QUIZ ON THE PATTERN OF SSC CHSL 2016 EXAM




1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Questions: 1 / 20

Q1. In a row of 16 girls, when Vaishali was shifted by two places towards the left she became 7th from the left end. What was her earlier position from the right end?

7th
8th
9th
10th
Solution:

Questions: 2 / 20

Find the ?

0
8
125
216
Solution:

Clearly, (5-4)^3=1,(7-3)^3=64,
(11-8)^3=27
 So, missing number = (8-2)^3=216.
Questions: 3 / 20

 a
 b
 c
 d
Questions: 4 / 20

Q4. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
325, 259, 202, 160, 127, 105, 94

259
202
94
127
Solution:

. The correct pattern is –66, –55, –44, –33, –22, –11.
So, 202 is wrong and must be replaced by (259–55) i.e. 204
Questions: 5 / 20

Q5. In a certain code, ‘ill be pee’ means ‘roses are blue’, ‘sik hee’ means ‘red flowers’ and ‘pee mit hee’ means ‘flowers are vegetables’. How is ‘red’ written in that code?

sik
be
hee
cannot be determined
Solution:

‘ill be pee’ -> ‘roses are blue’ ….(i)

sik hee’ -> ‘red flowers’ ………..(ii)
‘pee mit hee’ ->
‘flowers are vegetables’ ……(iii)
 In (ii) and (iii), the common code-word is ‘hee’
 So, ‘hee’ stands for ‘flowers’.
Thus, in (ii), ‘sik’ stands for ‘red’.
Questions: 6 / 20

Q6. Why is demographic dividend likely to be manifested in India in future? 

Population in the age group between 8-15 years is likely to increase.
Population of children below 7 years is likely to increase
Population in the age group of 15-64 years is likely to increase
opulation in the age group above 65 years is likely to increase
Questions: 7 / 20

Q7. Who was invited by Lord Wavell to form the Interim Government in India in 1946?

Dr. Rajendra Prasad
Jawahar Lal Nehru
Sardar Vallabhbhai Patel
C. Rajagopalachari
Questions: 8 / 20

Q8. The most highly developed inland waterways are found in 

Asia
Europe
North America
South America
Questions: 9 / 20

Q9. Which of the following latitudes passes through India? 

Arctic circle
Tropic of Capricorn
Tropic of Cancer
Equator
Questions: 10 / 20

Q10. Rainbow is formed due to

refraction, reflection and dispersion of light through a water droplet
Reflection and dispersion of light through a water droplet
only refraction of light
only dispersion of light
Questions: 11 / 20

Q11. A line XY drawn parallel to the BC the base of triangle ABC, meet AB and AC at point X and Y respectively. If AB = 5 BX and YC = 3 cm, then AY is

8 cm
15 cm
10 cm
12 cm
Solution:

Questions: 12 / 20

Q12. Two pipes A and B can fill a tank in 15 minutes and 20 minutes respectively both the pipes are opened together. But, after 4 minutes, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank?

10 min 20 sec
11 min 45 sec
12 min 30 sec
14 min 40 sec
Solution:

Questions: 13 / 20

Q13. P + Q + R + S is odd. At least how many of these (is/are) odd?

0
1
2
Cannot be determine
Solution:

. If 1 odd + 3 even number them sum will be odd.
So there should be at least one number will be odd.
Questions: 14 / 20

Q14. When a two-digit number is divided by the sum of its digits, the quotient is 4. If the digits are reversed, the new number is 6 less than twice the original. The number is

12
21
42
24
Solution:

Let the two digit number is xy
(10x+y)/(x+y)=4
10x + y = 4(x+ y)
6x = 3y …(i)
Again, now,
10y + x = 2(10x + y) – 6
10y + x = 20x + 2y – 6
19x – 8y = 6 …(ii)
 By solving these two equation,
x = 2
y = 4
Number will be 24.
Questions: 15 / 20

Q15. Find the value of 896 × 896 – 204 × 204.

781200
761200
771200
764200
Solution:

. a^2-b^2 = (a + b) (a – b)
(where a = 896 and b = 204)
= (896 + 204) (896 – 204)
= 1100 × 692 = 761200
Questions: 16 / 20

Directions (16-17): Choose the option which is the antonym of the word mentioned in the question
Q16. Exhilaration

lowness
dejection
lukewarm
hostility
Solution:

. Exhilaration-a feeling of excitement, happiness, or elation., dejection- a sad and depressed state; low spirits.
Questions: 17 / 20

Directions (16-17): Choose the option which is the antonym of the word mentioned in the question.

Q17. Irreverent

reverent
magnificent
saintly
sincere
Solution:

reverent-feeling or showing deep and solemn respect.
Questions: 18 / 20

Q18. Each word given below is spelt differently. Tick mark the choice which gives the correct spelling.

predicamant
predicament
pridicament
pridicamant
Solution:

Predicament – is correct spelling.
Questions: 19 / 20

Directions (19-20): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q19. Babble

sound
prattle
chaos
mischief
Solution:

Babble- talk rapidly and continuously in a foolish, excited, or incomprehensible way., prattle-talk at length in a foolish or inconsequential way.
Questions: 20 / 20

Directions (19-20): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q20. Acclimatize

inform
imply
habituate
integrate
Solution:

Acclimatize-become accustomed to a new climate or new conditions; adjust.

Pre

Next

               

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD