any State or Union Territory
(D) All of the above
Answer:( D)


9. Administrative Tribunals entertain those employees who are under employment with whom?
(A) Union or State Government
(B) A Local or other authority within the territory of India
(C) A Corporation owned or controlled by the Government
(D) All of the above
Answer:(D)


10. Who appoints Chief Election Commissioner—
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) None of the above


Answer:(A)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD