QUIZ ON THE PATTERN OF SSC CHSL 2016 EXAM




1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Questions: 1 / 20

Q1. A spends 90% of his salary and B spends 85% of his salary. But saving of both are equal. Find the income of B. If the sum of their income is Rs. 5000 

Rs. 2000
Rs. 2500
Rs. 3000
Rs. 3500
Solution:

Saving of A = 10% of his salary
Saving of B = 15% of his salary
 According to question,
10% of A salary = 15% of B salary
A’s salary : B’s salary = 15 : 10 = 3 : 2
B salary =5000×2/5=2000
Questions: 2 / 20

Q2. Ratio of milk and water in a mixture is 4 : 1. If 5 litre of milk is added in the mixture, new ratio become 5 : 1. The quantity of milk in the mixture originally was.

10 litres
15 litres
20 litres
25 litres
Solution:

On adding 5 litre of milk its ratio in the mixture is increased by 1unit
So, original quantity in the milk = 4 × 5 = 20 litres
Questions: 3 / 20

Q3. Ratio between the annual income of A and B is 5 : 4 and between their expenditure is 4 : 3. If they save Rs. 1000 each. Find A annual income 

6000
3000
4000
5000
Solution:

Questions: 4 / 20

Q4. The sum of the digits of a two-digit number is 1/11 of the sum of the number and the number obtained by interchanging its digits. What is the difference between the digits of the number?

3
0
1
Data insufficient
Solution:

x + y = 1/11 (10x + y + 10y + x)
x + y = 1/11 (11x + 11y) …(i)
 From equation (i)  we can’t determine difference between the digit of the number.
Questions: 5 / 20

Q5. 2! + 4! + 6! + 8! + 10! … 100! When divided by 5, would leave remainder  

0
1
2
3
Solution:

. 6! + 8! + 8! … 100! always divisible by 5.
 because there is a common factor 5 in every term.
So required answer = (2! + 4!)/5=26/5
Remainder = 1
Questions: 6 / 20

Q6. X is the husband of Y. W is the daughter of X. Z is the husband of W. N is the daughter of Z. What is the relationship of N to Y? 

Cousin
Niece
Daughter
Grand daughter
Solution:

Questions: 7 / 20

Q7. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: DETERMINATION

DETENTION
DESTINATION
TERMINATE
DOMINATE
Solution:

DESTINATION cannot be formed because there is no “S” in DETERMINATION.

Questions: 8 / 20

Q8. If GOODNESS is coded as HNPCODTR then GREATNESS will be coded as

HQZFBMFRT
HPFZUMERT
HQEZUMFTR
HQFZUMFRT
Solution:

The sequence follow in code is +1,-1,+1,-1,+1,-1,+1,-1
Questions: 9 / 20

Q9. Complete the third equation on the basis of a certain system followed in the first two equations. 
(1) 5*4*2*1 = 1425 
(2) 7*8*1*6 = 6817 
(3) 9*3*7*5 = ?

3795
5397
5973
5379
Solution:

The pattern is 4th,2nd,3rd and 1st
Questions: 10 / 20

Q10. If '-'stands for division, '+' for multiplication, '÷' for subtraction and '×' for addition, which one of the following equations is correct?

18 ÷ 3 × 2 + 8 – 6= 10
18 – 3 + 2 × 8 ÷ 6 = 14
18 – 3 ÷ 2 ×8 + 6 = 17
18 × 3 + 2 ÷ 8 – 6= 15
Questions: 11 / 20

Q11. The Sikh Khalsa was founded by 

Guru Nanak
Guru Hargobind
Guru Teg Bahadur
Guru Govind Singh
Questions: 12 / 20

Q12. The Maratha kingdom was founded by Shivaji during the reign of 

Muhammad bin Tughlaq
Akbar
Shahjahan
Aurangzeb
Questions: 13 / 20

Q13. Right to Information in India is a

Fundamental Right
Legal Right
Both Fundamental and Legal Rights
Neither Fundamental nor Legal Right
Questions: 14 / 20

Q14. Economic liberalisation in India started with 

substantial changes in industrial licensing policy
the convertibility of Indian rupee
doing away with procedural formalities for foreign direct investment
significant reduction in tax rates
Questions: 15 / 20

Q15. What is the term used to denote the critical temperature at which the air becomes saturated with vapour and below which the condensation is likely to begin ? 

Condensation point
Evaporation point
Dew point
Point of critical temperature
Questions: 16 / 20

Directions (16-20): Four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark
Q16. As a businessman, my father always maintained that his transactions constituted an open book.

An account book always open
A book of open confessions
An opening for new ventures
Straight forward and honest dealings
Solution:

. an open book- a person or thing that is easy to understand or about which everything is known.
Questions: 17 / 20

Directions (16-20): Four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in the Answer sheet.
Q17. The young boy was kicking his heels in spite of his mother’s stern warnings.

Playing happily
Kicking someone
Wasting time
Passing a gesture of disrespect
Solution:

kick one's heels - wait or pass the time aimlessly or futilely; be kept waiting
Questions: 18 / 20

Directions (16-20): Four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in the Answer sheet.
Q18. She is too fond of her own voice.

Loves singing
Very selfish
Does not listen properly to anyone else
Very talkative
Solution:

fond of someone or something-liking someone or something
Questions: 19 / 20

Directions (16-20): Four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in the Answer sheet.

Q19. Indian police is, on the whole, high-handed in dealing with citizens.

Kind
Overbearing
Prompt
Adept
Solution:

. high-handed-using power or authority without considering the feelings
Questions: 20 / 20

Directions (16-20): Four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in the Answer sheet.

Q20. I take exception to your statement that I am bad tempered.

Do not agree
Feel unhappy
Object
Feel angry
Solution:

take exception (to something)- To express opposition by argument; object to:

Pre

Next

               

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?