Latest SSC jobs   »   History Quiz for SSC CGL 2016...

History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

 Dear Readers,We are providing you a History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL._40.1



1. Who was the first king to conquer Malwa, Gujarat and Maharashtra ?
(a) Skandagupta
(b) Harshavardhana
(c) Samudragupta
(d) Chandragupta Maurya 

Answer: Chandragupta Maurya

2. Name the great Hindu King who combined in himself the qualities of Samudragupta and Ashoka ?
(a) Harshavardhana
(b) Chandragupta II
(c) Kanishka
(d) Chandragupta I



Answer: Harshavardhana

3. The Arab conquest of Sindh took place in
(a) 712 A.D.
(b) 1009 A.D.
(c) 740 A.D.
(d) 1001 A.D.

Answer: 712 A.D.

4. Sakas were finally overthrown by
(a) Chandragupta Vikramaditya
(b) Devapala
(c) Gautamiputra Satakarni
(d) Kanishka

Answer: Gautamiputra Satakarni

5. Who among the following was not a Saka ruler?
(a) Nahapana
(b) Menander
(c) Rudradaman
(d) Sodassa

Answer: Menander

6. Maurya empire declined after Ashoka mainly because of
(a) Weak successors of Asoka
(b) Decentralisation of powers
(c) Ashoka’s excessive patronage to Buddhism.
(d) The policy of ahimsa leading to military weakness.


Answer: Weak successors of Asoka

7. In early ancient India, the largest urban centre was
(a) Pataliputra
(b) Kanauj
(c) Taxila
(d) Kausambi

Answer: Pataliputra

8. Which Saka ruler was responsible for important irrigation works in Saurashtra ?
(a) Nahapana
(b) None of these
(c) Menander
(d) Rudradaman

Answer: Rudradaman

9. The most important kingdom in Deccan and Central India after the Mauryas was the
(a) Pallavas
(b) Satavahanas
(c) Cholas
(d) Vakatakas

Answer: Satavahanas

10. Which of the following dynasties ruled over Magadha in the 6th century B.C. ?
(a) Sisunaga
(b) Haryanka
(c) Mauryas
(d) Nandas

Answer: Haryanka