Ranking Test questions for SSC CGL Exam

Dear Readers,

Here we are providing a Reasoning quiz accordance with the syllabus of SSC CGL Tier-I, This post comprises 15 Questions of ranking test which really helps you getting more marks in final exam.


Q1. Akash ranks seventh from the top and twenty-sixth from the bottom in a class. How many students are there in the class?  
(a) 31
(b) 32
(c) 33
(d) 34
S1. Ans.(b)
Sol. Clearly, the whole class consists of: 

So, total students =  (6 + 1 + 25) = 32 students.

Q2. In a row of 40 girls, when Kanika was shifted to her left by 4 places her number from the left end of the row became 10. What was the number of Swati from the left end of the row if Swati was three places to the right of Kanika’s original position?  
(a) 18
(b) 20
(c) 19
(d) None of these  
S2. Ans.(d)
Sol. 
Swati is 3 places to the right of Kanika’s original position. 

Clearly, Swati is 17th from the left end. 

Q3. In a row of girls, Kamya is fifth from the left and Preeti is sixth from the right. When they exchange their positions, then Kamya becomes thirteenth from the left. What will be Preeti’s position from the right?  
(a) 7th 
(b) 11th 
(c) 14th 
(d) 18th 
S3. Ans.(c)
Sol. 
Thus, the row consists of (12 + 1 + 5) = 18 girls. 
Now, Preeti’s new position is Kamya’s earlier position which is 5th from the left. 
Number of girls to the right of Preeti = (18 – 5) = 13

So, Preeti’s new position is 14th from the right.

Q4. If Atul finds that he is twelfth from the right in a line of boys and fourth from the left, how many boys should be added to the line such that there are 28 boys in the line?   
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 20
S4. Ans.(b)
Sol. Clearly, number of boys in the line = (11 + 1 + 3) = 15 

∴ Number of boys to be added = (28 – 15) = 13.  

Q5. In a class of 60, where girls are twice that of boys, Kamal ranked seventeenth from the top. If there are 9 girls ahead of Kamal, how many boys are after him in rank? 
(a) 3
(b) 7
(c) 12
(d) 23
S5. Ans.(c)
Sol. Let the number of boys be x. 
Then, number of girls = 2x
∴ x + 2x = 60 or 3x = 60 or x = 20 
So, number of boys = 20 and number of girls = 40 
Number of students behind Kamal in rank = (60 – 17) = 43 
Number of girls ahead of Kamal in rank = 9 
Number of girls behind Kamal in rank = (40 – 9) = 31

∴ Number of boys behind Kamal in rank = (43 – 31) = 12  

Q6. Ravi is 7 ranks ahead of Sumit in a class of 39. If Sumit’s rank is seventeenth from the last, what is Ravi’s rank from the start? 
(a) 14th 
(b) 15th 
(c) 16th 
(d) 17th 

S6. Ans.(c)
Sol. 
So, Ravi is 24th form the last. 
Number of students ahead of Ravi in rank = (39 – 24) = 15 

So, Ravi is 16th from the start. 

Q7. In a row of boys, A is thirteenth from the left and D is seventeenth from the right. If in this row A is eleventh form the right then what is the position of D from the left? 
(a) 6th 
(b) 7th 
(c) 10th 
(d) 12th 
S7. Ans.(b)
Sol. 
 
So, number of boys in the row = (12 + 1 + 10) = 23 
Now, D is 17th from the right

D’s position from left = (23 – 16) = 7th  

Q8. Rohit is seventeenth from the left end of a row of 29 boys and Karan is seventeenth from the right end in the same row. How many boys are there between them in the row? 
(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) Data inadequate 
S8. Ans.(a)
Sol. 
Total number of boys = 29
Number of boys to the left of Karan = (29 – 17) = 12
So, Karan is 13th from the left end. Also, Rohit is 17th from the left end. 

Clearly, there are 3 boys between Rohit and Karan. 

Q9. Forty boys are standing in a row facing the North. Amit is eleventh from the left and Deepak is thirty-first from the right end of the row. How far will Shreya, who is third to the right of Amit in the row, be from Deepak?  
(a) 2nd 
(b) 3rd 
(c) 4th 
(d) 5th 
S9. Ans.(c)

Sol. Number of boys to the left of Deepak = (40 – 31) = 9 
So, Deepak is 10th from the left end.
Sherya is third to the right of Amit. So Shreya is 14th from the left end

Clearly, Shreya is fourth to the right of Deepak.  

Q10. In a queue, A is eighteenth from the front while B is sixteenth from the back. If C is twenty-fifth from the front and is exactly in the middle of A and B, then how many persons are there in the queue? 
(a) 45
(b) 46
(c) 47
(d) 48 
S10. Ans.(c)
Sol. A is 18th from front and C is 25th 
Number of persons between A and C = 6 
Since C is exactly in middle of A and B, so number of persons between C and B = 6 

∴ Number of persons in the queue = (17 + 1 + 6 + 1 + 6 + 1 + 15) = 47. 

Q11. In a row of girls, there are 16 girls between Priya and Natasha. Priya is thirty-second from the left end of the row. If Priya is nearer than Natasha to the right end of the row, then how far away is Natasha from the left end of the row?  
(a) Data inadequate 
(b) 14th 
(c) 15th 
(d) 16th 
S11. Ans.(c)

Sol. There are two possible arrangements: 
But since Priya is nearer than Natasha to the right end of the row, so only arrangement II follows. 
Number of girls to the left of Natasha in II = [31 – (1 + 16) = 14 

Clearly, Natasha is 15th form the left end of the row.

Q12. In a queue, Shikhar is ninth from the back. Arun’s place is eighth from the front. Nikhil is standing between the two. What could be the minimum number of boys standing in the queue? 
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 14
S12. Ans.(b)
Sol. The maximum given rank for a boy from one side of queue is 9. So, we first consider a queue of 9 boys.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 
S                 A
But, in this queue, there are even number of boys between Shikhar and Arun and as such, the middle position of Nikhil cannot be ascertained. 
Now, consider an arrangement of 10 boys in a queue. 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 
   S      N        A

Hence, required number of students = 10 

Q13. In a row of girls facing North, Reena is 10th to the left of Pallavi, who is 21st from the right end. If Malini, who is 17th form the left end, is fourth to the right of Reena, how many girls are there in the row?  
(a) 37
(b) 43
(c) 44
(d) Data inadequate 
S13. Ans.(b)
Sol. Pallavi is 21st from right and Reena is 10th to the left of Pallavi. So, Reena is 31st from right. 
Malini is 4th to the right of Reena. So, Malini is 27th from the right. Also, Malini is 17th from the left. 

∴ Number of girls in the row = (26 + 1 + 16) = 43. 

Q14. George is fifth from the left and Peter is twelfth from the right end in a row of children. If Peter shifts by three places towards George, he becomes tenth from the left end. How many children are there in the row? 
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 24
S14. Ans.(d)
Sol. Clearly, George lies towards the left end while Peter lies towards the right end of the row. So, when Peter shifts towards George, he shifts 3 places to the left. Thus, Peter is now 15th from the right end. But, Peter is 10th from the left end. 

∴ Number of children in the row = (14 + 1 + 9) = 24. 

Q15. In a row of girls, Rita and Monika occupy the ninth place from the right end and tenth place from the left end, respectively. If they interchange their places, then Rita and Monika occupy seventeenth place from the right end and eighteenth place from the left end respectively. How many girls are there in the row?  
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) Data inadequate 
S15. Ans.(b)
Sol. 
After interchange
 

∴ Number of girls in the row = (16 + 1 + 9) = 26.  




  
 



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD